Πυκνά σύννεφα στον ουρανό μας

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2020 16:36

Η άνοιξη, το γλυκύ έαρ, η «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου, είναι εδώ. Χτυπάει την πόρτα της καρδιάς μας, να την ανοίξουμε και να χαρούμε την έλευση της πανώρειας νύφης, της στολισμένης με χρώματα πανέμορφα και αρώματα μεθυστικά.

Αυτή την άνοιξη όμως, που ξυπνάει τη γη από τον χειμερινό λήθαργό της, η καρδιά μας δεν μπορεί να την υποδεχθεί όπως τις αδελφούλες της των προηγούμενων χρόνων. Πολλά σύννεφα σκιάζουν τον ουρανό της Ελλάδας μας και δεν αφήνουν το λαμπερό φως της εποχής να φωτίσει τον νου και την καρδιά μας.

Όλη η κοινωνία των ανθρώπων της γης στέκεται κατατρομοκρατημένη μπροστά σε ένα μικρό ον, 1.000 φορές μικρότερο από τη διάμετρο μιας τρίχας, τον γνωστό ως κορονοϊό ή κατά το επιστημονικότερο Covid-19. Εμφανίστηκε ξαφνικά και με επιθετικό τρόπο εξαπλώνεται παντού, όπως το κύμα στον ωκεανό. Χτυπάει τον σκληρό πυρήνα της ύπαρξής μας και δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Η τεράστια πρόοδος της επιστήμης στέκεται αδύναμη μπροστά σ' αυτόν τον μικροσκοπικό εχθρό. Δεν υπάρχει, επί του παρόντος, φάρμακο ή εμβόλιο να τον αντιμετωπίσει, γι' αυτό, άλλωστε, ο φόβος και η ανασφάλεια που σκορπά σε όλους μας. Κατακτήσεις στο διάστημα, υπερυπολογιστές που πραγματοποιούν εκατομμύρια εκατομμυρίων υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, κινητά τηλέφωνα με μεγάλες δυνατότητες, τεχνητή νοημοσύνη και τόσες άλλες κατακτήσεις της επιστήμης και όμως, οι άνθρωποι στεκόμαστε αδύναμοι μπροστά σ' αυτόν τον μικροσκοπικό εχθρό. Πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, που είναι το σημαντικότερο, υπάρχουν πολύ μεγάλες επιπτώσεις στις οικονομίες όλων των κρατών της γης. Χάθηκαν μέχρι τώρα πολλά τρισεκατομμύρια από χρηματιστηριακές αξίες, καθώς και από την πραγματική οικονομία. Μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενημερωνόμαστε, προστατευόμαστε.

Σαν να μην μας έφτανε αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα, η χειμαζόμενη χώρα μας έχει στο κεφάλι της και τον εξ ανατολών άρπαγα γείτονά της. Πρόσφατα, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο, κατά χιλιάδες στα σύνορά μας, εξαπατώντας τους ότι τα σύνορά μας είναι ανοιχτά, με τον προφανή σκοπό να πιέσει και εμάς και την Ευρώπη. Αφού βρήκαν τα σύνορα κλειστά, επιδόθηκαν σε ένα όργιο αισχρής προπαγάνδας, όπως έκαναν πάντοτε οι Τούρκοι. Για πρώτη φορά υπήρξε εθνική σύμπνοια πάνω στο θέμα αυτό από τον λαό, θεωρώντας ότι επιχειρείται ευθεία επίθεση κατά της εθνικής μας ακεραιότητας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κατά τις ημέρες της έξαρσης του προβλήματος, το 82% θεώρησε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα ήταν το κυριότερο, έναντι του 42% που θεωρούσε τον κορονοϊό ως το κυριότερο. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ και η Βουλγαρία έχει σύνορα με την Τουρκία, δεν κατηύθυναν μετανάστες στα σύνορά της, αλλά μόνο στα δικά μας. Αυτό δείχνει πόσο πολύ μας μισούν. Ως προς τους μετανάστες, φάνηκε τι θέλει ο Ερντογάν: Χρήματα θέλει από την Ευρώπη και χρησιμοποιεί τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους ως μέσον εκβιασμού. Πιστεύω μάλιστα, ότι δεν θέλει να τους διώξει από τη χώρα του, ώστε να πάρει μερικά δισεκατομμύρια ακόμα, μετά τα 6 που πήρε τα προηγούμενα χρόνια. Αν ήθελε να το κάνει θα μπορούσε να στείλει στις χώρες τους, τους Πακιστανούς, Αφγανούς, Ιρανούς, Αφρικανούς που είναι και οι περισσότεροι από τους μετανάστες στην Τουρκία και δεν είναι πρόσφυγες.

Να το πάρουμε απόφαση: Εχουμε να κάνουμε με μια χώρα αντισυμβατική, που δεν θα πάψει να μας απειλεί, να μας εκβιάζει και αν βρει ευκαιρία -όπως με την Κύπρο- να αρπάξει κάτι από την Ελλάδα μας. Γι' αυτό, ας μην πάψουμε να επαγρυπνούμε και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Χωρίς να θεωρηθώ πατριδοκάπηλος, θυμίζω το ρητό: "Μητρός τε και πατρός και των άλλων απάντων, τιμιότερον εστίν η Πατρίς".

Από τον Σωτήρη Απ. Παπαποστόλου, συνταξιούχο δασοπόνο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass