Γεώργιε πάλι κάνεις λάθος

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2020 15:05

Υπήρχε από το 1992 ένα πατρινό περιοδικό κοινωνικού προσανατολισμού. Το «Πατρινόραμα». Πριν χρόνια διέκοψε την έκδοσή του. Τελευταία η εταιρεία ONE STEP απέκτησε το δικαίωμα της δωρεάν ανά τρίμηνο έκδοσης και διάθεσης 15.000 τευχών του

περιοδικού. Ο τίτλος της εταιρείας θυμίζει το ομότιτλο τεστ εγκυμοσύνης «one step» και παραπέμπει σε πολιτική κυοφορία. Γιατί το λέω; Επειδή το πρώτο τεύχος της 21.12.20 του περιοδικού φιλοξένησε συνέντευξη Παπανδρέου, η φωτογραφία του οποίου προβάλλεται και στο εξώφυλλο. Επειδή συνυπάρχει συνέντευξη του στενού του φίλου κ. Γερουλάνου με φωτογραφίες και των δύο στο εσωτερικό του. Επειδή στο ίδιο τεύχος φιλοξενείται και συνέντευξη του γνωστού μας κ. Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ Και ακόμα επειδή εντυπωσιάζει η συνεχής δωρεάν κυκλοφορία, όπως ανακοίνωσε η εκδότρια εταιρεία. Ποιος καλύπτει το κόστος έκδοσης του περιοδικού, αν δεν υπάρχει (από πού) εξωτερική χρηματοδότηση; Τα παραπάνω, αν και σημαίνοντα, δεν τα θεωρώ σημαντικά, καθώς εστιάζομαι στη συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού στον Διευθυντή του περιοδικού.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη «προοδευτικής διακυβέρνησης με πρόγραμμα και συμφωνία. Συγκεκριμένες δεσμεύσεις, επιλογές πολιτικής και χρονοδιαγράμματα... Κυβέρνηση ριζασπαστικού οράματος και ρεαλισμού που να συμβάλει στη συγκρότηση συμμαχίας προοδευτικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την πραγματοποίηση της μεγάλης στροφής. Σε κάθε περίπτωση η ανασυγκρότηση του προοδευτικού Χώρου προϋποθέτει ήθος, αξίες, αρχές, στόχευση και στρατηγικές». Σε άλλο μέρος της συνέντευξης στηλίτευσε την επίθεση των συντηρητικών δυνάμεων λέγοντας επί λέξει πως: «Η αλήθεια είναι, ότι η συντήρηση ανεξάρτητα από το χρώμα που φοράει (σημ.: ονόματα κ. Παπανδρέου) έδωσε τα ρέστα, για να πέσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν κατανόησε, ότι δεν πρόκειται να βάλουμε νερό στο κρασί μας. Θυμηθείτε τι μάχες έδωσαν στις πλατείες του θυμού και του διχασμού, για να οικοδομήσουν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. «Δεν εξαντλώ τις θέσεις Παπανδρέου σε άλλα θέματα, επειδή δε θα ασχοληθώ με αυτά. Περιορίζομαι στα πιο πάνω.
Δεν αντιλαμβάνομαι αρχικά την έννοια της προοδευτικής διακυβέρνησης και την ανασυγκρότηση του προοδευτικού Χώρου με πρόγραμμα, όραμα, ήθος, κ.λπ. Αυτά είναι χιλιοειπωμένες κουβέντες των πολιτικών πολλών -αν όχι όλων- των αποχρώσεων. Ο ίδιος όμως ο Παπανδρέου εγκατέλειψε στα πολύ δύσκολα το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015. Ίδρυσε παραμονές των εκλογών το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (εναντίον του ΠΑΣΟΚ που ηγείτο μέχρι τέλους του 2011) μαχαιρώνοντάς το πισώπλατα. Πίστεψε αφελώς, προφανώς ή βεβαίως, πως λόγω προσωπικότητας θα εισερχόταν θριαμβευτικά στη Βουλή τόσο το ΚΙΔΗΣΟ, όσο και ο ίδιος. Παράλληλα θα επέφερε πλήγμα στον Βενιζέλο, που τον διαδέχτηκε. Κατά την προσέγγισή μου τον ενδιέφερε περισσότερο το δεύτερο. Επιεικώς αδιαφόρησε για μια -όπως και αν εκτιμηθεί- ιστορική παράταξη, που τον εξέλεξε ηγέτη της και τον ανέδειξε αυτοδύναμο Πρωθυπουργό της Χώρας με τεράστια πλειοψηφία το 2009. Μια παράταξη που -από δικά του κυρίως μεγάλα λάθη- έπνεε τα λοίσθια και όφειλε να στρατευθεί μαζί της. Η ανήθικη κατά τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ενέργειά του τον Ιανουάριο του 2015 -την οποία ο ΓΑΠ ονόμασε λύτρωση- υπήρξε η κύρια (εκτός άλλων, όπως η ξαφνική λιτότητα και η μεγάλη ανεργία) αιτία της καθίζησης του Κόμματος αυτού του 43,92% τον Οκτώβριο του 2009, στο 4,67% τον Ιανουάριο του 2015. Μάλλον το ευχαριστήθηκε ο Γιώργος, καθώς διασπώντας το ΠΑΣΟΚ επέβαλε στον Βενιζέλο μία ήττα, έστω κι αν ο ίδιος δεν εισήλθε στη Βουλή. Ο πρωτοφανής τότε διχασμός στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ οδήγησε στην τεράστια αποχή οπαδών του (24% τουλάχιστον κατά τις έρευνες επί της όλης αποχής του 36,16%), στη διοχέτευση πάρα πολλών προς τον «ελπιδοφόρο» ΣΥΡΙΖΑ και στη δραπέτευση σειράς στελεχών του λόγω... οραμάτων, συνέπειας και ήθους! Η καταστροφή λοιπόν του Κόμματος του πατέρα του στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 οφείλεται κατά μέγα μέρος στον Γεώργιο Παπανδρέου, που διακηρύσσει τώρα «την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου».
Ποιος είναι ο προοδευτικός χώρος; Αν δεν εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ -όπως οσφραίνομαι- ποιο κόμμα εννοεί; Είναι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ «προοδευτικό» κόμμα; Αν το πιστεύει ο κ. Παπανδρέου, θα του θυμίσω ορισμένα πράγματα. Όταν το Κόμμα αυτό πήρε την εξουσία, δεν την πήρε, ούτε θα την έπαιρνε μόνο του, αλλά με τη σύμπραξη της ακραιφνώς καραμανλικής συνιστώσας των ΑΝΕΛ. Ούτε κυβέρνησε μόνο του, αλλά με τη σύμπραξη του επί παντός σιωπηλού και σαφώς συνεργούντος κ. Καραμανλή. Του ανθρώπου που έχει την ολοκληρωτική ευθύνη της χρεοκοπίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον κ. Καραμανλή και ουσιαστικό υπουργό Δικαιοσύνης της συγκυβέρνησης τον καραμανλικό Παπαγγελόπουλο αποπειράθηκαν την εξόντωση πολιτικών τους αντιπάλων. Μεταξύ αυτών και τ. Υπουργών της Κυβέρνησης του ίδιου του κ. Παπανδρέου.
Θα θυμίσω ακόμα στον τ. Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι στις «μάχες που έδωσαν στις πλατείες του διχασμού για να οικοδομήσουν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες» ήταν μόνον οι πανάσχετοι έξαλλο «ακτιβιστές» του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής. Οι ίδιοι υπό τις κραυγές «κάψτε τους» πυρπόλησαν τη Marfin και έκαψαν ζωντανούς τους νέους που εργάζονταν εκεί. Οι νεοδημοκράτες πήγαιναν στα Ζάππεια 1,2 και 3 του Αντώνη. Ηταν οι συριζαίοι, που τον Γιώργο όπου κι αν πήγαινε, τον τραμπούκιζαν. Ηταν οι ίδιοι που αποκαλούσαν γερμανοτσολιάδες, προδότες και «Τσολάκογλου» τον ίδιο και τους βουλευτές του. Μόλις πήραν την Κυβέρνηση έγιναν Παναγίες. Έστω κι αν ακολούθησε η καταστροφή του 2015, η υποθήκευση της Χώρας για 99 χρόνια, η εξαφάνιση της εθελοντικής απομείωσης του χρέους (psi και psi plus), το «όχι» που έγινε «ναι» και άλλα τρελλά. Ο Λοβέρδος εδάρη ανηλεώς στο Ίλιο. Τον Πετσάλνικο λίγο έλειψε να τον λιντσάρουν στην Αργυρούπολη, τον Χρηστίδη στον Βόλο και τον Πάγκαλο στην Κερατέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πληρώσει εκτυπώσεις αφισσών με φωτογραφίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τη λέξη «καταζητείται». Αυτά θυμίζουν τάγματα εφόδου, τα γνωστά sturmαbtailungς του Χίτλερ, που τον βοήθησαν ν’ ανέλθει στην εξουσία. Οφείλει να έχει και κατά νου ο Γιώργος την καταστροφή του 2015, τη διαβόητη colotoumba του αχρείαστου τρίτου μνημονίου, που εκτόξευσε το χρέος μας στο 183% του ΑΕΠ το 2019. Αρκούμαι σ’ αυτά. Η συνεργασία λοιπόν ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική αυτοκτονία για το πρώτο. Αλλά ο Γιώργος γνωρίζει από αυτοκτονίες... άλλων χάριν του ιδίου. Εκτός εάν η αποτυχημένη «προοδευτική συμμαχία» και κάποιοι φίλοι του -σαν τον Ραγκούση και την Ξενογιαννακοπούλου που εισχώρησαν θεσηθηρικά στο Κόμμα Τσίπρα- πείθουν για τη συνέπεια και το ήθος, που διακηρύσσει.
Δε βρίσκω τελικά παραγωγική την ξύλινη γλώσσα του Γιώργου, που αισθάνεται θύμα ανύπαρκτης υπονόμευσης. Στο αφήγημά του έσυρε πολλούς, καθώς ο ίδιος και όλοι τους δε συνειδητοποίησαν την αυτοκαταστροφική εξαγγελία στις 31.10.2011 αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος (που άφησε εμβρόντητη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ) για τη νέα δανειακή σύμβαση. Αυτή που κάτω από ορθότατες ευρωπαϊκές και εσωτερικές πιέσεις ανακάλεσε αμέσως, επειδή θα έθετε εκτός Ένωσης την Ελλάδα. Την ολέθρια πρωτοβουλία και τις συνέπειές της ο Γιώργος τη βάφτισε συνωμοσία. Πιστεύει προφανώς, πως και το δημοψήφισμα του 2015 ήταν λογική ενέργεια, όχι τυχοδιωκτισμός. Το εφεύρημα για έσωθεν υπονόμευση τον Νοέμβριο του 2011, που τον οδήγησε σε παραίτηση από την πρωθυπουργία, αποδεικνύει έλλειψη αυτογνωσίας. Η τελευταία αυτή οδήγησε σε οδυνηρές περιπέτειες το Κόμμα του, που λόγω και διαγραφών ή έντεχνων απομακρύνσεων εμβληματικών προσωπικοτήτων από μετριότητες βρίσκεται καθηλωμένο στο 6%. Όταν όμως κάποιος κάνει λάθη κατά συρροή, είναι ο ίδιος Λάθος.

Γράφει ο «Ομηρος»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass