ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΛΥΜΑ (VII)

ΚΑΙ ΣΥ ΤΕΚΝΟΝ;

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2021 15:25

Μου ήρθε στον νου μου (θα καταλάβετε γιατί) η φράση του τίτλου, που αποδίδεται από τον ιστορικό Σουητώνιο στον Ιούλιο Καίσαρα τη στιγμή της δολοφονίας του το 44 π.Χ. Η φράση «και συ τέκνον;» διατυπώθηκε έτσι ακριβώς και ειπώθηκε στα ελληνικά, που

μιλούσε και έγραφε ο δολοφονημένος στρατηγός-dictator της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Ήταν ο Σαίξπηρ, που πρόσθεσε το όνομα του μάλλον νόθου - από τη Σερβίλια - γιου τού Καίσαρα Μάρκου Ιουνίου Βρούτου. Και ήταν ο Βρούτος μεταξύ των συνωμοτών, που τον μαχαίρωσαν μέσα στη Σύγκλητο. Πολλά με την ιστορία. Ας δούμε τώρα κάποια ακόμα σημαντικά της διακυβέρνησης των ετών 2004-2009, που πολλοί ξεχνούν ή ξέρουν και σωπαίνουν. Εφόσον διαβάζετε αυτά τα άρθρα, όπως παλιότερα του ΟΜΗΡΟΥ, σημαίνει πως υπάρχουν ανεξάρτητα μέσα πανελλήνιας κυκλοφορίας, που δημοσιεύουν και κάπως αιχμηρά κείμενα, όταν διατυπώνονται κόσμια. Θα συνεχίσω με όσα θεωρώ αδικαιολόγητα έως ανεξήγητα λάθη των κ.κ. Καραμανλή, Παυλόπουλου, Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου. Αυτοί είναι, όπως τους έχω μελετήσει, οι κύριοι υπεύθυνοι της ελληνικής χρεοκοπίας του 2009. [Οι Αλογοσκούφης-Παπαθανασίου άφησαν ασυγκράτητο τον εκτροχιασμό 2007-2009. Ο Παυλόπουλος ευθύνεται για τον διπλασιασμό των Δ.Υ.]. Οι κ.κ.Τσίπρας (που δήλωσε πως αυτεξαπατήθηκε το 2015) και Βαρουφάκης είναι οι επόμενοι υπεύθυνοι. Οι δύο τελευταίοι έδωσαν τη χαριστική βολή στον βαρύτατα και υπό ανάνηψη οικονομικό ασθενή. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 τον μετέτρεψαν σε τυμπανιαίο πτώμα.
Ο τ. Πρωθυπουργός αρχικά γνώριζε, πως σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ μεταξύ 1996 και 2003 υπήρχε πάντοτε πρωτογενές πλεόνασμα, που εύκολα μπορούσε να διατηρηθεί. Και όμως όλα τα χρόνια μεταξύ 2004 και 2009 ο ίδιος και οι δύο Κυβερνήσεις του έγραφαν ελλείμματα. Μοιραία το 2009 συνέβη η έκρηξη. Ο μ.ο. των πρωτογενών πλεονασμάτων επί Σημίτη (1996-2003) ήταν +1% του ΑΕΠ. Ο Καραμανλής το βρήκε +4%. Μεταξύ 4 και 9 ο μ.ο. έγινε -4% του ΑΕΠ, για να καταλήξει το 2009 σε πρωτογενές έλλειμμα -12% του ΑΕΠ ή 24 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες των οκτώ χρόνων Σημίτη ανήλθαν σε 75 δισ. Στην εξαετία Καραμανλή σε 117 δισ. ευρώ. Ο μύθος λοιπόν ότι δήθεν αυξήθηκαν τα ελλείμματα και το χρέος, επειδή πληρώνονταν τα τοκοχρεολύσια προηγούμενων δανείων, είναι ανήθικος. Σκληρή λέξη για σκληρά πράγματα. Όπως ταιριάζουν για μια απίστευτη καταστροφή. Μιλάμε λοιπόν για πρωτογενή ελλείμματα. Δηλαδή οι Κυβερνήσεις μεταξύ 2004 και 2009 ξόδευαν κάθε χρονιά περισσότερα, απ' όσα εισέπρατταν. Ήταν μια ολωσδιόλου παράλογη διαχείριση ανεύθυνων διαχειριστών. Θυμίζουν «νοικοκύρη» , που εισπράττει δύο χιλιάδες ευρώ τον μήνα και ξοδεύει τέσσερις. Και τι κάνει ο καλός αυτός άνθρωπος; Πηγαίνει στην Τράπεζα και παίρνει δανεικά με μεγάλο τόκο. Κάποια στιγμή κεφάλαιο και τόκοι διπλασιάζουν το χρέος. Άλλο δάνειο δεν μπορεί να πάρει. Λεφτά για τρόφιμα, φως, νερό και φάρμακα δεν υπάρχουν. Εκεί ακριβώς έφερε την Ελλάδα ο Καραμανλής.
Τα παραπάνω έλεγα σε μεγάλη παρέα γνωστών ντόπιων και παραθεριστών πριν χρόνια στο Λιβάδι Ελασσόνας. Δεν μπορούσαν οι άνθρωποι να καταλάβουν, πώς και γιατί χρεοκοπήσαμε. Τι σημαίνει πρωτογενές έλλειμμα, τι συνολικό, τι είναι το ακαθάριστο εισόδημα, κ.ά. Αν γράψω εδώ, τι τους έλεγαν οι υποψήφιοι βουλευτές του Νομού όλων των κομμάτων, όταν τους ρωτούσαν, δε θα γίνω πιστευτός. Λυπηρά πράγματα, που δεν ενδιαφέρουν εδώ. Έχει όμως σημασία, πως οι άνθρωποι της συντροφιάς μας εκεί ήταν «ενημερωμένοι» για το Βατοπέδι, τον Ζαχόπουλο και το dvd του Θέμου, που το πούλησε για κάποια (δε θυμάμαι) εκατομμύρια ευρώ σε «άνθρωπο του Μαξίμου»... Για τα λεφτά που έχασε ο κοσμάκης στο Χρηματιστήριο εξαιτίας του Σημίτη. Ήταν «ενημερωμένοι» για τον Τσοχατζόπουλο, τον Παπαγεωργόπουλο, τον Ζαχόπουλο και τον Βαρθολομαίο του ΙΚΑ. Για τον Τσουκάτο και τον Παπαντωνίου και -στον Θεό σας- για τον Πάχτα της Χαλκιδικής! Ένας άχρηστος αχταρμάς, στρεβλής ολωσδιόλου γνώσης περιττών πραγμάτων, που καθοδηγούσε και την πολιτική συμπεριφορά καλών, έντιμων και- αρκετών- σπουδαγμένων ανθρώπων. Εκεί επάνω στα 1.300 (;) υψόμετρο μεταμεσονύχτιες ώρες μιας αυγουστιάτικης νύχτας συνειδητοποίησα απόλυτα: Γιατί δεν αρέσει ο Σημίτης. Γιατί έγινε πρωθυπουργός ο Τσίπρας. Γιατί αποσυντέθηκε το ΠΑΣΟΚ. Γιατί πλημμύρισαν αγριάνθρωπους οι δρόμοι και η πάνω-κάτω πλατεία Συντάγματος. Γιατί μπήκαν στη Βουλή σούργελα, χιτλερικοί και ηλίθιοι. Και γιατί πήρε χιλιάδες ψήφους ο Αρτέμης των τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που του πλήρωσε ο Ομπάμα, για να αγοράσει την αρχαία ελληνική τεχνολογία διαστημικών καυσίμων!
Από το καλοκαίρι του 2018 γνώριζε ο Καραμανλής, πως η χώρα οδηγείται μαθηματικά στη χρεοκοπία. Όχι επειδή κάποια στιγμή το είπε ο Σημίτης (το φθινόπωρο άλλωστε) στη Βουλή και έπεσαν επάνω του, να τον κατασπαράξουν οι Κυβερνώντες και ο φιλικός τους Τύπος, μολονότι η Κυβέρνηση γνώριζε την αλήθεια. Από το καλοκαίρι του 2008 τόσο ο Αλογοσκούφης ως Υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Πέτρος Δούκας, ως υφυπουργός, είχαν ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, ότι χρειάζονται επειγόντως σκληρά μέτρα, για να καλυφθούν τα ελλείμματα. Τα Χριστούγεννα του 2008 (23.12) ο υφυπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησής του Πέτρος Δούκας τον ενημέρωσε εγγράφως ότι, για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα χρειάζονται επειγόντως άλλα 47-49 και πλέον δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του επόμενου δωδεκαμήνου! Του είχαν συστήσει ήδη από το καλοκαίρι κατάργηση του αφορολογήτου, αυτόματη περαίωση των ελεύθερων επαγγελματιών, ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο, κ.ά. Ο Καραμανλής τις απέρριψε («αφήστε για αργότερα»!) υπό την πίεση των βουλευτών του. Οι πληροφορίες δημοσιεύτηκαν -όχι πάντως ως κύριο θέμα τότε- στο Βήμα. Όμως η Αντιπολίτευση και η κοινωνία ασχολούνταν με τον Θέμο, τον Ζαχόπουλο, με τον εκλιπόντα διοικητή του ΙΚΑ Βαρθολομαίο, που αυτοκτόνησε... Οι πάντες σχεδόν κατατρίβονταν με τα παραπολιτικά ειδησάρια και τη χαρακτηριστική νοητική ραστώνη της δανεικής ευωχίας.
Στις 22.10.2008 προσωπικά ο Πέτρος Δούκας (γαμπρός του Μιλτ. Εβερτ) στέλνει δεύτερη προειδοποιητική επιστολή για το χρέος. Αν και έχει δημοσιευθεί, δεν τη βρήκα. Στις 23.12.2008 επανέρχεται με άλλη επείγουσα επιστολή. Αυτή την ανίχνευσα. Γράφει: «Χρειαζόμαστε 47 δισεκατομμύρια για το 2009. Όπως πάνε τα πράγματα, δύσκολα θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Κι όμως μπορούμε ν' αναστρέψουμε το κλίμα. Από εσάς εξαρτάται. Τα οικονομικά θα δυσκολέψουν τους επόμενους μήνες. Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας θα είναι κάτω από μεγάλη πίεση. Το επόμενο ενδεκάμηνο θα χρειαστούμε ίσως πάνω από 47-49 δισεκατομμύρια ευρώ... Χρόνια πολλά και καλές δυνάμεις». Ολόκληρη η επιστολή είναι σε κλίμα τρόμου, και τη διοχέτευσε στον Τύπο ο ίδιος ο Δούκας, για ν' αποσείσει από πάνω του ευθύνες. Η απάντηση του Πρωθυπουργού ήλθε στις 8.1.2008, όταν ο τελευταίος τους χαιρέτισε απαλλάσσοντάς τους από ευθύνες με τον ανασχηματισμό. Πέρασαν δώδεκα χρόνια από αυτά τα ανεξήγητα, που οδήγησαν τη χώρα στη μεγάλη περιπέτεια. Υπάρχουν και άλλες... φίλιες παραδοχές της μεγάλης μέχρι και ανεξήγητης αδράνειας ενός ανθρώπου, που είχε καθηλωθεί στο έδαφος, ενώ έβλεπε να έρχεται με ταχύτητα επάνω του η χιονοστιβάδα του χρέους.

Το 8ο -τελευταίο- άρθρο της σειράς την επόμενη Τρίτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass