Σχέδιο της κυβέρνησης για επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2020 15:05

Από τον Βασίλη Ζωγράφο

Η κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς κανέναν διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, κρυφά από την κοινωνία και τα κόμματα, πρότεινε στην ΕΕ ένα «ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» και «συμπληρωματικών δεσμεύσεων» για την Ελλάδα, τα οποία αφορούν τα

εργασιακά. Οι αρμόδιοι επίτροποι το παρουσίασαν στην Κομισιόν η οποία το αποδέχτηκε, μιας και πρόκειται για ένα μίνι εργασιακό μνημόνιο, για το οποίο αν οι εργαζόμενοι δεν ξεσηκωθούν θα οδηγηθούν σε εργασιακό μεσαίωνα.
Η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων έχει ήδη ξεκινήσει με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα καθώς και με την απελευθέρωση των απολύσεων, την ώρα που άλλες χώρες έθεσαν την προστασία των μισθών και των θέσεων εργασίας σε πρώτη προτεραιότητα.
Με νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ απορρυθμίζει την αγορά εργασίας, χωρίς την παραμικρή εγγύηση ότι θα επανέλθουν οι μισθοί εκεί που ήταν πριν την πανδημία.
Ανάμεσα στα άλλα που πρότεινε κρυφά από τον κόσμο της εργασίας η κυβέρνηση, ξεχωρίζουν η «βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου της ατομικής εργατικής νομοθεσίας».
Η αρχή έγινε με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Τα επόμενα βήματα που συμφώνησε η κυβέρνηση της ΝΔ με την Κομισιόν είναι ισοπέδωση -στην κυριολεξία- του ασφαλιστικού συστήματος. Οι ιδιώτες θα εχουν τον πρώτο λόγο και φυσικά το «ψητό».
Στις προθέσεις της, αν μείνει ο ελληνικός λαός με σταυρωμένα χέρια, είναι η ριζική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με προώθηση της εργολαβικής, ενοικιαζόμενης, δανειζόμενης εργασίας.
Στο βάθος, προβλέπονται μειώσεις μισθών και συντάξεων και στον δημόσιο τομέα.
Το μίνι μνημόνιο περιλαμβάνει για το 2021 την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Είναι πρώτη φορά από το 2010 που ελληνική κυβέρνηση, χωρίς την πίεση της Κομισιόν, προτείνει από μόνη της μια σειρά μέτρων μη αξιοπρεπούς εργασίας, έναν πραγματικό μεσαίωνα, με εργασιακές συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας.
Για να περάσει αυτή η εργασιακή λαίλαπα με το λιγότερο δυνατό κόστος, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ θα χρειαστούν τη βρόμικη και αντιδραστική προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ, με το αζημίωτο φυσικά, αφού τους ταΐζει με ζεστό χρήμα του Έλληνα φορολογούμενου, μέσω των διαφημίσεων ή τους χαρίζει οφειλές τους προκλητικά.
Τα κανάλια λατρεύουν τον κ. Μητσοτάκη. Κάποιοι δημοσιογράφοι τον αποκάλεσαν «Αυτοκράτορα», άλλοι «Μωυσή» και με το δίκιο τους. Η τραγωδία και ο εξευτελισμός δεν απέχουν πολύ!
Τα στημένα παπαγαλάκια αναλυτές, κάθε μέρα, πρωί – μεσημέρι – βράδυ, το επόμενο διάστημα θα μας βομβαρδίζουν με αναλύσεις, διαγράμματα που θα λένε ότι η λιτότητα και η ευελιξία είναι μονόδρομος. Ο εξευτελισμός του εργαζόμενου, του άνεργου, του επιστήμονα, θα είναι για το καλό του! Δεν θα ντρέπεται ούτε θα κοκκινίζει κανένας...
Η κεντρική ιδέα θα είναι πως ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ κάνουν δήθεν τα πάντα γι’ αυτούς και για όλα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση, οι τεμπέληδες εργαζόμενοι και όσοι απεργούν, οι αριστεροί που τους ξεσηκώνουν...
Το χειρότερο είναι ότι θα κατηγορούν όλοι τους την αριστερά για ιδεοληψίες και κάποιοι αδίστακτοι από αυτούς, δήθεν γκουρού στην οικονομία, θα ζητάνε από την κυβέρνηση περισσότερα αντιδραστικά μέτρα, ώστε οι πλούσιοι αυτού του τόπου να γίνουν ξεδιάντροπα πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, οι δε άνεργοι ρακένδυτοι.
Οι ταξικές διαφορές θα οξύνονται. Οι κοινωνικές εκρήξεις, η αγανάκτηση του κόσμου είναι δεδομένες. Γι’ αυτό ετοιμάζουν τον περιορισμό των διαδηλώσεων και των απεργιών, τη συχνότερη χρήση των δυνάμεων καταστολής, ακόμα περισσότερο αυταρχισμό και τρομοκρατία.
Τα πάντα θα κριθούν από τη δυνατότητα της κοινωνίας να οργανώσει τις αντιστάσεις της. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι εν υπνώσει, έχουν μεγάλες ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβουν. Γνωρίζουν πού οδηγεί η σημερινή κυβέρνηση την κοινωνία, δηλαδή στο περιθώριο και τη φτωχοποίηση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, θα έχουν την κατακραυγή όλης της εργατικής τάξης.
Η Αριστερά θα είναι πρωτοπόρος και μπροστάρης στους αγώνες και στην οργάνωση της κοινωνίας. Η Αριστερά θα δώσει ξανά την ελπίδα στον ελληνικό λαό για να στηριχθεί πάλι πάνω της.
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες...

*Ο Βασίλης Ζωγράφος
είναι αναπληρωτής συντονιστής γραμματέας της Νομαρχιακής
Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass