Εκπαίδευση: Οι e-κλογές αιρετών και η ΟΛΜΕ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2020 15:10

Από τον Χάρη Ανδρεόπουλο*

Διαβάζω («E», 13.11.2020, σ. 1η και 5η) ότι οι συνδικαλιστές των Συλλόγων Δασκάλων

και Καθηγητών του Ν. Λαρίσης καλούν τους (καθ’ όλα νομίμως) εκλεγέντες κατά την ηλεκτρονική ψηφοφορία (του Σαββάτου, 07.11.2020) αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα περιφερειακά (ΑΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΠΕ) και στα κεντρικά (ΚΥΣΔΕ/ΚΥΣΠΕ) υπηρεσιακά συμβούλια (Β/θμιας και Α/θμιας Εκπαίδευσης), να παραιτηθούν. «Έτσι», λένε, «αποφάσισε ο κλάδος (...) Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε το φιάσκο αυτών των εκλογών», συμπληρώνουν, επιχειρώντας να απονομιμοποιήσουν εκλογές που έγιναν με την απολύτως θετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (εφεξής: ΑΠΔΠΧ) και την εγκριτική απόφαση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας (εφεξής: ΣτΕ).
Οι «αγωνιστές της δημοκρατίας», επικουρούμενοι από κομματικούς μηχανισμούς συνεχίζουν να καταγγέλλουν, ως άλλοι Τραμπ, την ηλεκτρονική ψήφο, την επιλογή του Σαββάτου ως ημέρας των εκλογών που μας στέρησε τη συνδικαλιστική μας αργία, αλλά κυρίως την απειλή του δικαιώματός μας του συνέρχεσθαι. Εν προκειμένω η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ κρατήθηκε στις επάλξεις μέχρι τέλους και ο αγώνας των συνδικαλιστών «δικαιώθηκε» λόγω των χαμηλών ποσοστών συμμετοχής, με την ΟΛΜΕ να ζητά επί πίνακι τα κεφάλια των «εξωμοτών» ψηφοφόρων, για να τα θέσει στη «χλεύη» των αγωνιστών. Με νεότερη ανακοίνωσή τους η ΟΛΜΕ κι η ΔΟΕ δηλώνουν την άρνησή τους να νομιμοποιήσουν τις εκλογές και επιμένουν -εκτός από την επωδό της παραίτησης της Υπουργού- στην επανάληψη των εκλογών με φυσική κάλπη, όταν το επιτρέψει η πανδημία, να παραταθεί η (λήξασα) θητεία των μέχρι τούδε αιρετών, κλπ, κλπ.
Ναι, οι συνδικαλιστές ιδιωτικών σωματείων του αστικού κώδικος (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) αμφισβητούν τη νομιμότητα των e-κλογών για την ανάδειξη αιρετών σε δομές (υπηρεσιακά συμβούλια) του Κράτους παρότι αυτές, όπως προαναφέρθηκε, έγιναν με τη «σφραγίδα» νομιμότητας των αρμοδίων θεσμικών αρχών, ήτοι της ΑΠΔΠΧ και του ΣτΕ! Ορισμένοι που έχουν ένα, κάποιο εν πάση περιπτώσει, σέβας στους νόμους και στην αστική μας Δημοκρατία (κράτος, κοινοβούλιο, θεσμοί) μάλλον θ’ απορήσουν με τη συμπεριφορά των συνδικαλιστών: «Και ο σεβασμός στους πολιτειακούς θεσμούς, πού πάει;» - και είναι φως φανερό ότι η απάντηση είναι ότι (ο σεβασμός και τα λοιπά) πάει (δηλαδή τον στέλνουν οι μπροστάρηδες του αυτάρεσκα αυτοαποκαλούμενου συνδικαλιστικού προοδευτισμού, για...)... «περίπατο»... Με χαρά θα ακούγαμε / διαβάζαμε μια εξήγηση από κάποιον/-α εκπρόσωπο των (πάσης κομματικής αποχρώσεως, πλήν εναγκαλισμένων, εν προκειμένω, εις το «όχι» κατά των e-κλογών) μπροστάρηδων αυτών του κλάδου. Κι αν αυτός/-ή που θέλει να μας παράσχει τις δέουσες εξηγήσεις είναι και εκπαιδευτικός που διδάσκει στα παιδιά «Πολιτική και Κοινωνική Αγωγή» [κλ. ΠΕ78 - Νομικών επιστημών], ακόμη καλύτερα! Θα μας ενδιέφερε, ιδίως, η εξήγηση πώς είναι δυνατόν να αμφισβητούνται από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ αποφάσεις θεσμικών οργάνων της πολιτείας, ήτοι της ΑΠΔΠΧ και του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκε νόμιμη η διενέργεια των e-εκλογών, όταν τα ίδια συνδικαλιστικά σωμεία (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) ήταν αυτά που προσέφυγαν ενώπιον των θεσμικών αυτών οργάνων (ΑΠΔΠΧ, ΣτΕ) αναγνωρίζοντας, τη δικαιοδοσία τους;... (Φαντάζομαι ότι αν είχαν γίνει δεκτές οι προσφυγές τους, αν δηλ. είχε κριθεί παράνομη η διενέργεια των e-εκλογών, η ΟΛΜΕ κι η ΔΟΕ, θα πανηγύριζαν, αντί να μεμψιμοιρούν, όπως τώρα...)
Είναι αναγκαίες αυτές οι εξηγήσεις γιατί δεν είμαστε – οι εκπαιδευτικοί – μόνοι κι απόκοσμοι. Είμαστε μέλη μιας κοινωνίας η οποία (οι μαθητές μας, οι γονείς τους, οι φίλοι μας, το περιβάλλον μας), για το θέμα της αρνητικής στάσεως των συνδικαλιστών στις πρόσφατες e-εκλογές των αιρετών, κοιτά σαστισμένη και προσπαθεί να καταλάβει ποιος είναι ο εχθρός αυτή τη φορά.
Το πληκτρολόγιο ή ο φόβος μήπως υπάρξει καθολική συμμετοχή και κουνηθούν τα λιμνάζοντα ύδατα και ανατραπούν οι συνδικαλιστικές ισορροπίες; Πάντως δεν φαίνεται και πολύ λογικό σε μια κοινωνία που κάνει σχεδόν τα πάντα απ’ το σπίτι της, που επιζητά την ευκολία του πληκτρολογίου και του κινητού, που υποστηρίζει την εκλογή Μπάιντεν με φυσική, ηλεκτρονική ή επιστολική ψήφο να ακούει τους δασκάλους των παιδιών της να μιλούν για «τεχνοφασισμό» και για διαβλητές εκλογές, αν αυτές γίνουν σε ψηφιακές κάλπες. Δεν ακούγεται λογικό και προοδευτικό τον 21ο αιώνα να επικαλούμαστε δημοκρατικές διαδικασίες που μας γυρίζουν στα σφαιρίδια και στο χαρτάκι στην κάλπη, την ίδια στιγμή που ομνύουμε στην οικολογία και πρωτοστατούμε στα κινήματα υπέρ της. Πολλές οι αντιφάσεις...
Ας σοβαρευθούμε αξιότιμοι κ.κ. συνδικαλιστές. Κανένα πρόβλημα δεν επρόκειτο να υπάρξει - και δεν υπήρξε - στις e-εκλογές των αιρετών εκπ/κών Β/θμιας και Α/θμιας. Η επιστήμη της Πληροφορικής κάνει «θαύματα», διασφαλίζει αξιοπιστία, προστατεύοντας και τα προσωπικά δεδομένα. Κανένα πρόβλημα δεν εντοπίσθηκε στις e-κλογές των αιρετών, όπως δεν είχε υπάρξει και στις e-κλογές του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ όπου οι πανεπιστημιακοί εξέλεξαν τις Πρυτανείες τους.
Αντιληφθείτε το πια, ότι, μετά την εμφάνιση του covid-19, από την περασμένη άνοιξη άλλαξαν πολλά. Βάλτε φρένο στην καχυποψία και στον αντιδραστικό αρνητισμό σας σ’ ότι σχετίζεται με ψηφιακές εφαρμογές, είτε σ’ επίπεδο e-κλογών είτε σ’ επίπεδο e-κπαίδευσης.
Και επί της ουσίας, επειδή θαρρώ (αν κάνω λάθος, σχωρέστε με) ότι πίσω από την τεχνοφοβία πολλών εξ υμών υποκρύπεται ο αρνητισμός σας για την εξ αποστάσεως (τηλε-) εκπαίδευση, αντιληφθείτε επιτέλους τη νέα πραγματικότητα: Είμαστε ήδη στην αφετηρία μια νέας εποχής με την εφαρμογή μιας νέας μορφής εκπαίδευσης η οποία, ενώ εδώ σε μας επιβλήθηκε ειν’ η αλήθεια εξαναγκαστικά - των περιστάσεων της πανδημίας του κορονοϊού ένεκεν – στην Ευρώπη και γενικώς στην ανεπτυγμένη Δύση χρησιμοποιείται ευρέως από εκπαιδευτικά συστήματα και συναδέλφους πολλών χωρών εδώ και χρόνια και για ποικίλους λόγους. Αυτή η νέα μορφή εκπαίδευσης λέγεται τηλεκπαίδευση. Το τέλος της Εκπαίδευσης όπως τη ξέραμε δεν πλησιάζει˙ ήλθε! Οι νοούντες νοήτωσαν.

* Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι καθηγητής Β’/βάθμιας (ΠΕ01), Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας του ΑΠΘ (xaan@theo.auth.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass