EΠΙΣΤΟΛΗ

Οι πολυκατοικίες - φαντάσματα στο αεροδρόμιο

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2021 15:50

Αγαπητή «Ελευθερία»


Διάβασα στην εφημερίδα ρεπορτάζ για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών στις πολυκατοικίες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Λάρισας. Θυμάμαι ότι ήμουν στην αρχή της επαγγελματικής μου δραστηριότητας όταν δημοπρατήθηκαν και κατασκευάστηκαν αυτές οι πολυκατοικίες, μερικές από τις οποίες έμειναν στα σκυροδέματα.
Μου έκανε εντύπωση η απλότητα με την οποία φαίνεται να αντιμετωπίζεται η αξιοποίηση των γιαπιών για την κατοίκηση στρατιωτικού προσωπικού. Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο των διακηρύξεων των σχετικών διαγωνισμών και εάν σε αυτές περιλαμβάνονται ως απαιτούμενο οι μελέτες και εργασίες προσαρμογής των αρχικών μελετών στους σημερινούς κανονισμούς. Ή εάν είχαν προηγηθεί αυτές οι μελέτες. Οι πολυκατοικίες αυτές μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν οι φέροντες οργανισμοί τους από σκυρόδεμα με κανονισμούς εντελώς διαφορετικούς από τους σημερινούς. Μετά την κατασκευή τους θεσμοθετήθηκε ο Κτιριοδομικός κανονισμός, άλλαξαν οι κανονισμοί χαλύβων και οπλισμένου σκυροδέματος, αναβαθμίστηκε ο Αντισεισμικός κανονισμός, με αποτέλεσμα μία κατασκευή 40 ετών να μην ικανοποιεί πλέον τους ισχύοντες κανονισμούς. Ένα απλό παράδειγμα που αφορά τον κτιριοδομικό είναι οι απαιτούμενες διαστάσεις του φρεατίου ανελκυστήρα: σήμερα απαιτούνται μεγαλύτερες από εκείνες που απαιτούνταν το 1980. Σημαντικές είναι οι διαφορές και στον αντισεισμικό σχεδιασμό, ώστε να δημιουργείται εύλογα η απορία εάν είναι επιτρεπτό για την ενισχυμένη ασφάλεια της κατασκευής (που αφορά τους ενοίκους) αυτή να συνεχιστεί με τους προ 40ετίας κανονισμούς.
Το πλέον λογικό είναι να προηγηθεί της συνέχισης των κατασκευών τουλάχιστον ο ποιοτικός έλεγχος της σημερινής κατάστασης των σκυροδεμάτων και ο έλεγχος στατικής επάρκειας των φερόντων οργανισμών. Θα ήταν σημαντική η συμβολή του ΤΕΕ Κ. και Δ. Θεσσαλίας στην εκτίμηση της ασφάλειας για τη συνέχιση των εργασιών στις πολυκατοικίες αυτές. Το γεγονός της συνύπαρξης και σύγκρισης των ήδη κατασκευασμένων πολυκατοικιών (με τους παλιούς κανονισμούς) με τις υπό αποπεράτωση (με τους νέους κανονισμούς) δεν πρέπει να δημιουργεί αμφιβολίες για την επάρκεια των πρώτων. Απλά η εφαρμογή των νέων κανονισμών εξασφαλίζει στις δεύτερες μεγαλύτερη επάρκεια.
Κώστας Μεζάρης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass