Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κάνουν και τον μουγκό να μιλήσει»

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2020 16:12

Αγαπητή «Ελευθερία»,


Το θέμα της επιστολής μου έχει να κάνει με τα περί ανταλλαγής χώρου πλατείας με αμφισβητούμενες παραλιακές εκτάσεις στην παραλία της Σωτηρίτσας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Φιλοκτήτη με τον χώρο πλατείας, δίπλα στο αρχαίο πηγάδι του Αγίου Ιωάννη. Τεχνικός και πολεοδόμος, ο κ. Πρόεδρος της κοινότητας Σωτηρίτσας, ως εισηγητής του όλου θέματος και μάλιστα πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια σε μια δεκαετία.
Εδώ και κάμποσα χρόνια, οραματιστήκαμε την αξιοποίηση του χώρου γύρω από το αρχαίο πηγάδι του Αγίου Ιωάννη, στην παραλία της Σωτηρίτσας. Στα διάφορα κοινοτικά και δημοτικά συμβούλια, εισηγηθήκαμε και στην κυριολεξία αποσπάσαμε την απόφαση για την αναβίωση του ιστορικού και θρησκευτικού χώρου με μια ανάπλαση που να κοσμεί την περιοχή, με μια πλατεία που λείπει από το συγκεκριμένο μέρος. Για την απόφαση αυτή ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας σε προεκλογική του ομιλία από την εξέδρα του στην ταβέρνα του Βλάχου (δίπλα από τον συγκεκριμένο χώρο) το βροντοφώναξε κάπως έτσι:
«Δίπλα μας, αγαπητοί μου Δημότες, η πλατεία του Αγίου Ιωάννου και προσεχώς η ανάλογη ανάπλαση που της αξίζει».
Στην αναμονή, λοιπόν, οι κάτοικοι της περιοχής μας, Δημότες και ετεροδημότες, ώστε κάποτε να δούμε την πλατεία που προσδοκούμε να κοσμεί τον τόπο μας.
Στην αμμουδιά κάτω από τον παραλιακό δρόμο κάποιοι παλιότερα απέκτησαν εκτάσεις, με αμφισβητούμενο (κατά ορισμένους) τρόπο. Εκτάσεις χωρίς ουσιαστική ή με ελάχιστη δυνατότητα δόμησης. Εκτάσεις αμμουδιές, που ποτέ δεν καλλιεργήθηκαν. Επανειλημένα η κοινότητα Σωτηρίτσας και ο Δήμος έχει προσπαθήσει να ανταλλάξει αυτές τις εκτάσεις με άλλες κοινοτικές, χωρίς όμως να φαίνεται τι πραγματικά θα κερδίσουν οι δημότες από την ανταλλαγή αυτή.
Πριν από λίγες μέρες γίναμε μάρτυρες της κατάληψης της πλατείας του Αγίου Ιωάννου από πασάλους περίφραξης και μείναμε με το στόμα ανοικτό. Μάθαμε ότι πριν μερικούς μήνες ο δήμαρχος Αγιάς που υποσχόταν πλατεία, τελικά την αντάλλαξε με τις αμμούδες. Και ρωτάμε:
Δεν έπρεπε να ερωτηθεί ο κόσμος; Μπορεί ένας κοινοτάρχης ή ένας δήμαρχος να αποφασίζει χωρίς να ρωτάει κανέναν; Ποιος είναι ο ρόλος του τοπικού συμβουλίου ή του Δημοτικού Συμβουλίου; Ποιος τελικά κερδίζει από αυτήν την ανταλλαγή; Κερδίζουν κάτι οι δημότες;
Τελικά ισχύει στην Αγιά το «Αποφασίζουμε και διατάζουμε»;
Μια λέξη μας εκφράζει: Ελεος».
Νικόλαος Σοφολόγης, δημότης Σωτηρίτσας