Μόνιμη «παραφωνία» η πρόσληψη καθηγητών Μουσικών Σχολείων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2020 15:05

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπ. Παιδείας, για την καθυστέρηση που –κάθε χρόνο- παρατηρείται στις προσλήψεις, απέστειλαν οι αναπληρωτές καθηγητές Μουσικών Σχολείων. Αναφέρουν συγκεκριμένα:


«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Είμαστε εκπαιδευτικοί ΤΕ16.01 και ΠΕ79.01. Οι περισσότεροι από εμάς εργάζονται ως αναπληρωτές επί σειρά πολλών ετών σε Μουσικά Σχολεία ως καθηγητές μουσικών οργάνων ή θεωρητικών μουσικής. Ο λόγος που σας απευθύνουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή είναι για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός πως οι προσλήψεις σε Μουσικά Σχολεία για άλλη μια χρονιά δεν γίνονται μαζί με τις προσλήψεις της Α’ φάσης αναπληρωτών. Αν ανατρέξετε στις προσλήψεις όλων των παρελθόντων ετών, θα παρατηρήσετε ότι οι προσλήψεις στα Μουσικά Σχολεία καθυστερούν από μερικές εβδομάδες σε σχέση με τις υπόλοιπες, έως και μερικούς μήνες σε ακραίες περιπτώσεις. Για την ακρίβεια, η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις καθηγητών μουσικών οργάνων για Μουσικά Σχολεία πριν την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο ήταν το σχολικό έτος 2009-2010. Και αυτόματα δημιουργείται το ερώτημα γιατί;
Γνωρίζετε καλά πως τα Μουσικά Σχολεία της χώρας επιτελούν ένα πολυεπίπεδο έργο με πολύ μεγάλη επιτυχία στον τομέα της εκπαίδευσης, με απτά αποτελέσματα στην πολιτιστική-καλλιτεχνική ζωή των τοπικών κοινωνιών, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.
Καθώς τα χρόνια περνούν και κάποια πράγματα αλλάζουν στον τρόπο που το υπουργείο διαχειρίζεται το προσωπικό του (εννοώντας τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς), όπως η φετινή πολύ έγκαιρη ανακοίνωση προσλήψεων που έγινε στις 25/08/2020, είναι τουλάχιστον άκομψο να δημιουργούνται καταστάσεις με εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων και να μην υπάρχει ποτέ μια επίσημη ενημέρωση, γιατί γίνεται αυτό και τι πρέπει να γίνει επιτέλους για να αλλάξει, καθώς και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις επικείμενες προσλήψεις τους. Ως καθηγητές μουσικών οργάνων και θεωρητικών μουσικής, θεωρούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε με τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα με τη διδασκαλία μας σε Μουσικά Σχολεία στο αντικείμενό μας και γι’ αυτό δηλώνουμε στην ηλεκτρονική μας αίτηση ως υποψήφιοι κάθε φορά αναπληρωτές, αποκλειστικά Μουσικά Σχολεία.
Με την καθυστέρηση που παρατηρείται κάθε χρόνο, οι μαθητές μας μένουν χωρίς καθηγητές οργάνων για εβδομάδες και καμιά φορά για μήνες, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η εκπαιδευτική διαδικασία, να απαξιώνεται ο θεσμός του Μουσικού Σχολείου στη συνείδηση των παιδιών, να χάνονται πολύτιμες ώρες διδασκαλίας και προετοιμασίας για μαθητές μεγαλύτερων τάξεων που προετοιμάζονται για το Πανεπιστήμιο και το κυριότερο, να χάνεται ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών που έχουν οι μαθητές και η δίψα τους για την εκμάθηση μουσικών μαθημάτων και οργάνων, τα οποία αποτελούν και τον λόγο για τον οποίο αποφάσισαν εξ αρχής να φοιτήσουν σε μουσικά σχολεία. Δεν είναι κρίμα για αυτά τα παιδιά;
Ας έρθουμε όμως και στους εκπαιδευτικούς. Με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις προσλήψεις μας ως αναπληρωτές, στερούμαστε τις οικονομικές απολαβές από την εργασία μας και πολλές φορές, για πολλούς συναδέλφους, ειδικά όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, τίθεται ζήτημα επιβίωσης, καθώς ακόμα και ο ένας επιπλέον μισθός σε ετήσια βάση αποτελεί τεράστιο διαφοροποιητικό παράγοντα ως προς την ποιότητα ζωής μας. Προκύπτει ζήτημα ανισότητας με τα μόρια προϋπηρεσίας μας, καθώς μεγαλώνει η διαφορά στους μήνες εργασίας μας κάθε χρόνο που περνά με τους αντίστοιχους συναδέλφους που εργάζονται σε γενικά σχολεία και προσλαμβάνονται πολύ νωρίτερα. Τέλος, για κάποιους, υπάρχει και η ανάγκη να βρίσκονται κοντά στους μαθητές τους και να μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους κάθε χρόνο απερίσπαστα και με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, να ανήκουν στην εκπαιδευτική τους κοινότητα, να βρίσκονται εκεί που είναι η θέση τους.
Με την ελπίδα η παρούσα επιστολή να αποτελέσει την αφορμή για προβληματισμό και ευκαιρία για αναθεώρηση κάποιων κακώς κειμένων, θα θέλαμε να σας απευθύνουμε τα εξής ερωτήματα κλείνοντας:
* Πότε θα αναρτηθούν οι σχετικοί πίνακες των ΤΕ16.01, ώστε να μπορέσουν να δηλώσουν περιοχές προτίμησης πρόσληψης;
* Πότε σχεδιάζεται να γίνει η πρόσληψη καθηγητών στα Μουσικά Σχολεία;
* Θα καλυφθούν όλα τα κενά σε μια μεγάλη φάση προσλήψεων, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος;
Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη διάθεσή σας. Με εκτίμηση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass