Η δραματική μείωση του πληθυσμού μας…

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2020 15:12

Πριν από λίγο καιρό έπεσε στην αντίληψή μου ένας πίνακας στατιστικής που αφορούσε στην εξέλιξη του πληθυσμού της χώρας μας από το 2011 έως και το 2018.

Η φθίνουσα πορεία του απογοητευτική με τον αριθμό των θανάτων να υπερβαίνει δραματικά, σε ετήσια βάση, αυτόν των γεννήσεων. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώνει κανείς μια συνεχή μείωση του ετήσιου αριθμού των γεννήσεων, οι οποίες από τις 106.000 το 2011 έφθασαν στις 87.000 το 2018. Αντίστροφα ο αριθμός των θανάτων στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε από 111.000 το 2011 στις 123.000 το 2018. Έτσι το ισοζύγιο της φυσικής εξέλιξης του πληθυσμού μας όλα αυτά τα χρόνια είναι αρνητικό και μάλιστα με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό. Και αυτή η αυξητική πορεία καταδεικνύεται από το γεγονός ότι το 2011 οι θάνατοι υπερέβαιναν τις γεννήσεις κατά 5.000 περίπου και το 2018 ο αριθμός αυτός ανέβηκε στις 36.000.
Στην έρευνα αυτή διαπιστώθηκε ότι ο πληθυσμός της χώρας κατά το χρονικό διάστημα από το 2011 μέχρι και το 2018 μειώθηκε κατά 187.000, χωρίς να ληφθεί υπόψη η μετανάστευση των νέων μας που εκτιμάται ότι κατά την περίοδο αυτή ήταν γύρω στις 300.000 - 400.000.
Μέσα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα είναι μικρότερος του μέσου όρου της ευρωπαϊκής ένωσης και του επιστημονικά αποδεκτού για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός μιας χώρας. Αποτέλεσμα αυτού είναι η πατρίδα μας μαζί με την Ιταλία να καταγράφει τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων μετά τη Γερμανία και την Πορτογαλία. Συνέπεια όλων αυτών η βάση της πυραμίδας των ηλικιών, που αντιστοιχεί στις γεννήσεις και τροφοδοτεί πληθυσμιακά τη χώρα να μικραίνει όλο και περισσότερο. Οι νέοι να λιγοστεύουν και να αυξάνουν οι ηλικιωμένοι καθιστώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την Ελλάδα μας τον τόπο με τον πιο γερασμένο πληθυσμό της ευρωπαϊκής ένωσης.
Αυτή η δημογραφική γήρανση προκαλεί κοινωνικά και εθνικά προβλήματα, τα οποία στις επόμενες δεκαετίες θα καταστούν περισσότερο εκρηκτικά. Γιατί οι νέοι μας θα λιγοστέψουν αισθητά και μαζί με τη μετανάστευση θα δημιουργήσουν σοβαρές παρενέργειες στην παραγωγή και στην εθνική μας οικονομία. Αφού οι καινοτόμες ιδέες στην έρευνα και στην εξέλιξη των καλλιεργειών θα φύγουν και αυτές μακριά για να βρουν τον τόπο της εργασίας, της δίκαιης αξιολόγησης και της ανταμοιβής. Και το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι η αδυναμία υποστήριξης των εθνικών μας συμφερόντων και της ασφάλειας της χώρας. Γιατί σε αυτό το κομμάτι γης δεν ζούμε μόνοι μας. Έχουμε και γειτονικούς λαούς οι οποίοι, σε αντίθεση με μας, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Και μάλιστα πολύ νταήδες και οξύθυμους. Έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσουν αφορμές με στόχο την προσβολή του εθνικού μας χώρου.
Ένα φαινόμενο που μεθοδικά εξελίσσεται στις μέρες μας με τις ορδές των μανιασμένων μεταναστών, οι οποίες υπό την καθοδήγηση και την προτροπή του αδέσποτου σουλτάνου επιχειρούν την παραβίαση των εθνικών μας συνόρων με σκοπό το πέρασμά τους στην ελληνική επικράτεια.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, αλλά επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων άμεσης εφαρμογής με ομόθυμη και ομόψυχη απόφαση όλων των μελών του εθνικού μας κοινοβουλίου.
Το σύνολο αυτών θα πρέπει να συντείνει προς έναν και μόνον σκοπό. Στη δημιουργία ενός ισχυρού δημογραφικού αναχώματος. Μιας εθνικής και κοινωνικής ανάτασης, που συναρτάται άμεσα με την αύξηση του πληθυσμού και πρωτίστως με την εξυγίανση και ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας. Η οποία αποτελεί τη βάση της πληθυσμιακής ενδυνάμωσης της φυλλορροούσης σε ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας μας.
Ο στόχος μιας τέτοιας δημογραφικής πολιτικής θα έχει σωτήριο και πατριωτικό χαρακτήρα ικανό να καταστήσει, αν είναι δυνατόν, όλους τους Ελληνες πολύτεκνους και να σταματήσει την κατάρα του ξενιτεμού των νέων μας. Έτσι, θα μπορέσουμε να φύγουμε από τον βαρύ και μακρύ δημογραφικό χειμώνα και να μπούμε στον δρόμο που θα φέρει την ελπίδα για την άνοιξη, η οποία θα διαλύσει τον παγετό της πληθυσμιακής μας συρρίκνωσης.

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass