Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απλή αναλογική και αριστερά

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2020 19:00

Με πρόσχημα την ισότιμη έκφραση όλων των πολιτών και τη δίκαιη αντιπροσώπευση όλων των υποψηφίων, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική και με το εκλογικό σύστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν οι Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές του 2019.


Μάλιστα διατεινόταν ότι με την απλή αναλογική δίνεται η μεγάλη ευκαιρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για αλλαγή νοοτροπίας και καλλιέργεια νέας κουλτούρας που θα βασίζεται στη συνεργασία και τη συναίνεση με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών.
Πίστεψε κανείς ότι είχε σκοπό να βελτιώσει τη λειτουργία των Δήμων με την καθιέρωση της απλής αναλογικής; Φυσικά, όχι. Είναι γνωστό ότι διέθετε και διαθέτει μια μικρή δύναμη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με εργαλείο την απλή αναλογική προσπάθησε να αποκτήσει σημαντικά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Αποτέλεσε καθαρά εργαλείο εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων.
Οι πολίτες κατάλαβαν τον πραγματικό στόχο του και αποδοκίμασαν τη συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων του.
Τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στους εκφραστές της απλής αναλογικής.
Επίσης τρανή απόδειξη αποτελεί έρευνα της Opinion Poll που έγινε ανάμεσα στους Δημάρχους για λογαριασμό του Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» και κατέδειξε ότι το 95,6% απορρίπτει την απλή αναλογική, ενώ μόνο το 2,94% έχει αντίθετη άποψη.
Με βάση το παραπάνω ποσοστό φαίνεται ξεκάθαρα ότι και οι Δήμαρχοι που εξελέγησαν με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν την απλή αναλογική.
Τελευταία χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» για υπερεξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή των ΟΤΑ με υπογραφή Θεοδωρικάκου και για διακοσμητικό πλέον ρόλο των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.
Δεν νομίζω να περιμένει κανείς αντίδραση από τους «θιασιώτες» της απλής αναλογικής; Βολεύτηκαν με τον νόμο Θεοδωρικάκου για την κυβερνησιμότητα των Δήμων.
Αλήθεια, πόσο υποκριτική ήταν η στάση τους προεκλογικά στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές. Όλα θυσία στον βωμό των προσωπικών και μικροκομματικών επιδιώξεών τους.
Τελικά αποδεικνύεται σήμερα στην πράξη ότι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που στηρίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν είναι στην αντιπολίτευση του Δήμου είναι υπέρ της απλής αναλογικής, ενώ όταν έχουν τα ηνία του Δήμου είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής.

 

Από τον Δημήτρη Παπαποστόλου,
Δημοτικό Σύμβουλο Λάρισας