Εκλυση ηθών και διχαστική κοινωνία

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2020 15:20

Στέκομαι και σκέφτομαι. Προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο νηφάλιος. Γυρίζω λίγο πίσω. Στα παιδικά μου χρόνια και με τη βοήθεια της ασθενούς πλέον μνήμης μου καταβάλλω προσπάθεια να επαναφέρω στην επικαιρότητα γεγονότα της εποχής

εκείνης που σημάδεψαν τη ζωή των ανθρώπων και να τα συγκρίνω με την τωρινή. Βρίσκω το χάσμα αγεφύρωτο.
Το ξέφτισμα των ηθών στον τόπο μας, τα συνθήματα που καθημερινά προβάλλονται και έρχονται στις ακοές μας από το παζάρι της ξέφρενης διαφήμισης, δεν μας επιτρέπουν να έχουμε τη δυνατότητα να διαγνώσουμε εάν αυτά αποτελούν την πεμπτουσία της πνευματικής και πολιτιστικής ωρίμανσης. Πάντως ένα είναι το γεγονός: η έκλυση των ηθών στην πατρίδα μας είναι πολύ μεγαλύτερη εκείνης που φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Έχει εισχωρήσει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και με τον δικό της τρόπο έχει διαβρώσει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και αποτελεί μεγάλη απειλή για τη ζωή μας.
Η αποδοχή των νέων καταστάσεων που διαμορφώνονται στη ζωή μας και γενικά των σχημάτων που προβάλλονται με ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, πάντοτε με την ετικέτα της απελευθέρωσης από τα δεσμά και τα «ταμπού» του παρελθόντος και της προσαρμογής στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν και τις απαιτήσεις της εποχής που κυριαρχούν και επιβάλλουν τον νέο τρόπο ζωής του ανθρώπου, δεν είναι τίποτε άλλο παρά σημάδια παρακμής που σε άλλους χρόνους θα ήταν αρκετά να ξεσηκώσουν τον κόσμο σε μια ειρηνική επανάσταση, ως ένα ενεργό δείγμα αντίδρασης σωτηρίας.
Αυτή η διασπορά της κοινωνικής κατάπτωσης έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που κλονίζουν συθέμελα την εγκυρότητα των θεσμών και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Η παρακμή και η «ξετσιπωσιά» έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε ορισμένοι θερμόαιμοι να έχουν φθάσει σε σημείο να χειροκροτούν και να επικροτούν ενέργειες παρακμής της ζωής μας και να τις προβάλουν ως «πρότυπο» της ζωής μας. Είναι ηθικά απαράδεκτες και παραδοσιακά απρόβλεπτες. Αποτέλεσμα η στιλπνότητα του ανθρώπου να οξειδώνεται και η αξιοπρέπεια να υποβαθμίζεται.
Οι συνταγές θεραπείας της κατάστασης αυτής είναι ανύπαρκτες. Το φαινόμενο τρέχει και τα νοσηρά περιστατικά περνούν στον Τύπο και τα τηλεοπτικά κανάλια. Γνωστοποιούνται ταχύτατα, μεταδίδονται και ξαναμεταδίδονται, με την κοινωνία να είναι διχασμένη, μερίδα της οποίας να υιοθετεί και να αποδέχεται τις ενέργειες αυτές και άλλη να τις απορρίπτει ως ηθικά και κοινωνικά απαράδεκτες. Και σε παλαιότερους χρόνους είχαμε ανθρώπους που ποδοπατούσαν τα ήθη και τα έθιμα της εποχής. Θυμηθείτε για λίγο τη μοιχαλίδα γυναίκα που δε σεβόταν το στεφάνι της και τον όρκο που έδωσε μέσα στην εκκλησία για αιώνια πίστη, φροντίδα, αφοσίωση και αγάπη προς τον σύζυγό της. Το αμάρτημά της αυτό η κοινωνία ουδέποτε το αποδέχθηκε. Η ίδια έμεινε για μήνες κλεισμένη στο σπίτι και απέφευγε να κυκλοφορεί στους δρόμους από μεγάλη ντροπή που ένιωθε μέσα της, και εάν κάποτε εξ ανάγκης το έκανε αυτό και κυκλοφορούσε στους δρόμους, οι γυναίκες έκλειναν τα παράθυρα και τις πόρτες για να μην συναντηθούν τα βλέμματά τους.
Σήμερα η μοιχαλίδα και άνετα κυκλοφορεί στους δρόμους, συναγελάζεται με τις φίλες της στις καφετέριες και στις πλατείες της πόλης της. Σήμερα η κοινωνία έχει διαβρωθεί σε τέτοιον βαθμό που δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου. Αστυνομικοί συνεργάζονται με τα απόβλητα της κοινωνίας για τη διακίνηση ναρκωτικών. Υψηλόβαθμα στελέχη αυτής είναι επικεφαλής ομάδας για την ανεύρεση αρχαίων αντικειμένων και χρυσού. Σήμερα ανώτατοι δικαστές αλληλομηνύονται, άλλοι χρηματίζονται και άλλοι επιλέγουν γυναίκες για συντροφιά με τη μεζούρα.
Θυμάμαι στην πόλη του Τυρνάβου, όταν ακόμη ήμουν μαθητής στο Γυμνάσιο. Ένα καλοκαιρινό απόγευμα η πλατεία της πόλης ένθεν κακείθεν αυτής έσφυζε από κόσμο και δεν μπορούσες να βρεις κάθισμα για να καθίσεις. Τότε από το μέσον της πλατείας πέρασε ο Ειρηνοδίκης της πόλης για να πάει στο απέναντι γραφείο του. Όλος ο κόσμος είχε εγερθεί από τις καρέκλες και όρθιος έκυπτε την κεφαλήν του χαιρετίζοντας έτσι τον Ειρηνοδίκη. Και εκείνος με τη σειρά του απέδιδε τον χαιρετισμό. Πού τέτοιες σκηνές σήμερα. Αυτός ο σεβασμός του κόσμου προς τη δικαιοσύνη σήμερα δεν υπάρχει. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Γιατί; Ποιος φταίει γι’ αυτό; Φυσικά η δικαιοσύνη που έχασε την ταυτότητά της και την προτέρα της αίγλη.
Τα τελευταία χρόνια ζούμε όλοι μας την ανέλπιστη έκπτωση των αξιών, την αφόρητη φτώχεια του ήθους. Η οικογένεια βρίσκεται υπό διάλυση, τα κατ’ έτος διαζύγια είναι περισσότερα από τους τελούμενους γάμους. Η παιδεία καρκινοβατεί. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δέχονται φοιτητές με μηδενικά γραπτά, οι θεσμοί δεινοπαθούν, η οικονομία καταρρέει, η παραγωγικότητα ελαττώνεται. Η ορθόδοξη παράδοσή μας είναι αποδοκιμαστέα και η αθεΐα εισχώρησε για τα καλά ακόμα και στα σχολεία μας. Οι επαναστατημένες ομάδες των νεαρών παιδιών ήταν κυρίως εκείνες που σήκωσαν τη σημαία του πολέμου και εισήγαγαν στη χώρα μας τον δυτικό πολιτισμό. Λησμόνησαν τα ήθη και τα έθιμά μας, τους τρόπους ζωής, τον πολιτισμό μας και ό,τι άλλο ήταν δικό μας, Έκοψαν τον ομφάλιο λώρο που μας συνέδεε με την παράδοση και τα βιώματά μας. Αυτονομήθηκαν βίαια. Θυσίασαν στον βωμό της ελευθερίας ό,τι καλύτερο είχε μέχρι τότε η πατρίδα μας.
Σ’ αυτό το κλίμα βοήθησαν ο Τύπος και η τηλεόραση που έφεραν στην επιφάνεια πτυχές και φαινόμενα της σύγχρονης ζωής που αποτελούν μειονεκτήματα του πολιτισμού μας και συμπτώματα άκρας νοσηρότητας. Όλα αυτά είναι συμπτώματα μιας βαθιάς σήψεως και κρίσεως. Μπροστά στην κατάσταση αυτή εμείς λέμε όχι. Το δικό μας το ήθος προσδιορίζεται από την παράδοσή μας, τον πολιτισμό μας κα τα ελληνοχριστιανικά ήθη και έθιμα. Τώρα είναι η ώρα του λαού να διαφυλάξει τον τόπο από τα εκφυλιστικά φαινόμενα και από τις ακραίες εκτροπές. Αλίμονο στη νέα γενιά και στη χώρα που θα δοκιμάσουν τη γεύση της θανατερής σήψης. Και αυτό θα γίνει εάν δεν υπάρξει έγκαιρη και αποφασιστική ανακοπή της έκπτωσης των αξιών.

Από τον Αθανάσιο Φώτο, επί τιμή δικηγόρο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass