Εγκλημα χωρίς τιμωρία

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2020 16:44

Ζήσαμε στο κοινοβούλιο μια εβδομάδα με έντονα αρνητικό φορτίο και αρνητικό πολιτικό πρόσημο, καθώς η Βουλή κλήθηκε να διαχειριστεί φαινόμενα πολιτικής και δικαστικής διαφθοράς.


Η υπόθεση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, στο οποίο φέρεται ενορχηστρωτής ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην δικαστής κ. Παπαγγελόπουλος, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Κάτω απ’αυτό υπάρχει μια σειρά παραδοχών και ερωτημάτων.
Μια σημαντική παραδοχή είναι ότι η βλάβη που προκαλείται στην κοινωνία και τη συνολική θεσμική μας λειτουργία από τα φαινόμενα της δικαστικής διαφθοράς είναι δεδομένη, αλλά είναι και πιο σοβαρή και πιο επικίνδυνη, ακόμη και από τα φαινόμενα της πολιτικής διαφθοράς.
Διότι, η διεφθαρμένη δικαιοσύνη σηματοδοτεί ότι είναι διεφθαρμένο το σύνολο όλων των θεσμικών εκφράσεων της πολιτείας.
Δοκιμάζονται στο σύνολό τους οι θεσμοί, το αξιακό μας σύστημα, η λειτουργία και οι λειτουργοί του συστήματος.
Μια ακόμη παραδοχή είναι ότι έρχεται στο προσκήνιο η πρόσφατη πολιτική ιστορία της τελευταίας πενταετίας, για να συνδεθεί άρρηκτα με την παλαιότερη και να αναβιώσουν αυτόματα στις μνήμες οι μέρες του ’89, των ανίερων συμπράξεων, των στημένων διώξεων, των ωμών πολιτικών εκβιασμών, της χειραγώγησης των θεσμών και της δικαιοσύνης, με στόχο να στραγγαλιστεί πολιτικά και να σβήσει ηθικά η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που ήδη είχε διανύσει μια οκταετία συγκλονιστικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.
Ερευνούμε για μια ακόμη φορά την προσπάθεια εκμαυλισμού και απαξίωσης του πρωταρχικού θεματοφύλακα του πολιτεύματος: της Δικαιοσύνης.
Πέντε εισαγγελείς καταγγέλλουν παρεμβάσεις από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης στο έργο τους, με σκοπό τη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων.
Ιδιώτης επιχειρηματίας εμφανίζει ιδιωτικό συμφωνητικό που υπεγράφη στο Μαξίμου, ενώπιον του κ. Παπαγγελόπουλου και του κ. Παππά, για να κλείσουν υποθέσεις κακουργημάτων, από μελλοντικούς δικαστές, που δεν είχαν ακόμη οριστεί!
Το μέγεθος της «κατρακύλας» είναι τόσο, που κάνει τον Μοντεσκιέ «να γυρνάει μέσα στον τάφο του», αφού η θεσμική κατάπτωση πήρε αμπάριζα όλα όσα ο πολιτικός φιλόσοφος διατύπωσε κατά το παρελθόν στο μνημειώδες έργο του «Το πνεύμα των Νόμων», αλλά και όλα όσα γνωρίζαμε και εφαρμόζαμε για τη διάκριση των εξουσιών.
Με όλα όσα αποκαλύφθηκαν όμως, χάθηκε μαζί οριστικά η αθωότητα μιας ακόμη πολιτικής νιότης, το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα», η «σφραγίδα του νέου», η «σφραγίδα του άμεμπτου», η «σφραγίδα του αδιάφθορου» που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΣΑ –ΑΝΕΛ, με μεγάλη επιμονή, πρόβαλε.
Θυμίζω ότι ξεκίνησαν από τον αντιμνημονιακό «χυλό» των Αγανακτισμένων, που ήταν τελικώς μιας χρήσεως, πέρασαν από τις ανεξάρτητες αρχές που έγιναν τελικά ένα Βατερλό αναξιοκρατίας, για να φτάσουν στο παραδικαστικό και στην απόκρυψη ενός τεράστιου σκανδάλου, την υπόθεση της Novartis, που έμεινε στο σκοτάδι και δεν αποκαλύφθηκε ποτέ.
Ένα έγκλημα, χωρίς τιμωρία…
Τα φώτα κατευθύνθηκαν στοχευμένα στα στοχοποιημένα πολιτικά πρόσωπα που φέρονταν από κάποιους κουκουλοφόρους να έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο και τίποτε άλλο.
Χιλιάδες παράνομες συνταγογραφήσεις, χιλιάδες επίορκοι υπάλληλοι, ιατροί, οργανισμοί, συνεργοί, κολυμπούν πλέον ευτυχισμένοι, στο πέλαγος της παραγραφής
Ποιος λογοδοτεί για όλα αυτά;
Η Εξεταστική της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «διερεύνηση» του σκανδάλου της Novartis, εξελίχθηκε σε Εξεταστική μνημειώδους «συσκότισης» - μάλλον αυτό βόλευε…
Βόλευε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να απονομιμοποιήσει και να αποκρύψει τις εξυγιαντικές, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του 2009 – 2012, όπως βόλευε και τμήμα της δεξιάς, προκειμένου να αποκρύψει τις ευθύνες της για την χρεοκοπία της χώρας.
Και σε αυτό το πλαίσιο οι δύο αταίριαστοι συμπρωταγωνιστές, αγαστά συνεργάστηκαν…
Όμως ποιος επέλεξε για αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης τον κύριο Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, πρώην Διοικητή των Μυστικών Υπηρεσιών της Κυβέρνησης Καραμανλή, έναν γνωστό για τις πολιτικές του θέσεις άνθρωπο, που συνδεόταν με ένα σημαντικό μέρος της ΝΔ, προσκείμενος ξεκάθαρα ιδεολογικά στον χώρο της;
Με ποια κριτήρια;
Μήπως… τιμής ένεκεν, μήπως επειδή ξαφνικά προσχώρησε ιδεολογικώς στην αριστερά ή μήπως επειδή διακρίθηκε παγκόσμια ως… ακτιβιστής;
Είναι απολύτως σαφείς, αν όχι πασιφανείς, οι λόγοι της επιλογής του συγκεκριμένου προσώπου. Κάπως έτσι, ξεκίνησε το γαϊτανάκι μιας απίστευτης, ωμής πολιτικής παρέμβασης στη δικαιοσύνη σύμφωνα με όσα καταθέτουν οι ίδιοι οι δικαστές, που υπέστησαν όλα αυτά !
Με όλα αυτά, η υπόθεση Νοvartis, μια διεθνής υπόθεση με βαριές ευθύνες για τη σπατάλη δημοσίου χρήματος στον κρίσιμο χώρο του φαρμάκου, έμεινε ανεξιχνίαστη.
Σε μια διαδικασία ντροπής, εγκατέλειψαν το πραγματικό παιχνίδι στο γήπεδο και έπαιξαν αντιπερισπασμό στην κερκίδα.
Ποιος σήμερα απολογείται γι’ αυτό;

 

* Από την Ευαγγελία Λιακούλη,
βουλευτή Λάρισας του Κινήματος
Αλλαγής και μέλος της
Προανακριτικής Επιτροπής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass