Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2021 15:58

Η οδός Μανωλάκη βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στη συνοικία του Αγίου Αχιλλίου. Είναι σχεδόν κάθετη στην οδό Κύπρου και δυτικά συναντά την Κενταύρων. Μέχρι το 1918 ονομαζόταν οδός Γέφυρας μιας και τελείωνε στη γέφυρα του Πηνειού στην είσοδο της

πόλης.
Το όνομά της το οφείλει στον Συνταγματάρχη του ελληνικού στρατού Θεόδωρο Μανωλάκη. Είχε καταγωγή από τη Σκόπελο και έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους, όπου διακρίθηκε για το θάρρος και την αποφασιστικότητά του. Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν διοικητής του 2ου Συντάγματος Πεζικού. Σκοτώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1918, από βλήμα κανονιού κατά τη διεξαγωγή της πολύνεκρης μάχης της Δοϊράνης που έγινε μεταξύ των βουλγαρικών και ελληνικών δυνάμεων, που είχαν και τη συνδρομή αγγλικών μεραρχιών. Λέγεται ότι αν και ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε να βαδίσει, ζήτησε να τον μεταφέρουν σε φορείο για να είναι στην πρώτη γραμμή μαζί με τους άντρες του και να διευθύνει τη μάχη. Δυστυχώς εχθρική οβίδα σκότωσε τους τρεις από τους τέσσερις τραυματιοφορείς και τον ίδιο τον Μανωλάκη τον τραυμάτισε θανάσιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αδερφός του Νικόλαος άσκησε επί σειρά ετών το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λάρισα.
Επιμέλεια: Νίκος Τάχατος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass