Η Ελασσόνα το 1506

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2020 16:30

Το πρόβλημα ίδρυσης των οικισμών μας παραμένει άλυτο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών φιλιστόρων και ιστορικών ερευνητών.
Η έκτασή του περιορίστηκε λιγάκι, χάρη στα χρυσόβουλα των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου και τα πατριαρχικά σιγίλια, για τη Βορειοδυτική Θεσσαλία κυρίως, και χάρη στις απογραφές των Οθωμανών της περιόδου 1454/1455-1570.


Αποσπάσματα των οθωμανικών απογραφών έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια, στο «Θεσσαλικό Ημερολόγιο, με τη συνεργασία του οθωμανολόγου καθηγητή Levent Kayapinar.
Για την περιοχή της Ελασσόνας διαθέτουμε τώρα τα απογραφικά δεδομένα των ετών 1506 και 1521. Στο παρόν άρθρο θα εστιάσω το ενδιαφέρον μου στην Ελασσόνα των αρχών του 1506.
Το 1506, η Ελασσόνα και η επαρχία της ήταν χάσι κάποιου Μουσταφά πασά. Τα έσοδα από την πρόσοδο ενός χασίου ήταν περισσότερα από 100.000 άσπρα. Όπως θα φανεί παρακάτω, η Ελασσόνα ήταν κωμόπολη, με 472 οικογένειες, από τις οποίες οι 11 ήταν οικογένειες μουσουλμάνων Γιουρούκων (νομάδων κτηνοτρόφων).
Ο μικρός αριθμός των μουσουλμάνων δείχνει ότι, την εποχή αυτήν, η Ελασσόνα δεν είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Οθωμανούς.
Όπως προανέφερα, στην Ελασσόνα το 1506 ζούσαν 472 οικογένειες, από τις οποίες 11 ήταν μουσουλμανικές, 432 πλήρεις οικογένειες χριστιανών, 20 χηρών γυναικών και επιπλέον 10 ενήλικοι άγαμοι.
Οι οικογένειες αυτές ήταν μοιρασμένες σε 4 τιμάρια, με τα οποία ο πασάς ικανοποίησε 4 αξιωματικούς του, συμπληρώνοντας το εισόδημα τριών από αυτούς, επειδή είχαν λάβει ως τιμάριο έναν οικισμό με μικρή κτηματική περιοχή και, επομένως, με μικρή πρόσοδο.
Υπολογίζοντας πενταμελείς τις πλήρεις οικογένειες και τετραμελείς των χηρών γυναικών, βλέπουμε ότι στην Ελασσόνα, προσθέτοντας και τους 10 ενήλικους άγαμους, ζούσαν περίπου 2.300 άτομα. Πρόκειται, λοιπόν, για μία αξιόλογη κωμόπολη, με τα δεδομένα των αρχών του 16ου αιώνα.
Στο πρώτο τιμάριο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα της Ελασσόνας, ζούσαν οι 11 μουσουλμανικές οικογένειες, 341 πλήρεις χριστιανικές, 12 χηρών γυναικών και 3 μοναχοί στην Ολυμπιώτισσα.
Στο δεύτερο τιμάριο ζούσαν 38 πλήρεις οικογένειες χριστιανών και 1 χήρας γυναίκας, στο τρίτο 29 πλήρεις οικογένειες χριστιανών και 3 χηρών γυναικών και στο τέταρτο 24 πλήρεις οικογένειες χριστιανών και 4 χηρών γυναικών.
Μεταξύ των κατοίκων της περιλαμβάνονταν 23 ξένοι, δηλαδή νεοφερμένοι από άλλους οικισμούς, τους οποίους μετέφερε ο τιμαριούχος για να καλλιεργήσουν τα χωράφια της περιοχής.
Άλλοι 5 ήρθαν από το Πύθιο (τότε Σέλος), 4 από τη Σκύρο, 3 από τη Βαλανίδα, 2 από το Γουρζί (Λυγαριά) των Τρικάλων, 1 από τη Βουβάλα (Άζωρο), 1 από το Δομένικο, 1 από την Καστοριά, 1 από τη Δεσκάτη, 1 από τη Σκόμπα (Λεύκη) και 1 από τον Μοριά (Πελοπόννησο).
Δύο αναφέρονται ως Βλάχοι (βλαχόφωνοι), 2 ήταν Σέρβοι και ένας Αρβανίτης.
Οι χριστιανοί (Έλληνες) κατοικούν σε 14 συνοικίες, στην πραγματικότητα γειτονιές, οι οποίες αναφέρονται με το όνομα του εφημερίου τους.

Από τον Κώστα Σπανό, εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου»

www.thessaliko.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass