Τηλεσχολείο λοιπόν…

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2020 17:15

Έκλεισαν τα Σχολεία και οι γονείς ανησυχούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Δικαιολογημένη η ανησυχία τους. Θέλω όμως να τονίσω ότι υπάρχει λύση.

Οι υπεύθυνοι (Υπουργείο Παιδείας) θα λάβουν τα μέτρα τους, ή για να είμαι ακριβής έχουν ήδη σχεδιάσει τα μέτρα που θα εφαρμόσουν. Τηλεσχολείο λοιπόν, διαδικτυακή εκπαίδευση ή ακόμη και τηλεθέαση.

Επειδή έχω ασχοληθεί και ως διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου πριν το 2000 αλλά και ως Σχολικός Σύμβουλος της Ε΄ Περιφέρειας Λάρισας μετά το 2000 με την «Αξιοποίηση της Υπολογιστικής και Δικτυακής Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση», δεν ανησυχώ για το κλείσιμο των Σχολείων.

Όλες οι απόψεις μου στηρίζονται στην εμπειρία μου από την πολύχρονη συμμετοχή μου στα ερευνητικά προγράμματα, τη συμμετοχή μου σε συνέδρια στο πλαίσιο των προγραμμάτων, στις συζητήσεις και επικοινωνία μου με παράγοντες των προγραμμάτων και στις περιγραφές των έργων και στα Ενημερωτικά Δελτία των Προγραμμάτων.

Είμαι βέβαιος ότι η ορθή χρήση της τεχνολογίας θα φέρει αναβάθμιση της διδακτικής, της μαθησιακής και ευρύτερης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αυτό το παρατήρησα, όταν για πολλά χρόνια εφαρμόζαμε ως «εταίροι» το ερευνητικό έργο «ΥΔΕΕΣ». Σ’ αυτό συμμετείχαν επίσης ως «εταίροι» τα εκπαιδευτήρια Καραβάνα που είχαν και έχουν μια ευαισθησία στις καινοτομίες και στην έρευνα και το Δημ. Σχολείο Καλλονής Λέσβου.

Θέλω να τονίσω σ’ αυτό το σημείο ότι εκείνο που έχει μεγάλη αξία δεν είναι το πλήθος των γνώσεων που θα αποκτήσει ο μαθητής, άλλωστε πολλές απ’ αυτές θα ξεχαστούν, αλλά «ο τρόπος» με τον οποίο θα τις αποκτήσει.

Πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι κάθονται δίπλα στον μικρό μαθητή, γονείς και εκπαιδευτικοί, ότι προσπαθώντας ο μαθητής να μάθει, να αποκτήσει μια γνώση ερεθίζει τις πνευματικές, τις διανοητικές του ικανότητες και τις κάνει πιο μεστές, πιο δυνατές. Ανεβάζει τον δείκτη νοημοσύνης και του δίδει μεγαλύτερη πνευματική ηλικία από την χρονική.

Σ’ αυτό στηρίζεται και η θέση «όσο πιο πολύ συμμετέχει ο μαθητής στην απόκτηση της γνώσης, τόσο πιο σταθερή είναι αυτή και συγχρόνως αυξάνεται η πνευματική του ηλικία».

Ακόμη πρέπει να γνωρίζετε ότι ο μαθητής, μικρός ή μεγάλος μπορεί να κατανοήσει, να μάθει και την πιο δύσκολη γνώση, αρκεί να του δοθεί με «έντιμο τρόπο». Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για την εφαρμογή των Υπολογιστικών και Δικτυακών Τεχνολογιών, θα σταθώ όμως στην εφαρμογή της τηλεθέασης.

Το 2000 μαζί με το μακαρίτη συνάδελφο Παπανικολάου Νικ. οργανώσαμε εκπαιδευτική ημερίδα της 4ης και 5ης Περιφέρειας δασκάλων στο Ωδείο της Λάρισας με τηλεθέαση. Ήταν πρωτόγνωρος ο όρος και η εφαρμογή αυτού του τρόπου επικοινωνίας. Έτσι το Ωδείο γέμισε ασφυκτικά. Παρευρισκόταν ο γεν. δ/ντής του ΟΤΕΝΕΤ κ. Λυραντωνάκης και 6 δ/ντές ΟΤΕ από τους όμορους νομούς. Εκτός από μένα και τον Λυραντωνάκη όλοι οι εισηγητές βρίσκονταν πολλά χλμ. μακριά της Λάρισας.

Να, λοιπόν, σήμερα θα εφαρμοστεί ένα είδος τηλεθέασης μεταξύ της δασκάλας ή του δασκάλου και του μαθητή. Αυτό θα καλύψει τη διακοπή της εκπ/σης στο σχολείο και θα φέρει και επιπλέον αγαθά για τον μαθητή. Ο μικρός μαθητής εκτός από την διά της τηλεθέασης επαφή με τις γνώσεις, τις εργασίες που θα του αποστέλλει το Σχολείο και θα συνεχίζει κανονικά τη μάθησή του συγχρόνως θα αποκτήσει ενθουσιασμό, ψυχική ευφορία μια ενδυνάμωση των εκφραστικών δυνατοτήτων του και ικανότητες για τη χρήση της τεχνολογίας. Το μόνο που θα χάσει είναι το χαμόγελο της δασκάλας και την αγάπη της εν μέρει.

Μην ανησυχείτε, λοιπόν, η χρήση των νέων τεχνολογιών θα δώσει τη λύση! Την Κυριακή 15-3-2020 στην εκπομπή του κ. Καμπουράκη ρωτήθηκε η κ. Υπουργός, αν οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της Εφαρμογής των Τεχνολογιών. Και απάντησε «Ναι». «Ναι» είναι και η δική μου απάντηση. Και παραθέτω κάποια στοιχεία από την εισήγησή μου στην πρωτόγνωρη εκείνη τηλεθέαση του 2000. Είχα προτείνει στο Παιδ. Ινστιτούτο και το Υπουργείο να σχεδιάσει την κατάρτιση των Εκπαιδευτικών σχετικά με τις τεχνολογίες. Να εκπαιδεύσει επιμορφωτές εκπαιδευτικών, να κάνουν συνεχείς ενδοσχολικές επιμορφώσεις στην αξιοποίηση χρήσης υπολογιστικών και δικτυακών τεχνολογιών και άλλα μέτρα. Έτσι η Εκπαιδευτική Κοινότητα έχει αποκτήσει σήμερα φοβερές ικανότητες χρήσης των Τεχνολογιών. Μην ανησυχείτε, λοιπόν, για όλα είμαστε ικανοί και έτοιμοι.

Από τον Απόστολο Βερέμη

(*) Ο κ. Απ. Βερέμης είναι ε.τ. σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass