Ο ιός της Κίνας

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2020 16:30

Η σημερινή κυβέρνηση έχει, αυτή την περίοδο, να διαχειριστεί -πέρα από τα κρίσιμα ελληνοτουρκικά θέματα στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Έβρο- και το πολυσύνθετο ζήτημα του ιού που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα.

Στην τεράστια χώρα με την πιο ελεγχόμενη κοινωνική και πολιτική οργάνωση και με την μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Μπορεί βέβαια οι κυβερνητικοί χειρισμοί στον Έβρο να ισοστάθμισαν, κάπως, τις «απώλειες» που προέκυψαν από την εμφανή έλλειψη ψυχραιμίας που επιδείχθηκε όταν το “OrucReis” «όργωνε» την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά ο επελαύνων ιός είναι άλλης τάξεως θέμα με συνέπειες που αν δεν τιθασευτούν μπορεί, τόσο εδώ όσο και διεθνώς, να πλήξουν, με καίριο τρόπο το αξιοζήλευτο δυτικό παράδειγμα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης.

Ο εκθετικά, λοιπόν, εξαπλωνόμενος κορονοϊός παραμένει ακόμη αίνιγμα για τους ειδικούς επιστήμονες και φαίνεται να επιφυλάσσει, δυστυχώς, πολλές ακόμη αρνητικές εκπλήξεις για τα κράτη, εκείνα που ολιγωρούν στη λήψη μέτρων. Για τα κράτη π.χ. στα οποία δεν υφίστανται επαρκώς οργανωμένες δομές δημόσιας υγείας ή σε κράτη στα οποία οι πολιτικοί «κλείνουν το μάτι» στον ανορθολογισμό και αφήνουν χώρο σε μεταφυσικού τύπου «πρόνοιες».

Στην Ελλάδα, πάντως, φαίνεται ότι, εν προκειμένω, το «επιτελικό κράτος» λειτούργησε κάπως και το, υπό τον κ. Κικίλια, Υπουργείο Υγείας -αξιοποιώντας το πνεύμα αυτοθυσίας γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ- έκανε θετικά βήματα στην κατεύθυνση της προετοιμασίας αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού. Χρησιμοποίησε έγκαιρα ειδικούς λοιμωξιολόγους και διακεκριμένους επιστήμονες -όπως ο Καθηγητής στοLSE Ηλίας Μόσιαλος-αλλά και αρκετούς άλλους, για την οργάνωση, την ενημέρωση και την αμυντική θωράκιση του πληθυσμού.

Στην προσπάθεια αυτή, για ορθολογική αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου για τη δημόσια Υγεία προβλήματος, υπήρξαν και ορισμένες «παραφωνίες», με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σε ψηφοθηρική κατεύθυνση ή με δηλώσεις κάποιων επιστημόνων, των οποίων οι θρησκευτικές δοξασίες υπερέχουν της επιστημονικής αληθείας. Στο πνεύμα αυτών των «παραφωνιών» υπήρξε και η πρόσφατη απόφαση της ηγεσίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, με την οποία παρενέβη τονίζοντας ότι ο ιός Covid-19 (ακόμη και εν μέσω πανδημίας) δεν μεταδίδεται με τη Θεία Ευχαριστία.

Η Ιερά Σύνοδος -εξαιτίας της πανδημίας- είχε(αλλά την έχασε) την εξαιρετική ευκαιρία να κάνει την υπέρβαση και να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα κάνοντας χρήση μιας παραλλαγής εκείνου που ο Ιησούς είπε στον Πιλάτο: “τα της Πολιτείας στην Πολιτεία και τα του Θεού στον Θεό”. Ή όπως λέει σε σχετική ανακοίνωση ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την Ιατρική Επιστήμη». Με τον τρόπο αυτό θα αποφευγόταν και το πιθανό ενδεχόμενο να χρεωθεί η Ελλαδική Εκκλησία -λόγω της ενθάρρυνσης των πιστών για μετάληψη- την απώλεια ανθρώπινων ζωών και κάποια στιγμή, στο μέλλον, να αναγνωρίσει ότι αυτό ήταν ένα τραγικό λάθος (Ακόμη κι ο Πάπας αναγνώρισε ότι το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι γεωκεντρικό).

Οι δε πολιτικοί που ταυτίζονται με αναχρονιστικές απόψεις (π.χ. η μετάληψη δεν μεταδίδει τον ιό ή η πίστη σώζει από τον ιό) το κάνουν προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους κι όχι για λόγους βαθιάς πίστης. Διότι η, εν πολλοίς, αδιερεύνητη δύναμη της βαθιάς και καθάριας πίστης μπορεί, όντως, σε κάποιες περιπτώσεις να κινητοποιήσει αδιερεύνητες, επίσης, εσωτερικές μας δυνάμεις που μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες. Σε καμία όμως περίπτωση αυτό δεν μπορεί να ισχύσει σε κλίμακα επιδημίας ή πανδημίας. Η Ερυθρά θάλασσα μια φορά χωρίστηκε αλλά και γι’ αυτό ακόμη οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις που να εδράζονται στον Λόγο ως αιτία και λογική. Εξάλλου, ο Λόγος, αποτελεί, όντως, το μεγαλύτερο δώρο προς τον άνθρωπο: αληθινό «δώρο θεού».

Σε αυτή, λοιπόν, την εξαιρετικά δύσκολη για την ανθρωπότητα περίοδο, οι ερευνητές επιστήμονες, σε ολόκληρο τον πλανήτη, διαθέτουν όλη τους την ικμάδα για την ανακάλυψη εμβολίου που θα σταματήσει τον κορονοϊό. Όσο αυτό θα καθυστερεί τόσο γίνεται πιο βέβαιο πως η εξάπλωσή του θα προκαλέσει ανήκεστο βλάβη όχι μόνο στο οικονομικό οικοδόμημα αλλά και στο εποικοδόμημα δίνοντας ένα καλό μάθημα στη ματαιοδοξία του είδους μας που εξακολουθεί να πλήττεται από τα θανάσιμα «αμαρτήματα» της απληστίας και της ιδιοτέλειας. Καιρός να αναστοχαστούμε.

 Εν τω μεταξύ, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλοι όσοι εμπλέκονται στον χώρο των Νοσοκομείων και που μάχονται καθημερινά, με κίνδυνο της ζωής τους, για να σώζονται οι ασθενείς που έπληξε ο ιός της Κίνας δεν έχουν τον χρόνο να ασχολούνται με τις παρωχημένες ιδεοληπτικές αποφάσεις “κλειστών” συστημάτων. Ούτε έχουν χρόνο και διάθεση να παρακολουθούν τον “προσαρμοσμένο” σε ψηφοθηρικές σκοπιμότητες λόγο ανεύθυνων πολιτικών.

Όλους αυτούς τους αφανείς ήρωες ας τους έχει ο Θεός καλά.

Από τον Δημήτρη Νούλα, Χημικό

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass