ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Λάρισα και οι φονικές πλημμύρες

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2020 19:34

Κύριε Διευθυντά,
Αγαπητή «Ελευθερία»,
Αφορμή για τούτο το σημείωμα, μου έδωσε το σχόλιο του Γ.Ν., που στα Ψιθυριστά της εφημερίδας σας της Κυριακής της 20ής Σεπτεμβρίου 2020, αναφέρθηκε επιγραμματικά στον Δήμαρχο Λάρισας, αείμνηστο Αριστείδη Λαμπρούλη. «Τιμής ένεκεν στον οραματιστή

Αριστείδη Λαμπρούλη, κάτι τέτοιες ημέρες, όταν οι εικόνες γύρω σου προκαλούν δέος, η αναφορά και μόνο του ονόματος του αείμνηστου Δημάρχου της Λάρισας, αποτελεί το ελάχιστο χρέος», έγραφε.
Τούτες τις μέρες οι φονικές πλημμύρες, έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας μας αλλά και της Θεσσαλίας, όπου πόλεις και χωριά (ιδιαίτερα στον νομό Καρδίτσας) επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τη φοβερή θεομηνία. Δυστυχώς μέσα στο γενικό κακό χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές.
Αντίθετα, η πόλη της Λάρισας και οι Λαρισαίοι, εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου, έχουν διαγράψει τη Λάρισα από τον κατάλογο των πλημμυροπαθών πόλεων. Κυκλοφορούν ανυποψίαστοι στους δρόμους και στους όμορφους πλακόστρωτους πεζόδρομους και ασχολούνται απερίσπαστα με τις δουλειές τους. Πίνουν ήσυχα τον καφέ τους στο σπίτι ή στις καφετέριες της πόλης, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν με φρίκη εικόνες που προβάλλει η τηλεόραση από βιβλικές καταστροφές άλλων περιοχών και λένε από μέσα τους: «Μακριά από εμάς».
Αναρωτιέμαι όμως, αν έχουμε συνειδητοποιήσει σαν Λαρισαίοι, το μέγεθος του προβλήματος και της τεράστιες προσφοράς του Αριστείδη Λαμπρούλη και των συνεργατών του, οι οποίοι προγραμμάτισαν και υλοποίησαν έργα ουσίας όπως: Το εκτεταμένο - άρτιο - και σύγχρονο αποχετευτικό σύστημα που προστατεύει την πόλη μας από τέτοιου είδους φονικές πλημμύρες.
Η αναφορά μου αυτή στην τότε Δημοτική Αρχή γίνεται για να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας και κυρίως οι νέοι, το μεγάλο επίτευγμα του Αριστείδη Λαμπρούλη και των συνεργατών του. Διότι οι πιο νέοι σε ηλικία Λαρισαίοι δεν έζησαν τους παλιούς εφιάλτες, όπου η πόλη μας πνίγονταν στα λασπόνερα, αλλά και δεν έχουν άμεση γνώση των γεγονότων, ούτε επαρκή πληροφόρηση επί του θέματος.
Το λέω αυτό διότι, η προστασία της πόλης μας από τις πλημμύρες διαχρονικά δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός, ούτε ένα έργο ρουτίνας. Έχω τη γνώμη, ότι μία δημόσια συζήτηση γύρω από τα θέματα ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού Λάρισας, κατά τη θητεία Αριστείδη Λαμπρούλη θα είναι πολύ χρήσιμη για την πόλη και τους πολίτες της Λάρισας.
Στη συζήτηση αυτή, είναι απαραίτητο να συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες. Εκεί θα ακουστούν λόγια και έννοιες όπως: όραμα, ανιδιοτέλεια προσφοράς στα κοινά και ανάγκη συλλογικής δράσης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνικής συμβίωσης.
Η πρωτοβουλία και η ευθύνη για μια τέτοια συζήτηση, είναι πρωτίστως υποχρέωση των σχετικών με το θέμα αρμοδίων φορέων, oι οποίοι και διαθέτουν τα επίσημα στοιχεία (έγγραφα, αποφάσεις υπουργείων, πρακτικά συλλογικών οργάνων, φορέων, αποφάσεις Νομαρχίας, Δημοτικού Συμβουλίου, Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΤΑΛ, εκθέσεις για την ποιότητα και το κόστος των έργων κ.α., ώστε για τα πεπραγμένα να λάβουν γνώση οι πολίτες της Λάρισας. Θα είναι ίσως μια μοναδική ευκαιρία στους Λαρισαίους να γνωρίσουν από κοντά τους συντελεστές αυτών των έργων, από όποιο πόστο ευθύνης αναμίχθηκαν. Άρα για μια τέτοια σπουδαία δημόσια και έγκυρη συζήτηση, είναι απαραίτητο να κληθούν να παραστούν και όσοι από τους συντελεστές των προαναφερθέντων έργων βρίσκονται ακόμα εν ζωή.
Θα είναι μια πράξη οφειλομένης τιμής σ’ αυτούς που συνετέλεσαν ώστε σήμερα το έτος 2020 η Λάρισα να είναι άτρωτη από τέτοιου είδους καταστροφές και οι Λαρισαίοι να απολαμβάνουν ήρεμα τους καρπούς αυτού του επιτεύγματος.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Θανάσης Αστ. Δήμκος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass