ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πόσο δίκαιες είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις;

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2020 15:28

Αγαπητή «Ελευθερία»,
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 - έτος κορονοϊού - ολοκληρώθηκαν, τα γραπτά βαθμολογήθηκαν, οι βάσεις εισαγωγής αναμένονται. Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις επιδόσεις των μαθητών προκαλούν απογοήτευση, τα ποσοστά

αναβαθμολόγησης φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Για του λόγου το αληθές:
Χαρακτηριστικά, στην Ομάδα Προσανατολισμού των Σπουδών Υγείας το 17,45% (1.918 υποψήφιοι) συγκέντρωσε έως 7.000 μόρια, ενώ συνολικά, έως 10.000 μόρια συγκέντρωσε το 35,7% (3.923 υποψήφιοι). Σχετικά μεγάλη συγκέντρωση παρατηρείται στην κλίμακα 14.000-15.000 μορίων, στο οποίο ανήκουν 869 υποψήφιοι (7,9% των υποψηφίων της ΟΠ). Από 18.000 έως 19.000 μόρια συγκέντρωσαν μόλις 429 υποψήφιοι της ΟΠ (3,9%).
Πόσο δημοκρατικές τελικά είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις; Οι περισσότεροι μαθητές πιστεύουν ότι μπορούν να ζητήσουν οι ίδιοι αναβαθμολόγηση των γραπτών τους και ότι μπορούν να δουν τα γραπτά τους οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν και μάλιστα χωρίς οικονομικό κόστος. Η «εικόνα», όμως, είναι εντελώς διαφορετική: Τα γραπτά διατηρούνται για έναν περίπου χρόνο. Η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι μετά τη λήξη της βαθμολόγησης και του ελέγχου για σωστή ηλεκτρονική καταχώρηση των βαθμών, τα στελέχη των γραπτών δοκιμίων φυλάσσονται στο Βαθμολογικό Κέντρο ή σε άλλο ασφαλή χώρο που ορίζεται από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι 15 Μαΐου του επόμενου έτους, οπότε και καταστρέφονται.
Ο υποψήφιος, που αισθάνεται αδικημένος μπορεί να υποβάλλει αίτημα αναβαθμολόγησης; Ασφαλώς και όχι… Η μόνη δυνατότητα που έχει είναι αυτή του αιτήματος επίδειξης του γραπτού του. Μια διαδικασία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου. Οι αιτήσεις, συνοδευόμενες από τα απαραίτητα παράβολα - 50 ευρώ για την επίδειξη έως 3 γραπτών δοκιμίων και 80 ευρώ για την επίδειξη περισσότερων των 3 γραπτών δοκιμίων - υποβάλλονται από τους ίδιους ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του υποψηφίου στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου υπάγεται το σχολείο, στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων που εξετάστηκαν.
Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη σε φωτοτυπία, η οποία γίνεται κατά την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, αφαιρώντας ουσιαστικά κάθε δυνατότητα «αντίδρασης» του μαθητή ή της οικογένειάς του. Τα συμπεράσματα δικά σας…
ΑΝΑΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Έτος    Αρ. υποψηφίων    Αρ. Αναβαθμολογήσεων
2020    71507        12277
2019    81244         9384
2018    83658        8843
2017    81515        9806
2016    77671        8590
Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τον πίνακα, στη φετινή χρονιά υπήρξε υπερβολική αύξηση των αναβαθμολογούμενων γραπτών παρά τη μείωση των υποψηφίων, γεγονός που αποδίδεται στην ασάφεια των θεμάτων αλλά και των οδηγιών προς τους βαθμολογητές.
Υπάρχει, λοιπόν, δημοκρατία στις Πανελλαδικές εξετάσεις; Εργάζομαι χρόνια - 27 συναπτά έτη - στον χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, φροντιστήρια και Ιδιωτικό σχολείο. Επιπρόσθετα, φέτος έζησα τις Πανελλήνιες και από την πλευρά του γονιού. Έγινα αποδέκτης παραπόνων για βαθμολογικές αποκλίσεις από πολλούς μαθητές μου, μπορώ, όμως, να σας περιγράψω και τα δεδομένα των βαθμολογικών αποκλίσεων του δικού μου παιδιού: Έκθεση: 20 μονάδες απόκλιση. Γιατί; Δεν διορθώνουν οι βαθμολογητές με τις ίδιες οδηγίες; Η Έκθεση πλέον στηρίζεται σε αντικειμενικές απαντήσεις, δεν είναι Έκθεση Ιδεών, που εξεταζόταν η δική μου γενιά. Φυσική 7 μονάδες απόκλιση, Χημεία: 3 μονάδες απόκλιση, Βιολογία: 1 μονάδα απόκλιση. Θα μου πει κανείς, σε ενοχλεί η Χημεία και η Βιολογία; Όχι τόσο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος κάθε μονάδα ισούται με 50 μόρια. Το δικό μου παιδί - και τόσα άλλα παιδιά - αποχαιρέτησαν το όνειρό τους και έχουν 2 επιλογές ή να ξαναδώσουν - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ίδιο το παιδί και την οικογένεια - ή να ακολουθήσουν τη δεύτερη ή την τρίτη επιλογή. Κάπως έτσι, λοιπόν, αποχαιρετά και το δικό μου παιδί την Ιατρική - που ήταν το όνειρό της - και είτε ακολουθεί τη δεύτερη ή την τρίτη επιλογή είτε επαναλαμβάνει το εγχείρημα των Πανελλαδικών το 2021.Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία
Ευαγγελία Νασιάρα, κοινωνιολόγος
 - οικονομολόγος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass