ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2020 18:00

Μάλλον και στραβά αρμενίζουμε...

Οι καταγγελίες για τα εικονικά τεστ ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού όπως και εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, εδραιώνουν την πεποίθηση πως και ο γιαλός είναι στραβός, αλλά και στραβά αρμενίζουμε.
Περί κορονοϊού ο λόγος για τα μέτρα πρόληψης του οποίου, η κυβερνητική πολιτική αμφισβητείται βάσιμα σε αρκετές της διαστάσεις. Η επιθετική ζωονόσος διακόρευσε την «ασφάλεια» υπερδυνάμεων, αλλά εκείνο που ενδιαφέρει είναι, πως οδήγησε σε κατάρρευση υγειονομικά συστήματα (σ.σ. προηγμένων υγειονομικά χωρών, δεν λέμε για την Ελλάδα τώρα), ενώ υποχρέωσε σε αναδίπλωση την επιστημονική κοινότητα που σήμερα, πιο σοφή, μετράει πλέον τα λόγια της.
Με την εμφάνιση του πρώτου κύματος στην Ελλάδα αποφασίστηκε να «θυσιασθεί» η ιδιωτική οικονομία και να προστατευτεί το ΕΣΥ. Στην ιδιωτική οικονομία για να εδραιωθούν -όπως αποδεικνύεται- οι εργασιακές μεταβολές. Στο δε ΕΣΥ για να μην υπάρξει εκατόμβη νεκρών που δεν θα δικαιολογούσε την κυβερνητική απραξία των κυβερνήσεων με απώτερο σκοπό την απαξία του δημόσιου ΕΣΥ και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αυτά είναι γνωστά.
Αυτό που δεν θα ανέμενε κάποιος λογικός άνθρωπος είναι η επικοινωνιακή - για κομματικούς σκοπούς - εκμετάλλευση του θέματος. Του τύπου (σ.σ. ενίοτε και του Τύπου) «αυτή η κυβέρνηση μάς έσωσε, με την προηγούμενη θα ήμασταν σίγουρα πεθαμένοι».
Άλλαξαν βέβαια οι καιροί, η ζωονόσος «θερίζει» και μικρούς όπως τώρα παραδέχεται η επιστημονική κοινότητα, τα κρούσματα παραμένουν πολλά σε ημερήσια βάση (σ.σ. ευτυχώς όχι οι διασωλωνημένοι), ο τουρισμός δεν απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα, αλλά έφερε και κρούσματα.
Ενώ λοιπόν πρόκειται να ανοίξουν τα σχολεία, άγνωστοι καλούν μέσω του διαδικτύου, κανένα παιδί να μην φορέσει μάσκα. Ως προς την κυβερνητική ασυνέπεια, με αφορμή το παράδειγμα της μάσκας στους μαθητές πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις… ο Υπουργός Εσωτερικών «άδειασε» (σ.σ. μάλλον σωστά) την Υπουργό Παιδείας. Αλλά ας κλείσουμε την παρένθεση.
Στην Ευρώπη αυτό το κίνημα (σ.σ. της κακιάς ώρας) έχει μεγαλύτερη απήχηση και μάλιστα γίνονται και συγκεντρώσεις. Τα πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν προχθές από το Βέλγιο πως «Κορονοτσίρκο» και «Δικό μου σώμα, δική μου επιλογή», έγραφαν κάποια από τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι. Η οργή του πλήθους στρεφόταν εναντίον της χρήσης μάσκας, των εμβολίων, του Μπιλ Γκέιτς αλλά και του δικτύου 5G (σ.σ. κουρκούτι, τρικυμία εν κρανίω).
«Δεν θα υπαγορεύσουν τους κανόνες στη χώρα μας οι λοιμωξιολόγοι και οι γιατροί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής. Να το έλεγαν οι πολιτικοί να υποθέσουμε πως έχουν λόγους, αλλά οι συνωμοσιολόγοι δεν πείθονται από τις προσπάθειες των γιατρών σε όλον τον κόσμο. Καλά κάποια κράτη, κάποιοι πολιτικοί, κάποιοι δημοσιογράφοι, αλλά όλοι οι γιατροί όλων των χωρών του κόσμου είναι στο κόλπο; Ολοι οι γιατροί να φοράνε μάσκες, όλοι οι γιατροί να ρίχνονται στη μάχη για να σώσουν ζωές; Και αυτό συνωμοσία είναι; Στην Ελλάδα με το κάλεσμα για τα παιδιά χωρίς μάσκα, επενέβη η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να βρεθούν οι ανώνυμοι που κρύβονται πίσω από το κάλεσμα αλλά και γιατί το κάνουν. Καθότι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν γνωρίζεις πάντα, αν αυτός που συστήνεται είναι όντως αυτός που δηλώνει πως είναι.
Σε μια κοινωνία που (σ.σ. δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό) αμφισβητεί την εγκυρότητα των Μέσων Ενημέρωσης, έρχονται λοιπόν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με μια απίστευτη ταχύτητα και προπαντός δυναμική να παρουσιάσουν τις αναρτήσεις ως αλήθειες.
Μόνο που πρόκειται για κείμενα που με σπάνιες εξαιρέσεις, τα όσα γράφονται έχουν διασταυρωθεί ειδησεογραφικά. Προφανώς το θέμα δεν είναι από μόνο του το Facebook, αλλά γίνεται θέμα στις περιπτώσεις εκείνες που οι αναγνώστες θεωρούν την ανάρτηση ως αδιάψευστη αλήθεια. Ούτε αυτό σημαίνει βεβαίως πως και όλες οι αναρτήσεις είναι ψευδείς.
Στα δικά μας λοιπόν ένας γιατρός ή ένας φερόμενος ως γιατρός ή ένας φερόμενος ως αδελφός γιατρού έκανε μια ανάρτηση πως τα τεστ για τον κορονοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είναι εικονικά και, η μια ανάρτηση έφερε την άλλη. Άλλοι θεώρησαν έγκυρη την αρχική ανάρτηση και την αναπαρήγαγαν, άλλοι την αναδημοσίευσαν καλοπροαίρετα εκτιμώντας ότι συνεισφέρουν στην ενημέρωση και στον προβληματισμό, άλλοι για πολιτικούς λόγους και πάει λέγοντας. Το αποτέλεσμα είναι πως γενικεύθηκε ένας προβληματισμός ενισχύοντας την καχυποψία ότι κάτι δεν πάει καλά.
Τα όσα γράφθηκαν στο Facebook «επιβεβαιώθηκαν» και από καταγγελίες συνδικαλιστών εργαζομένων στο ΠΠΓΝΛ, οι οποίοι έκαναν δηλώσεις στην τηλεόραση. Οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του διοικητή του νοσοκομείου που διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Το σύννεφο έφερε βροχή, καθώς η ΕΔΕ προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση. Όχι για να διαπιστωθούν οι ψευδείς (ή όχι) ειδήσεις και η διασπορά τους, αλλά για να εξεταστεί η βασιμότητα των καταγγελιών των γιατρών ή όσων δήλωσαν γιατροί πως έκαναν τεστ επιστρέφοντας από άδεια αλλά τα τεστ αποδείχτηκαν εικονικά.
Αλλά πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας για να διαπιστωθεί η ουσία της υπόθεσης δηλαδή που δεν είναι άλλη από την προστασία της δημόσιας υγείας; Καλά στην περίπτωση της μάσκας έπρεπε να επέμβει η Πολιτεία για να διαπιστωθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοια μηνύματα.
Αλλά στην περίπτωση των καταγγελιών στο ΠΠΓΝΛ δεν υπάρχουν αρμόδιοι φορείς που θα ελέγξουν αν προστατεύεται η δημόσια υγεία; Ο Εισαγγελέας και Υπουργός Υγείας; Όχι δυστυχώς δεν υπάρχουν τέτοιοι αξιόπιστοι φορείς, ούτε η Πολιτεία είναι της εμπιστοσύνης. Όχι μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά για την παιδεία, τον δημόσιο βίο τέλος πάντων στη χώρα μας.
Αυτό δεν είναι ευνομούμενη Πολιτεία. Ειδησεογραφικά θα έχει ενδιαφέρον η τύχη της εισαγγελικής έρευνας, όποτε αυτή περαιωθεί. Διότι αν αποδείξει πως δεν γίνονται τα τεστ, πως τα τεστ είναι εικονικά, πως δεν υπάρχουν αντιδραστήρια κ.λπ., τότε υπάρχει θέμα και μάλιστα σοβαρό που αφορά στη δημόσια υγεία. Αν δεν αποδεχτεί το πρώτο και αποδειχτεί το δεύτερο, πως έχουμε να κάνουμε με ψευδείς ειδήσεις, τότε ακόμη χειρότερα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass