Ο ανεψιός

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2020 15:07

Εδώ και μέρες αφιέρωσα σημείωμά μου στον γιο του Αντρέα. Γράφοντας για γόνο πολιτικής οικογένειας, θα ήταν παράλειψη, αν άφηνα ασχολίαστο έναν άλλον επίγονο. Τον ανεψιό του πρώην πρωθυπουργού (και ΠτΔ) Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αν ο πρώτος

κατέστρεψε πολιτικά ένα Κόμμα, ο δεύτερος κατέστρεψε οικονομικά μια χώρα. Ο λόγος για τον Κώστα Καραμανλή του Αλέκου και της Αλίκης. Αν δεν ξέρετε τον πατέρα Καραμανλή, σας τον συστήνω. Είναι ο νομικός, που ασχολήθηκε με χωματουργικά έργα και με τον αδελφό του Αχιλλέα, πήραν το ιδιωτικό μονοπώλιο του μπακαλιάρου στην Ελλάδα αρχές του ‘60 με νόμο που ψήφισε η ΕΡΕ του τρίτου αδελφού τους Κωνσταντίνου. Για πολλά χρόνια ο μπακαλιάρος ήταν βασικό είδος διατροφής των Ελλήνων. Ο Αλέκος αποδείχτηκε... με νόμο εξαιρετικός επαγγελματίας . Έκανε προκοπή και πολλές χρήσιμες αγορές, όπως τα στρέμματα της Ραφήνας. Πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια το 2005, ευτύχησε να δει τον γιο του πρωθυπουργό. Όλα καλά για την οικογένεια.
Με τις Κυβερνήσεις Καραμανλή 2004-2007-2009 συνέβησαν καταστρεπτικά γεγονότα. Ομως: Ούτε ένας Έλληνας. Ούτε μια Ελληνίδα διάβασαν ή άκουσαν στα επτά αυτά χρόνια τι συνέβαινε με την οικονομία στον τόπο, που κυβερνούσε ο ανεψιός. Κανένα Μ.Μ.Ε. ή δημοσιογράφος (δεν) έκανε τη δουλειά του. Οι κρουνοί έρρεαν παντού. Οι πολιτικοί κάθε απόχρωσης περί άλλα ετύρβαζαν. Όπως με το ανύπαρκτο "σκάνδαλο" Βατοπεδίου. Μοναδική εξαίρεση ο Σημίτης στο Κοινοβούλιο στις 18.12 2008, όταν προέβλεψε, πως η πολιτική Καραμανλή οδηγεί μαθηματικά στο ΔΝΤ, " εξέλιξη ταπεινωτική για τη χώρα". Ο Καραμανλής με τον Αλογοσκούφη τρεις μέρες αφότου ανέλαβαν καθήκοντα, στις 7.3.2004, άρχισαν τη γνωστή μας "απογραφή" των στοιχείων του 2003, για να δείξουν στον λαό, ότι η "ισχυρή οικονομία" του Σημίτη ήταν παραμύθι. Οτι ο Σημίτης είχε εμφανίσει μικρό έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ, ενώ αυτό ήταν τελικά 5,6%.(!) Είδε η Comission τα καμώματα και έθεσε τη χώρα σε καθεστώς τριετούς επιτήρησης ."Η απογραφή ήταν δυσφήμηση" είπε ο Γ. Μιχελάκης κυβ. εκπρόσωπος της Ν.Δ. στις 21.4.2011".Την επομένη κύκλοι της Ν.Δ. επισήμαναν πως "Ιστορικά η απογραφή αποδείχτηκε λάθος." Στις 23.4.2011 ο Αλογοσκούφης απάντησε πως: "Η απογραφή δεν ήταν απόφαση ενός μόνον ανθρώπου. Ήταν προεκλογική δέσμευση του Κόμματος και κεντρική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης Καραμανλή".(!) Απόσειση ευθυνών. Τι απομένει να γραφεί.
Τι έκανε ο Κώστας με την "κεντρική πολιτική απόφαση", για να βγάλει ψεύτη τον Σημίτη, αναξιόχρεη την Ελλάδα και κάλπικα τα δημοσιονομικά στοιχεία των ελλειμμάτων του 2003. Μεγάλωσε το παθητικό τοποθετώντας εντός του 2003 τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές εξοπλιστικών παραγγελιών, ενώ η προηγούμενη Κυβέρνηση επιλέγοντας επιτρεπόμενη από την Eurostat μεθοδολογία τις είχε μεταθέσει στον χρόνο παραλαβής τους. Άλλαξε μέθοδο, που η Eurostat είχε εγκρίνει! Ηταν μικροπολιτική απερισκεψία. Ο ευρωπαϊκός Τύπος άρχισε να γράφει για "ελληνικά μαγειρέματα", και η Commission οδηγήθηκε σε μονομερή αναθεώρηση των στοιχείων προς τα πίσω μέχρι το 1997! Περιέλαβε έτσι και το κρίσιμο 1999, καθώς τότε είχε κριθεί η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Για το ‘99 λοιπόν προέκυψε, πως η Ελλάδα είχε ορθά εισέλθει στην Ευρωζώνη, αφού το έλλειμμα κατά τον μονομερή έλεγχο της Comission ήταν μόλις 3,07%!. Το 3% ήταν όριο εισόδου. Η Γερμανία λ.χ. δεν είχε υπολογίσει στο παθητικό της, όταν εντάχθηκε στην ΟΝΕ δύο εκατοντάδες δισ. μάρκα, που εκταμίευσε, όταν ενσωμάτωσε το ανατολικό τμήμα της. Το 0,7% της Ελλάδας επιπλέον ήταν αστεία δημιουργική λογιστική. Τότε ο Κώστας με τον υπουργό του έντρομοι από τις συνέπειες βάλθηκαν με κωμικό τρόπο να υποστηρίζουν σε Comission και Consilium, ότι σωστά έπραξε η Κυβέρνηση Σημίτη με τα στοιχεία του ’99! Στόχος του Καραμανλή για την απογραφή του 2003 ήταν να πλήξει την αξιοπιστία Σημίτη. Έπληξε την αξιοπιστία της χώρας. Από τότε άρχισαν οι φωνές Γερμανών και Βόρειων για έξοδό μας από το ευρώ. Αυτούς βρήκαμε μπροστά μας, όταν τινάχτηκε η μπάνκα στο αέρα με το ιλιγγιώδες έλλειμμα 15,4% του ΑΕΠ και το χρέος των 330 δισ. τέλη του 2009. Επώδυνη ειρωνεία, ότι η COMISSION δυό χρόνια μετά οριστικοποίησε τη μεθοδολογία Σημίτη.
Δυστοπικά άρχισε, έτσι και συνεχίστηκε μετά το 2004 η διακυβέρνηση των Ελλήνων, που θέλησαν να κυβερνηθούν οκτώ χρόνια (2004 - 2011) από ονόματα στη θέση προσώπων. Περιληπτικά τώρα: Από το 2000 έως το 2007 το χρέος μας εξυπηρετούνταν κανονικά. Τα 3 τελευταία χρόνια με Κυβέρνηση Καραμανλή. Μόνον που εξαιτίας της "απογραφής" τα χρόνια αυτά η Ελλάδα ήταν σε επιτήρηση (άτυπο μνημόνιο). Ευτυχώς. Ξεσαλώσαμε μόλις έληξε η τριετία, που συνέπεσε με τη δεύτερη θητεία της Κυβέρνησης. Τη διετία 2007-2009 προστέθηκε χρέος 57 δισ. Τριπλάσιο σε μέγεθος από την αύξηση του ΑΕΠ. Τότε συνέβη η διάλυση των εισπρ. μηχανισμών, τα τεράστια δάνεια με επιτόκιο 4,5-5,4%, το μεγάλο όργιο προσλήψεων και οι διαδοχικές αυξήσεις μισθών των Δ.Υ. Το 2004 ο Καραμανλής τους βρήκε 503.000. Τους άφησε το 2009 1.050.000! (μελέτη Οικον. Επιμ. Αθήνας). Για να καλυφθούν τα ελλείμματα άρχισε πλαστογράφηση στατιστικών δεδομένων από την κυβερνητική ΕΛΣΤΑΤ. Το έλλειμμα του 2009 εμφανιζόταν 5,5% ,ενώ η ανεξάρτητη μετά το 2010 Στατιστική Αρχή απέδειξε, πως ήταν15,4%! ή 36 δισ. ευρώ το 2009. Εφιαλτικοί αριθμοί, που οι φαν του Κώστα θέλησαν να τους αποδώσουν στον δυστυχή Πρόεδρο της Αρχής Αχ. Γεωργίου, που ανέλαβε μήνες μετά το 1ο μνημόνιο. Ο τελευταίος με τρία ομόφωνα βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας απαλλάχτηκε πανηγυρικά.
Για τη διόγκωση των Δ.Υ. ευθύνεται και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Εφηύρε τα stages στο Δημόσιο αντί του ιδιωτ. τομέα, για τον οποίο προορίζονταν. Έκανε επίσης το αντισυνταγματικό ολίσθημα μονιμοποίησης των εκτάκτων Υπαλλήλων, καθώς "ανεκάλυψε" παλιά Οδηγία της Κοινότητας (98/26/ΕΚ) για μετατροπή συμβασιούχων ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Καθώς οι Ευρ. Οδηγίες υπερισχύουν του Συντάγματος, εισηγήθηκε το Π.Δ. 164/2004, με το οποίο τακτοποιήθηκαν σε πρώτη φάση 72.000 άτομα. Δηλαδή κατ' ουσίαν μονιμοποιήσεις. Αμέσως μετά, τα Δικαστήρια τακτοποίησαν άλλους 185.000(!) επειδή "εξυπηρετούσαν" πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Υπηρεσιών τους.! Γνωρίζοντας εκ των έσω τα συμβάντα χρειάζεται να γράψω, πως είναι ζήτημα, αν ένα 10% εκπληρούσε αυτήν την προϋπόθεση.
Ο Χοακίν Αλμούνια, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής στο διάστημα της Κυβέρνησης Καραμανλή έχουν και εκείνοι ευθύνες για την ελληνική καταστροφή. Έκλειναν τα μάτια στο εξελισσόμενο έγκλημα. Ομολογημένο και στην Ελλάδα από ακραιφνείς νεοφιλελεύθερους. Στις 7.2.2019 ο Στέφανος Μάνος έγραψε στο «Βήμα»." Το γεγονός ότι ο Καραμανλής δεν δεχόταν διαφορετικές απόψεις, είναι η αιτία της οικονομικής καταστροφής, που προκάλεσε η πρωθυπουργία του." Ο Γιουνκέρ ήδη τον Αύγουστο του 2014 στη Μεγ. Βρετανία με παρουσία του Αντώνη Σαμαρά είχε τονίσει πως "Ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν είχε τις ικανότητες να χειριστεί την κρίση. Ωστόσο υπεύθυνος για τη χρεοκοπία είναι ο Καραμανλής."
Ας δούμε όμως, πώς διαχειρίστηκαν τη χρεοκοπία Καραμανλής και Τσίπρας. Μεταξύ 2012 και 2017 τηρήθηκε moratorium. Στη «Real News» της 8.7.12. ο Κ.Κ. δήλωσε: "Τον Τσίπρα τον πάω. Εχει κάτι το φρέσκο. Πέτυχε να είναι αξιωμ. αντιπολίτευση. Αν όμως κέρδιζε, θα ήμασταν εκτός Ευρώπης." Μεγάλε! Τον πας, παρότι θα μας έστελνε στα Τάρταρα. Ο Τσίπρας τον άφησε στο απυρόβλητο με αντάλλαγμα καραμανλικά στελέχη στην εκτελεστική και όχι μόνον εξουσία (βλ. διώξεις κατά Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, Σαμαρά, Βενιζέλου κ.ά.). Έκανε Κυβέρνηση χάρη στον Καραμανλικό Π. Καμμένο. Κυρίως αθώωσε ο Τσίπρας τον Καραμανλή με σύσταση Επιτροπής για τη χρεοκοπία το διάστημα 2012-2014 λόγω του βλακωδέστατου μύθου, πως την κρίση έφεραν τα μνημόνια. Εξαίρετο δώρο στον Κώστα. Το moratorium τελείωσε το 2017, όταν ο Τσίπρας ανοίχτηκε στο ΠΑΣΟΚ. Τότε σε κεντρική ομιλία μίλησε για έλλειμα Καραμανλή " κοντά στο 15%". Ξεσπάθωσε όμως και" έβγαλε άπλυτα στη φόρα", όταν ο Κ. τάχθηκε υπέρ Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019.Ενδεικτικές δύο συνεντεύξεις Τσίπρα (2019 και 21.6.19) στο CNN και ΟΡΕΝ για ελλείμματα, έλλειψη συγγνώμης, αμιλία κ.ά.
Ιδού οι άνθρωποι. Οι αρχηγοί κομμάτων. Οι πρώην και τέως πρωθυπουργοί μας. Οι εκλεκτοί ενός αμνήμονος και ανιστόρητου λαού.

Γράφει ο Απόστολος Βλιτσάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass