1940: Ολοι εξύμνησαν τη Μάχη της Ελλάδας

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2020 15:12

Ο συμπολίτης Σπύρος Μπαρμπούτης σταχυολογεί μερικές από τις πιο γνωστές φράσεις που έχουν ειπωθεί ή γραφεί για την ελληνικό έπος του ‘40.

«Η ηρωική και ιπποτική Ελλάς, με τον αγώνα και την υποδειγματική στάση του λαού της... αποτελεί πρότυπο μέσα στην ιστορία των εθνών και αιώνων».
ΟΥΝ. ΤΣΩΡΤΣΙΛ (Φεβρουάριος 1943)

«Χάριν της ιστορικής δικαιοσύνης, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι, μεταξύ όλων των αντιπάλων που μας αντιμετώπισαν, ο Ελλην στρατιώτης ήταν εκείνος που πολέμησε με το πιο παράτολμο θάρρος και τη μεγαλύτερη περιφρόνηση προς τον θάνατο. Ο ελληνικός λαός αγωνίσθηκε τόσο γενναία, ώστε και αυτοί οι εχθροί το δεν μπορούν να αρνηθούν την εκτίμησή τους προς αυτόν. Δεν υπέκυψε παρά μόνον όταν κάθε αντίσταση είχε πια γίνει αδύνατη».
ΑΔ. ΧΙΤΛΕΡ (4 Μαΐου 1941)

«Η Ελλάς έδωσε το παράδειγμα, το οποίο ο καθένας μας,
οφείλει να ακολουθεί».
Τ. ΡΟΥΣΒΕΛΤ (28 Οκτωβρίου 1942)

«Οι Ελληνες επέφεραν την πρώτη πραγματική ήττα των κατά ξηράν δυνάμεων του άξονος και αν ακόμη συντριβόταν αύριον η Ελλάς η στρατιωτική συμβολή θα έμενε αμείωτη. Θα είναι η δόξα της νεότερης Ελλάδας ότι διέλυσε τον μύθο για το αήττητο του Αξονος και ότι έδωσε σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους της αξίας της δημοκρατίας».
ΤΑΪΜΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ (28 Νοεμβρίου 1940)

«Η υφήλιος οφείλει την ελευθερία, όπως και τόσα άλλα αγαθά, στην Ελλάδα. Κανένα έθνος, δεν απεδείχθη λαμπρότερο από τη μικρή αυτή χώρα, πτωχή στους πόρους αλλά πλούσια σε θάρρος».
ΤΑΪΜΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ (28 Απριλίου 1941)

«Η σύγχρονη Ελλάς κατέστησε όλους τους φιλελεύθερους λαούς οφειλέτες της. Εθεωρείτο ως τώρα μικρή χώρα, από απόψεως πλούτου και πληθυσμού. Σήμερα χάρις στο θάρρος και στην αρετή της, αξίζει να αναγνωρισθεί ως Μεγάλη Δύναμη». Καμιά άλλη σελίδα της τρισένδοξης ιστορίας της Ελλάδος, δεν κάνει μεγαλύτερη τιμή στο Ελληνικό όνομα».
ΝΤΑΙΗΛΥ ΤΕΛΕΓΚΡΑΦ (25 Μαρτίου 1941)

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass