Χριστιανική πίστη και πανδημία

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2020 15:40

Στην εποχή της πανδημίας, εκτός των άλλων, δοκιμάζεται και η χριστιανική μας πίστη. Και δε μιλάμε γι' αυτούς που εκ πεποιθήσεως βρίσκονται απέναντι στη θεία δημιουργία, αλλά για κείνους που καθ’ ομολογίαν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και κινδυνεύουν να

καμφθούν απ’ τη θανατηφόρα επέλαση του ιού και την ευκαιριακή δράση αθεϊστικών κύκλων. Αυτοί καλούνται να επιδείξουν εδραία πίστη, στις πανανθρώπινες και λυτρωτικές αξίες του χριστιανισμού. Έτσι θα βγούμε πιο δυνατοί και άφθοροι στη χριστιανική μας πίστη, έχοντας ως παράδειγμα τους διωγμούς, κατά καιρούς, των χριστιανών που με το αίμα αμέτρητων μαρτύρων στήριξαν και ενίσχυσαν το χριστιανικό φρόνημα.
Αυτήν την υπομονή πρέπει να επιδείξουμε και τώρα, με όσα γύρω μας συμβαίνουν, έχοντας ως πρότυπο την ακατανίκητη αντίσταση του χριστιανικού πνεύματος σε ασυγκρίτως δυσκολότερους καιρούς. Γιγαντώνοντας έτσι την ακράδαντη πίστη μας στον τριαδικό Θεό και δείχνοντας ταυτόχρονα ότι η πανδημία όχι μόνον δεν την αποδυναμώνει, αλλά την ενισχύει και την καθιστά άπαρτο φρούριο στον αιώνα τον άπαντα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πολεμήσουμε και αυτούς, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το χτύπημα της πανδημίας, συμπεριφέρονται σαν τον ένα εκ των δύο ληστών, ο οποίος ζητούσε από τον Χριστό την ώρα του σταυρικού του μαρτυρίου, αν είναι Θεός να σώσει εαυτόν και κείνους... Αυτόν τον σπόρο της απιστίας διαδίδουν και σήμερα οι εκ πεποιθήσεως άπιστοι, προβάλλοντας το ερώτημα: Πού είναι ο Θεός για να μας σώσει...; Και εμείς τους απαντούμε: ο Θεός είναι εδώ και ο δρόμος του οδηγεί στη σωτηρία...
Νομίζω, ότι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε φορά την πρόκληση της απιστίας. Ειρηνικά, ομολογιακά, αποστρεφόμενοι κάθε απόπειρα υποτίμησης και σπίλωσης των χριστιανικών μας ιδεών. Δείχνοντας έτσι, ότι ο λόγος χωρίς την ευλογία του Θεού είναι απύρηνος και δεν έχει καμιά απήχηση στους χριστιανούς. Διότι προσκρούει στα κέντρα άμυνας της ορθόδοξης χριστιανικής μας πίστης, τα οποία είναι αιχμηρά, σκληρά κι αλύγιστα σε όποιον επιχειρήσει να τα υπερβεί. Γιατί οι πιστοί με τα έργα τους τα συντηρούν και τα διατηρούν, κοφτερά και ετοιμοπόλεμα να αντισταθούν αποτελεσματικά σε κάθε απόπειρα υποτίμησης των ιερών μας αξιών.
Αυτά τα κέντρα προσπαθούν να σπάσουν οι αρνητές της πίστης μας. Δε θα το πετύχουν όμως, γιατί είναι πολύ δυνατά κι έχουν βαθιές ρίζες. Ποτισμένες και αγιασμένες με το σταυρικό αίμα του Θεανθρώπου. Κι αυτό το αποδεικνύει περίτρανα η νεότερη και μακρινή ιστορία του χριστιανισμού, ο οποίος δοκιμάστηκε με τα σκληρότερα μέτρα που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Και όμως δε λύγισε. Βγήκε νικητής και στις μέρες μας μεγαλουργεί δείχνοντας πάντα το θεϊκό θαύμα της σωτηρίας.
Στους σημερινούς καιρούς της υγειονομικής κρίσης πρέπει να επιδείξουμε υπομονή και καρτερικότητα. Δίχως ολιγοπιστία και ενδοτικότητα στον λόγο της απιστίας, γιατί αυτό δεν αποτελεί ίδιον της χριστιανικής μας παράδοσης. Και σ’ αυτό θα είμαστε συνεπείς, αν δε λησμονήσουμε την ιστορική πραγματικότητα. Τους μαρτυρικούς διωγμούς της εξ αποκαλύψεως θρησκείας μας. Τότε που οι εκκλησιές και τα μοναστήρια μεταβάλλονταν σε στάβλους και αποθήκες. Τότε που το κερί και το καντήλι έκαιγαν σε υπόγεια και κατακόμβες. Τότε που οι βαπτίσεις και οι γάμοι γίνονταν κρυφά. Τότε που οι ιερές εικόνες θάβονταν στα σεντούκια, στις αυλές και στους μπαχτσέδες. Τότε που οι Αγιοι και μάρτυρες πότιζαν με το αίμα τους το δέντρο της χριστιανοσύνης.
Έτσι, ενεργούσαν οι χριστιανοί στις περιόδους των απώτερων και πρόσφατων διωγμών, αντιστεκόμενοι στα κελεύσματα της αθεΐας και της βαρβαρότητας των εξουσιαστών. Και το αποτέλεσμα: η θριαμβευτική νίκη του χριστιανισμού. Η αιώνια επικράτηση της χριστιανικής αλήθειας. Αυτήν πρέπει να διαφυλάξουμε και τώρα, χωρίς οπισθοδρομήσεις και εκπτώσεις, παραμένοντες άκαμπτοι ομολογητές των ορθοδόξων χριστιανικών μας παραδόσεων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα κρατάμε διαρκώς αναμμένη του φωτός την άγια δάδα, η οποία θα φωτίζει τον δρόμο της αλήθειας και της λύτρωσης.

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass