Τελειώνει οριστικά η εποχή Τσίπρα

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2015 8:00

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Υποθετικά το γράφαμε την περασμένη εβδομάδα, αλλά τώρα πλέον είμαστε απολύτως βέβαιοι: Ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου προκειμένου να διώξει από την εξουσία τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου (οι οποίοι πιθανότατα θα μείνουν εκτός Βουλής αυτή τη φορά) και να φτιάξει κυβέρνηση με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη! Γι' αυτόν τον σκοπό και μόνο κάνει τις πρόωρες εκλογές!

Αν το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά τα βρει με τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ του και κατεβούν από κοινού στις εκλογές, τότε πιθανότατα ο συνασπισμός τους θα κατορθώσει να περάσει το 3% και να μπει στη Βουλή.

Στην περίπτωση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα θα συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας τόσο με το Ποτάμι όσο και με το δίπολο Γιώργου - Φώφης του ΠΑΣΟΚ, γιατί όλα δείχνουν πως η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερβεί τις επτά - οκτώ εκατοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα, παρά την άνοδο του Ποταμιού κατά 2-3 μονάδες, να μη συγκεντρώνουν 151 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι.

Για την ώρα πάντως το κοινοβουλευτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι αβέβαιο, καθώς η μεν Φώφη θέλει να τα βρει με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά λυσσομανούν εναντίον ενός τέτοιου συμβιβασμού οι "βενιζελικοί" και όσοι εξαρτώνται για πολλούς και διάφορους λόγους από αυτούς. Οι εξαρτώμενοι είναι όντως πολυάριθμοι.

Όσο για τους ανθρώπους του Σημίτη που διετέλεσαν υπουργοί και σημαντικοί βουλευτές, όλοι αυτοί "μετακομίζουν" πολιτικά στο Ποτάμι, ωθούμενοι από τη γερμανοφροσύνη τους, πηγαίνουν στο κόμμα που είναι τυφλό όργανο της γερμανικής πολιτικής, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό. Εκεί άλλωστε έχουν βάσιμες ελπίδες, ότι ίσως κατορθώσουν να τους ανατεθεί και κάποιος ρόλος - κάτι εξαιρετικά σημαντικό για ανθρώπους που είναι αδιαφιλονίκητα πολιτικά ξοφλημένοι.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Αν το ΠΑΣΟΚ κατορθώσει να... "τρυπώσει" στη Βουλή με οποιονδήποτε τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας θα διασώσει τον πρωθυπουργικό του θώκο!

Θα σχηματίσει δηλαδή μια κατ' όνομα και εντελώς τυπική "κεντροαριστερή" κυβέρνηση που θα είναι βεβαίως εντελώς μνημονιακή και όργανο του Βερολίνου, αλλά δεν θα γελοιοποιεί πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα σε εξευτελιστικό βαθμό, αφού αυτός προσωπικά θα μπορεί να υποκρίνεται ότι "αντιστέκεται" όσο μπορεί στις εντολές και τις απαιτήσεις των Γερμανών, όπως κάνει και προεκλογικά στα όσα λέει.

Φυσικά, ακόμη και αν κατορθώσει να σχηματίσει μια τέτοια κυβέρνηση που θα του επιτρέψει να παραμείνει πρωθυπουργός, σε μερικούς μήνες η καγκελαρία του Βερολίνου θα ανατρέψει τον Αλέξη Τσίπρα! θα τον ανατρέψει όχι για λόγους σχετιζόμενους με την Ελλάδα, όπου ο πρωθυπουργός θα έχει γίνει κυριολεκτικά "χαλί να τον πατήσουν" οι Γερμανοί προκειμένου να παραμείνει λίγο ακόμη πρωθυπουργός, αλλά για λόγους υπεράσπισης των γερμανικών συμφερόντων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η καγκελαρία του Βερολίνου δικαίως θέλει να αποφύγει πάση θυσία τη γενίκευση του φαινομένου της κυβερνητικής συνεργασίας αριστερών κομμάτων και κινημάτων με τη σοσιαλδημοκρατία, όπως απειλείται να συμβεί μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου στην Πορτογαλία και το Νοέμβριο στην Ισπανία. Η σοσιαλδημοκρατία είναι η μοναδική μείζων πολιτική δύναμη που έχει απομείνει στην Ευρώπη πλήρως υποταγμένη στο Βερολίνο, φυσικά οι Γερμανοί δεν θέλουν κατά κανένα τρόπο να τη χάσουν. Γι' αυτό οι Γερμανοί θα ανατρέψουν τον Τσίπρα οπωσδήποτε!

Όσον αφορά δε στον αμερικανόφρονα και πλήρως υποταγμένο στην πολιτική των ΗΠΑ πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου, από τη στιγμή που κατάντησε εξωκοινοβουλευτικός σαν τον... Λεβέντη και τον Γκλέτσο, έχει γίνει "ρεζίλι των σκυλιών". Είναι εντελώς παρανοϊκό να είναι ένας παγκόσμιος πολιτικός ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών μια εξωκοινοβουλευτική ασημαντότητα".

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο... ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ!!!

Αν όμως το ΠΑΣΟΚ δεν μπει στη Βουλή και οι βουλευτές που θα βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα μαζί με εκείνους που θα βγάλει το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη δεν φτάνουν τους 151, τότε αδίστακτα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνηση με το Ποτάμι και τη... ΝΔ!!!

Λόγια του αέρα αποτελούν οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί του Αλέξη Τσίπρα. Αν όμως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν του αφήνει κανένα περιθώριο παρά τη συνεργασία τόσο με το Ποτάμι, όπως απαιτούν οι Γερμανοί, όσο και με τη ΝΔ, τότε δεν πρέπει να εκπλαγεί ο ελληνικός λαός, αν τόσο το Βερολίνο όσο και η ελληνική ολιγαρχία πετάξουν σαν την τρίχα από το ζυμάρι τον Αλέξη Τσίπρα από την πρωθυπουργία ευθύς εξαρχής!

Το πρότυπο υπάρχει. Θα ακολουθηθεί μεθόδευση λίγο-πολύ σαν εκείνη που έλαβε χώρα στις αρχές Νοεμβρίου του 2011, όταν εν μία νυκτί ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε από πρωθυπουργός στον κάλαθο των αχρήστων!

Την εμπιστοσύνη των Γερμανών για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - Ποταμιού την έχει ο αντιπρόεδρος της μέχρι πρότινος κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Γιάννης Δραγασάκης. Την τοποθέτησή του στη θέση του πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης συνεργασίας Αριστεράς - Δεξιάς επικροτούν και ισχυροί επιχειρηματικοί κύκλοι της χώρας μας. Θα ήταν ευτυχές, αν μπορούσαν να την υλοποιήσουν και δεν αποκλείεται καθόλου πλέον να τα καταφέρουν να τη θέσουν σε εφαρμογή. Ίδωμεν...

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τις εκλογές τις αποφάσισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να εκτελέσει την επιθυμία της γερμανικής καγκελαρίας να σχηματίσει κυβέρνηση με το ακραία γερμανόφρον κόμμα του Ποταμιού.

Ο πρωθυπουργός όμως απέτυχε να μεταλλάξει σε αξιοθρήνητο μνημονιακό κόμμα ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ. Την αποτυχία του αυτή θα την πληρώσει πολύ ακριβά, πιθανότατα με το τέλος της σύντομης πολιτικής του καριέρας.

Ευτυχώς για την Αριστερά και τη χώρα, πάνω από 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω δηλαδή από το ένα τέταρτο των βουλευτών του, ψήφισαν με 32 "Όχι" και 11 "Παρών" εναντίον του "Μνημονίου Τσίπρα".

Οι 25 από αυτούς τους βουλευτές τάχθηκαν με την Αριστερά Πλατφόρμα, η οποία σχημάτισε τη Λαϊκή Ενότητα. Επίσης, 53 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (από τα 209) παραιτήθηκαν και πήγαν στη Λαϊκή Ενότητα. Δεκάδες νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρίσκονται στη νέα Βουλή, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα είναι ούτε καν υποψήφιοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον γνωρίσαμε, διαλύεται. Θα διατηρήσει μόνο το όνομά του για να εξαπατά αφελείς ψηφοφόρους και στην ουσία θα φτιαχτεί ένα καινούριο, μνημονιακό κόμμα, το οποίο θα δηλώνει ψευδεπίγραφα ότι είναι κόμμα δήθεν της "ριζοσπαστικής Αριστεράς".

Η Λαϊκή Ενότητα θα εκφράσει τους αριστερούς αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, με τις ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς να συμπληρώνουν την εικόνα αυτή. Από εντελώς άλλο παραμύθι είναι το ΚΚΕ, το οποίο απέτυχε παταγωδώς να πείσει ακόμη και τους πιστούς ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν "Όχι" στους όρους των Γερμανών στο δημοψήφισμα.

Η ΛΑΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η συγκρότηση της Λαϊκής Ενότητας και η κάθοδός της στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου συνιστούν αφενός τους δευτερεύοντες παράγοντες ανατροπής του πολιτικού σκηνικού (πρωτεύων παραμένει η απαίτηση του Βερολίνου για σχηματισμό κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Ποταμιού) και αφετέρου τον καθοριστικό παράγοντα μεγιστοποίησης του πολιτικού κόστους για τον Αλέξη Τσίπρα και της αποκάλυψης του ρόλου του ως μνημονιακού παράγοντα που υπακούει στις εντολές των Γερμανών.

Το ότι η Λαϊκή Ενότητα θα μπει στη Βουλή, είναι απολύτως βέβαιο. Το τι ποσοστό θα πάρει όμως είναι για μας εντελώς άγνωστο, αφού μέχρι τώρα δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε εκλογές. Είναι εντελώς άλλο πράγμα οι συμπάθειες προς ένα κόμμα και οι θετικές γνώμες γι 'αυτό και οι ψήφοι που θα μετρηθούν στην κάλπη υπέρ του.

Μόνο αφού μετρηθεί το πρώτο του ποσοστό, μπορούν στη συνέχεια να γίνουν λογικές εκτιμήσεις για τις δυνατότητες εξέλιξης της λαϊκής του απήχησης.

Άλλωστε, η Λαϊκή Ενότητα ανήκει σαφώς στο χώρο της Αριστεράς και ως εκ τούτου θα υποφέρει από όλα τα σύνδρομα της αριστερής πολιτικής παράταξης - από την επιθυμία αυτοτελούς ύπαρξης κάθε αριστερής οργάνωσης, έστω και αν έχει ελάχιστα μέλη, ως τις ιδεολογικές μονομανίες, αλλά και την ανάγκη προσωπικής προβολής κάθε γνωστής προσωπικότητας του αριστερού χώρου, η οποία θέλει να φαίνεται ότι εκπροσωπεί τουλάχιστον τον εαυτό της.

ΑΛΓΕΙΝΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χειρίστη εντύπωση, οφείλουμε να ομολογήσουμε προκάλεσαν οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, μετά την άκαρπη περάτωση των διερευνητικών εντολών για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές (άρθρο 37, παράγραφος 3): "...Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή".

Γιατί ο Προκόπης Παυλόπουλος αρνήθηκε να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων; Προφανώς γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να εμφανισθεί ως "ισότιμος" αρχηγός με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη! Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα χρωστά αιώνια ευγνωμοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα γιατί αυτός τον έκανε Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε πλήρη αντίθεση με τη "σαμαρική" τότε ΝΔ που υποχρεώθηκε αναγκαστικά να συναινέσει στην εκλογή Πρ. Παυλόπουλου.

Είχε αυτή η ευγνωμοσύνη όμως  λόγο για να παραβιάζεται τόσο ωμά μια ρητή διάταξη του Συντάγματος για ένα πολιτικό καπρίτσιο του Αλέξη Τσίπρα; Κατά τη γνώμη μας, σαφέστατα όχι. Η σύνοδος των πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει.

Απλούστατα, αν ο Τσίπρας έλειπε, όπως είχε πει, το ερώτημα είναι τι θα έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος, αν οι παρευρισκόμενοι πολιτικοί αρχηγοί της ΝΔ, της Λαϊκής Ενότητας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ συμφωνούσαν στα πρόσωπα που θα καταλάμβαναν τα κρίσιμα για τις εκλογές υπουργεία; Θα λάμβανε υπόψη του τις από τηλεφώνου αντιρρήσεις του απόντος Τσίπρα; Γι' αυτό δεν έκανε τη συμφωνία και ησύχασε!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass