Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Βασίλη Κόκκαλη και τα έργα Άνω Αχελώου

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2020 15:53

Από τον Κώστα Γκούμα*

Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης κατά το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει, «εργολαβικά» θα λέγαμε, την υπεράσπιση των θέσεων του κόμματός του για τα υδατικά προβλήματα της Θεσσαλίας και την ταυτισμένη με αυτά υπόθεση

της μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο.
Η προσπάθειά του αυτή, αντικειμενικά, ευνοείται από την απουσία πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης στα εν λόγω ζητήματα, η οποία δυστυχώς δείχνει να μην συγκινείται αρκούντως από τους κινδύνους ερημοποίησης της Θεσσαλίας.
Ο κ. Βασίλης Κόκκαλης ως γνωστόν, εξελέγη βουλευτής με το κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» το 2015 και από τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ορίστηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ας δούμε τι δήλωσε εκείνη την περίοδο για τα θέματα των υδάτων και ειδικά για τα έργα Αχελώου, ενώπιον επιτροπής που τον επισκέφθηκε (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 30 Αυγούστου 2017) :«Σε ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως αυτό της διαχείρισης των υδάτων, ............ οφείλουν άπαντες να σταθμίσουν τα υπάρχοντα δεδομένα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς όφελος των πολιτών, της οικονομίας και του περιβάλλοντος και όχι για την ικανοποίηση προσωπικών και ιδεολογικών εμμονών....».
Επιπλέον ο κ. Βασίλης Κόκκαλης δήλωνε ότι «...δεν σημαίνει πως θα απαξιώσουμε έργα εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πληρώθηκαν από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογούμενων, ούτε και ότι θα αγνοήσουμε τη συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή που συντελείται με τα επιφανειακά και κυρίως με τα υπόγεια ύδατα στη λεκάνη Πηνειού» και κατέληγε: «...Στην κατεύθυνση αυτή, η εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης του 2014, τα οποία προβλέπουν τη μερική μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία, αποτελούν μονόδρομο ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ανάπτυξη της περιοχής».
Μετά όμως την αποχώρηση του κόμματός του από την Κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα, ο κ. Βασίλης Κόκκαλης μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του 2019 εξελέγη πρώτος βουλευτής του.
Ας δούμε πώς τοποθετείται σήμερα για τα ίδια θέματα (τηλεοπτική συζήτηση στο thessaliatv.gr, 18/6/2020).
Τώρα πλέον ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, παρότι όπως δηλώνει «δεν είμαστε αντίθετοι» (!) στα έργα Αχελώου (σ.σ. το ημιτελές φράγμα Συκιάς και τη σχεδόν ολοκληρωμένη σήραγγα μεταφοράς μήκους 17,5 χλμ.), θεωρεί ότι αυτά είναι «παράνομα» και ότι οι αποφάσεις που κατά καιρούς εκδόθηκαν από το ΣτΕ καθιστούν «ουτοπική» τη συνέχισή τους!
Και για να δικαιολογήσει (αναδρομικά) την πολιτική του κομματικού φορέα που υπηρετεί, ισχυρίστηκε ότι εκείνοι ως κυβέρνηση είχαν προχωρήσει στην «προκήρυξη» (!) άλλων έργων και ότι είχαν επιλέξει αυτή την πολιτική ώστε να μην αναγκαστούν να πουν ψέματα στον λαό ότι θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τα έργα Αχελώου. Προτρέπει μάλιστα την ΝΔ, εάν θέλει να προχωρήσει τα έργα Αχελώου, να παρουσιάσει ένα «νόμιμο» σχέδιο, για το οποίο όμως εκτιμά ότι θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια. Έως τότε, καλεί την ΝΔ να κατασκευάσει στη Θεσσαλία «μικρά έργα» (όπως υποτίθεται έπραξε και ο ΣΥΡΙΖΑ) .
Ας περάσουμε στα δικά μας σχόλια.
Πρώτα απ’ όλα δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια (2017-2019) άλλαξαν τα δεδομένα του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία, ώστε να επιτρέπουν μια τέτοια τερατώδη μεταστροφή θέσεων ενός πολιτικού. Συνεπώς για εμάς τίθεται σοβαρό θέμα ως προς την πολιτική αξιοπιστία του κ. Βασίλη Κόκκαλη. Δυστυχώς ο λαός μας βρίσκεται αρκετά συχνά ενώπιον παρόμοιων φαινομένων και γι’ αυτό (μεταξύ άλλων) οδηγείται στην απαξίωση της πολιτικής. Και βέβαια, μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζει και το κόμμα, εξ’ ονόματος του οποίου ο κ. Βασίλης Κόκκαλης τοποθετείται.
Σε ό,τι αφορά στην ουσία των «νέων» θέσεων του κ. Βασίλη Κόκκαλη παρατηρούμε τα εξής:
Ο ισχυρισμός του ότι η Κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα είχε προκηρύξει την κατασκευή κάποιων υδατικών έργων στη Θεσσαλία, είναι απολύτως ψευδής. Είναι εμφανής η προσπάθειά του να δημιουργήσει συγχύσεις στην κοινή γνώμη κάνοντας έμμεση αναφορά στα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ), στα οποία οι μελετητές ανέφεραν ονομαστικά ένα πλήθος μικρού και μεσαίου μεγέθους έργων ταμίευσης (και όχι μόνο) που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, όπως π.χ. Σκοπιά Φαρσάλων, Πύλη, Ελασσόνα κ.λπ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα έργα αυτά «εντάχθηκαν» σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης και (κατά μείζονα λόγο) «προκηρύχθηκαν». Το αντίθετο συνέβη. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποσχέσεις, δεν εργάστηκε ούτε καν για την «ωρίμανση» κάποιων από αυτά (μελέτες, αδειοδοτήσεις, τεύχη δημοπράτησης). Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι της Πύλης, για την οποία υπήρχαν πλήρεις μελέτες, ακόμη και περιβαλλοντική αδειοδότηση (!) και παρόλα αυτά ουδέποτε προκηρύχθηκε.
Σχετικά με τα «παράνομα», όπως τα ονομάζει, έργα Αχελώου, πράγματι το ΣτΕ ακύρωσε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις της Διοίκησης γιατί δεν εφαρμόστηκε όπως θα έπρεπε η ισχύουσα νομοθεσία. Για παράδειγμα, το 2001 το ΣτΕ εκτίμησε – ορθώς κατά την άποψή μας-ότι το μοναστήρι Αγ. Γεωργίου Μυροφύλλου, ως διατηρητέο μνημείο, θα έπρεπε να προστατευθεί από την κατάκλυση των υδάτων της τεχνητής λίμνης Συκιάς και εξέδωσε ακυρωτική απόφαση, δίνοντας επί της ουσίας εντολή στη Διοίκηση πρώτα να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες και μετά να συνεχιστούν τα έργα. Ο κ. Βασίλης Κόκκαλης θα έπρεπε, ως δικηγόρος να γνωρίζει ότι η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν ακύρωσε συλλήβδην τα έργα ούτε κατέστησε «παράνομη» τη διαδικασία συνέχισής τους. Το ΣτΕ, ως γνωστόν, ούτε εγκρίνει ούτε απορρίπτει τεχνικά έργα, απλώς, σε περίπτωση κάποιας προσφυγής, μεριμνά για την τήρηση της νομιμότητας.
Το ίδιο συνέβη και το 2009, όταν το Υπ. Υποδομών συνέχισε και πάλι τις εργασίες στα έργα Αχελώου (σημ. άλλη μια απόδειξη ότι μία απόφαση του ΣτΕ ΔΕΝ ακυρώνει έργα !), χωρίς όμως να έχει συμμορφωθεί στη νέα σχετική Οδηγία της ΕΕ για Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων. Και πάλι το ΣτΕ, αυτονόητα, εντόπισε την παράλειψη και «απαίτησε» από την Διοίκηση να πράξει τα δέοντα. Έτσι και έγινε, οπότε τον Σεπτέμβριο του 2014, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, ενέκρινε τα ΣΔΥ, δηλαδή αυτά που ο κ. Βασίλης Κόκκαλης ζητούσε από την Κυβέρνηση (στην οποία συμμετείχε ως Υφυπουργός) να εφαρμοστούν. Σήμερα όμως, με περίσσια υποκρισία, ισχυρίζεται τα ακριβώς αντίθετα.....
Το πιο θλιβερό όμως δεν είναι οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Βασίλη Κόκκαλη (που δίνει τις «εξετάσεις» του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά το γεγονός ότι πουθενά δεν καταγράφεται η κυβερνητική παρουσία στα θέματα αυτά, δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο περιβάλλον για να διοχετεύονται αναπάντητα τα δήθεν επιχειρήματα του κ. Βασίλη Κόκκαλη και του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ίδιο όμως συμβαίνει με τους βουλευτές της ΝΔ (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων), τις τοπικές αυτοδιοικητικές ηγεσίες και τα επιμελητήρια, παρότι παλαιοτέρα (επί ΣΥΡΙΖΑ) όλοι τους ανέδειξαν με μαχητικό τρόπο τα αιτήματα σύσσωμης της Θεσσαλίας για επίλυση του υδατικού προβλήματος και την ολοκλήρωση των έργων Αχελώου. Σήμερα, με τη σιωπή τους, θέτουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των πολιτικών δεσμεύσεων της ΝΔ και των υποσχέσεων του Πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη.
* Ο Κώστας Γκούμας είναι γεωπόνος, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ