Η Ελλάδα αντιμέτωπη με δύο σοβαρές προκλήσεις

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2020 16:36

Περνάμε ίσως την πιο δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας. Έχουμε από τη μία την πανδημία του κορονοϊού και από τη άλλη δεχόμαστε αφόρητη πίεση στα σύνορά μας.

Συνδυασμός δύο σοβαρών προκλήσεων που αν σκεφτεί κανείς και τα μνημόνια που μας ξετίναξαν, πάλι καλά που αντέχουμε. Πιστεύω ότι η δοκιμασία που περάσαμε με τα μνημόνια δέκα χρόνια τώρα και τις συνέπειες που ακόμη δεχόμαστε μας έκαναν ανθεκτικούς σε ακραίες καταστάσεις.

Οπωσδήποτε η πίεση που δεχόμαστε στα σύνορα από τον «γείτονα» Τούρκο ήταν προβλέψιμη και γι΄ αυτό δεν υπήρξε αιφνιδιασμός. Η επιθετικότητα του Ερντογάν θα διαρκέσει μήνες, αλλά πλέον τα σύνορά μας τα φυλάνε ακόμη και αστυνόμοι από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τους δικούς μας ενστόλους.

Όλες οι σημαίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. κυματίζουν μαζί με τη γαλανόλευκη. Πρώτη φορά έμπρακτα είναι ο Έβρος τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εισβολή των λαθρομεταναστών που επιχειρείται θα αποτύχει γιατί πλέον ο Έβρος έχει σφραγιστεί και οι λιγοστοί που περνάνε αντιμετωπίζονται ως εισβολείς. Μόνο ένα 10% είναι Σύριοι πραγματικά πρόσφυγες και τους δίνεται άσυλο όπως προβλέπεται.

Ευτυχώς έστω και τώρα το 90% του ελληνικού λαού κατάλαβε το παιχνίδι που έπαιζε ο Ερντογάν με τους δήθεν πρόσφυγες. Χρησιμοποιήθηκαν οι οικονομικοί λαθρομετανάστες ως πολιορκητικός κριός για να εκβιάσει η Τουρκία την Ευρώπη.

Κατάλαβαν πλέον και οι Ευρωπαίοι ότι οι Τούρκοι εκτός από τα χρήματα που συνεχώς ζητούν αποβλέπουν και στην άλωση της Ευρώπης με τη σταδιακή αλλοτρίωση των πολιτιστικών ιδεωδών, των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών, των θρησκευτικών πεποιθήσεων και μελλοντικά την οικονομική κατάρρευση της Ε.Ε.

Άλλωστε η οικονομική κάμψη της Ευρώπης είναι το όνειρο στο οποίο επένδυσαν οι «μεγάλοι παίκτες από όλη τη Γη». Τους έκαναν το χατίρι οι εγωιστές αιθεροβάμονες Άγγλοι με το Brexit, αλλά πιστεύω ότι η Μεγάλη Βρετανία θα κλονισθεί γιατί η οικονομία της βασίζεται μόνο στην προσφορά υπηρεσιών.

Αλλά και ο Ερντογάν είναι θέμα χρόνου να αποσυρθεί από την εξουσία μετά τα τραγικά λάθη τακτικής που έκανε στη Συρία και τη Λιβύη. Είδαμε την υποδοχή που του έκανε ο Πούτιν και την αντιμετώπιση όλων των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Και ερχόμαστε στη δεύτερη δοκιμασία της πανδημίας του κορονοϊού. Μια άγνωστη απειλή, αόρατη, επικίνδυνη που σκορπά ανησυχία, φόβο και ευτυχώς σε λίγους πανικό.

Ευτυχώς η ηγεσία μέχρι στιγμής δείχνει να είναι ψύχραιμη, αποφασιστική, ενημερωμένη και κατάλληλα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς δοκιμασίας. Ο πρωθυπουργός με τα αυστηρά διαγγέλματά του και ο μειλίχιος, αλλά πειστικότατος με την ενημέρωσή του καθηγητής κ. Τσιόδρας αποτελούν, αναπάντεχα για πολλούς, την εγγύηση ότι θα βγούμε από την πανδημία του κορονοϊού με τις λιγότερες απώλειες.

Οπωσδήποτε είμαστε σχεδόν στην αρχή αλλά τα μέτρα που πάρθηκαν έγκαιρα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αυτά τα μέτρα εφαρμόστηκαν και πέτυχαν στην Κίνα, όπως άλλωστε συνιστά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μακάρι στην Ιταλία που άργησε πολύ να πάρει μέτρα, να υπάρξει σταδιακή μείωση των θανόντων γιατί αυτή τη στιγμή η κατάσταση φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη.

Η Μεγάλη Βρετανία, θυσιάζοντας ανθρώπους για το οικονομικό όφελος, εφάρμοσε στην αρχή τη «θεωρία της αγέλης», άρχισε αργά να παίρνει μέτρα!

Με φόβο που δικαιολογημένα δημιουργεί η ιδέα του θανάτου λόγω του κορονοϊού αλλά χωρίς πανικό εφαρμόζουμε τα μέτρα που ανακοινώνονται από τους ειδικούς. Έτσι θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.

Θα περάσουμε μια αρκετά δύσκολη περίοδο, θα δοκιμαστούν οι αντοχές μας. Τώρα όμως είναι η στιγμή της «ατομικής ευθύνης». Πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και πειθαρχία απέναντι στον αόρατο εχθρό.

Είναι αναγκαίο να αλλάξουμε το ημερήσιο πρόγραμμά μας, πρέπει να γυμναστούμε, να διαβάσουμε, να καθαρίσουμε το αυτοκίνητο, να μαγειρέψουμε, να παίξουμε με την οικογένειά μας, να συζητήσουμε, να τακτοποιήσουμε την αποθήκη, να φροντίσουμε τον κήπο, να ακούσουμε μουσική, να δούμε ταινίες, ντοκιμαντέρ, να σχεδιάσουμε το καλοκαίρι, να φροντίσουμε την υγιεινή του σώματός μας και τόσα άλλα πράγματα που θα σκοτώσουν τη ρουτίνα, αφού πρέπει να μείνουμε στο σπίτι.

Ο κορονοϊός μας αναγκάζει να πειθαρχήσουμε σε κανόνες και μέτρα, ένα χαρακτηριστικό άγνωστο στους περισσότερους Έλληνες. Αυτήν την πειθαρχία πρέπει να κρατήσουμε και μελλοντικά ώστε να μην επανέλθουμε στην «απειθαρχία» που νομίζαμε πως ήταν και δικαίωμα ελευθερίας!

Με ψυχραιμία χωρίς να αγνοήσουμε στιγμή τους κινδύνους, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με σύνεση χωρίς υπερβολές, αγνοώντας κάποιους που θέλουν δημοσιότητα και παραπληροφορούν τον κόσμο θα βγούμε νικητές στο τέλος της δοκιμασίας.

Αφού βγούμε από τις δοκιμασίες πρέπει να γίνει μια νέα αρχή, που θα βάλει τα θεμέλια της σύγχρονης νέας Ελλάδας. Με πειθαρχία και προγραμματισμό, αφήνοντας την παλιά νοοτροπία τόσων χρόνων, θα οδηγηθούμε σε μια πιο δίκαιη κοινωνία και σε οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας.

Από τον Γιώργο Νταφούλη, φυσικό, δ/ντή του 2ου Γυμνασίου Φαρσάλων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass