Η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει το λάθος χωρίς καθυστερήσεις

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2020 21:05

Με άρθρο μου στην «Ελευθερία» πριν από 5 μήνες είχα αναφερθεί στο μεγάλο πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής αμυγδάλου που υπήρξε σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας το 2019. Είχα αναφερθεί και στους λανθασμένους χειρισμούς της

πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επί Νέας Δημοκρατίας, με συνέπεια οι αμυγδαλοπαραγωγοί να εισπράξουν πολύ μικρά ποσά ως ενισχύσεις de minimis και όχι αποζημιώσεις με βάση το ύψος της πραγματικής ζημιάς που ήταν πολύ μεγάλη.
Επισήμανα επίσης, ότι σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την υποβολή προγράμματος ΠΣΕΑ 2019, διαδικασίες που δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραβιαστούν, θα έπρεπε να συνεδριάσει η Επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Υποκαταστήματος του Οργανισμού ΕΛΓΑ Λάρισας.
Η παραπάνω Επιτροπή είναι αρμόδια να κάνει την εισήγησή της για τη συνολική απώλεια εισοδήματος των αμυγδαλοπαραγωγών και να αναφέρει και τα συγκεκριμένα αίτια που προκάλεσαν τη μεγάλη ζημιά που καλύπτεται από τον Κανονισμό ΠΣΕΑ.
Πράγματι, η αρμόδια Επιτροπή ανταποκρίθηκε στην αποστολή της και με βάση τα απολογιστικά στοιχεία παραγωγής για το 2019 αποφαίνεται ότι η ζημιά ανέρχεται σε ποσοστό 80%, κάτι που ήταν αναμενόμενο.
Είναι φανερό ότι τα ποσά που έχουν εισπράξει οι αμυγδαλοπαραγωγοί δεν ανταποκρίνονται στο μεγάλο ύψος της ζημιας που διαπιστώνουν οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες. Γι’ αυτό η κυβέρνηση οφείλει χωρίς καθυστερήσεις να διορθώσει το λάθος της και να δώσει το «πράσινο φως» για την κατάρτιση προγράμματος ΠΣΕΑ 2019 με βάση το πόρισμα της Επιτροπής.
Η οικονομική κατάσταση των αμυγδαλοπαραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας είναι τραγική, αφού ακόμη περιμένουν τις ενισχύσεις ΠΣΕΑ του 2017, για το 2019 τους δόθηκαν «ψίχουλα» και μάλιστα χωρίς προηγουμένως να γίνει εκτίμηση της ζημιάς και το 2020 έχουν υποστεί επίσης πολύ μεγάλες ζημιές από τον παγετό.
Με βάση την κοινή λογική και το αίσθημα δικαίου η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει το λάθος της χωρίς καθυστερήσεις. Εάν ενδεχομένως γίνεται η πονηρή σκέψη ότι το θέμα έχει κλείσει με τις ενισχύσεις de minimis και θα ξεχαστεί, θα πρέπει να γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι αυτό αποτελεί πολύ μεγάλη αυταπάτη.

Από τον Βασίλη Εξαρχο, πρώην πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass