ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Αδύνατη η ασφαλής πρόγνωση για το αποτέλεσμα των εκλογών

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2015 8:03

 

 

Του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου

Τα κομματικά επιτελεία έχουν αρχίσει τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις σε μια προσπάθεια να εκτιμήσουν την πολιτική δυναμική που αναπτύσσεται και να οργανώσουν καλύτερα τις παρεμβάσεις τους στην πορεία προς τις εκλογές.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σε αυτή τη φάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι δεσμευτικά εφόσον δεν έχουν τελειώσει ακόμη τα «μπάνια του λαού». Μεγαλώνει έτσι η δυσκολία στη στάθμιση του δείγματος. Παρ’ όλ’ αυτά αποτολμούν ορισμένες γενικές εκτιμήσεις.

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο επίπεδο

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται συγκρίσιμες. Εάν η εκτίμηση είναι σωστή αποδυναμώνεται η επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα, ο οποίος απορρίπτει τη συνεννόηση με τη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι η τελευταία ψήφισε στη Βουλή το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο, διεκδικώντας μια καθαρή εντολή που μπορεί να οδηγήσει και στην αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ισοδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων δεν δεσμεύει τις εξελίξεις και φυσικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Μπορεί να οφείλεται στον επηρεασμό του δείγματος εξαιτίας της μετακίνησης πολλών συμπολιτών μας. Ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι η γρήγορη συσπείρωση του ενός κόμματος ή η αποσυσπείρωση του άλλου που μπορεί στη συνέχεια να πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Είναι πρακτικά αδύνατον να προβλεφθεί ο τελικός συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργείται όμως η εντύπωση, σε επίπεδο ειδικών, ότι ο εκλογικός περίπατος που θα εξασφάλιζε με αιφνιδιαστικές και γρήγορες κινήσεις ο κ. Τσίπρας μάλλον δεν υπάρχει.

Μάχη για την τρίτη θέση

Ένα άλλο εύρημα των πρώτων κυλιόμενων δημοσκοπήσεων είναι η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των άλλων κομμάτων για την εξασφάλιση της τρίτης θέσης.

Η Χρυσή Αυγή φαίνεται να ενισχύει τις δυνάμεις της προβάλλοντας τις θέσεις της κατά του τρίτου μνημονίου και κατά της μαζικής παράνομης μετανάστευσης. Καλές είναι οι δημοσκοπικές επιδόσεις και της Λαϊκής Ενότητας του κ. Λαφαζάνη. Η εκπροσώπηση του νέου κόμματος στη Βουλή μοιάζει εξασφαλισμένη, ενώ σε πρώτη φάση τα ποσοστά του κινούνται αρκετά πάνω από το 5% με προοπτική να το μετατρέψουν σε σοβαρό διεκδικητή της τρίτης θέσης. Τίποτα όμως δεν έχει κριθεί εφόσον η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να πέσει θύμα μιας συσπείρωσης, στην τελική ευθεία, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Η εκλογική προοπτική της εξαρτάται επίσης από αποφάσεις προσωπικοτήτων όπως ο κ. Γλέζος και η κ. Κωνσταντοπούλου και από την ενδεχόμενη δημιουργία άλλου κόμματος στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Αρκετά καλή δείχνει και η εκλογική προοπτική του Ποταμιού του κ. Θεοδωράκη και του ΚΚΕ. Είναι λογικό όμως να περιμένουμε ότι το Ποτάμι θα δεχτεί μεγάλη πίεση από τη ΝΔ, η οποία θα διεκδικήσει την εκλογική πρωτιά διεκδικώντας ψηφοφόρους από τα άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα με βάση τη λογική της χρήσιμης ψήφου. Είναι προφανές ότι μόνο η εκλογική πρωτιά της ΝΔ μπορεί να βάλει τέλος στην πολιτική κυριαρχία του κ. Τσίπρα και στην οικονομική αβεβαιότητα που συνδέεται με αυτήν.

Το ΚΚΕ αξιοποιεί τη μνημονιακή στροφή και τα προβλήματα της κυβέρνησης Τσίπρα, ενοχλείται όμως από τον ανταγωνισμό της Λαϊκής Ενότητας για τις ψήφους των αριστερών ψηφοφόρων. Σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσει τα κέρδη από τις δυσκολίες της κυβέρνησης Τσίπρα και να σπάσει τη δυναμική του κόμματος του κ. Λαφαζάνη το αποκαλεί περιφρονητικά «ΣΥΡΙΖΑ 2».

Η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών συμπληρώνεται από την αδυναμία των ειδικών να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια τις επιδόσεις των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα θεωρούν ότι ο κ. Λεβέντης και οι συνεργάτες του μπορεί να είναι πολύ κοντά στην επιβράβευση από τους ψηφοφόρους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass