ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Ενας σταθμός στη ζωή σου

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2021 15:02

Μια ζωή όπως τη λέμε στρωμένη, όμορφα φτιαγμένη. Με τη δουλειά, την οικογένεια, τους φίλους. Έχεις όλο το μέλλον μπροστά και η ζωή συνεχίζεται. Τώρα που κατάφερες και έβαλες τη ζωή σου σε μια τάξη, όλα περιμένεις να κυλήσουν ομαλά. Και κάπου εκεί

έρχεται η αταξία. Μία επίσκεψη στον γιατρό, μία διάγνωση και ανατρέπει τα πάντα. Καρκίνος....

Αναρωτιέσαι πώς έγινε αυτό. Γιατί συνέβη σε σένα. Κλαις, θυμώνεις, ουρλιάζεις. Και ξαφνικά, δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου για την παλιά σου ζωή. Δεν είσαι πια εσύ, αλλά ένας άλλος που έχασε τον χρόνο να ζήσει, νομίζοντας πως έχει χρόνο.
Ο καρκίνος είναι το πιο σκληρό, το πιο ανεξίτηλο μάθημα της ζωής σου. Σε οδηγεί εκεί που δοκιμάζονται οι σωματικές αντοχές. Είναι πόλεμος με το σώμα και την ψυχή σου. Το ένα πονάει, το άλλο ουρλιάζει, ενώ εσύ αγωνίζεσαι να κερδίσεις μια δύσκολη μάχη.
Προφανώς είναι πιο τρομακτικό να φαντάζεται κάποιος τα χειρότερα, από το να ενημερωθεί για τον καρκίνο και την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Είναι απαραίτητη η συστηματική και ορθή ενημέρωση των ασθενών, καθώς και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου. Μπορεί η πορεία του καρκίνου να είναι αυξητική, το ίδιο είναι όμως και οι επιτυχίες της ιατρικής έρευνας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ένα μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Αδιαμφισβήτητα η νόσος προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις και συναισθήματα. Χάνεις την αυτοπεποίθησή σου, την αίσθηση της προσωπικής σου ταυτότητας, την ψευδαίσθηση ότι ελέγχεις τη ζωή σου. Δοκιμάζει τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους και με τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτοί οι αγωνιστές δεν πρέπει να νιώθουν μόνοι. Επιβάλλεται η συμπαράσταση της κοινωνίας και της Πολιτείας, σε μια συμμαχία για τη στήριξή τους. Ο καρκίνος μας αφορά. Με τη συμπεριφορά μας και τη στάση μας πρέπει να στηρίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τους καρκινοπαθείς. Ο καρκίνος είναι τόσο ομαδικός, όσο και ατομικός αγώνας. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά!
Παρότι είναι, μία από τις πιο συχνές ασθένειες, εξακολουθεί να προκαλεί τον φόβο και να διαιωνίζει την προκατάληψη. Πολλοί αναφέρονται στην ασθένεια του καρκίνου όχι με το όνομά της, αλλά ως «επάρατη νόσος» ή «κακιά αρρώστια», εξισώνοντας τον καρκίνο με τον θάνατο. Παραβλέπουν όμως ότι οι νεότερες θεραπείες βοηθούν χιλιάδες καρκινοπαθείς να επιβιώσουν, δημιουργώντας μια ομάδα νικητών που με τη στάση τους μετέτρεψαν «την επάρατη νόσο» σε έναν σταθμό της ζωής τους.
Οφείλουμε να σεβαστούμε τον αγώνα αυτών των ανθρώπων. Υπάρχουν ασθενείς που θέλουν να κρατήσουν κρυφή την ασθένεια, από φίλους συναδέλφους, συγγενείς. Ας δημιουργήσουμε έναν υποστηρικτικό περίγυρο, ας τους επιτρέψουμε να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους. Την ώρα που δίνουν την πιο σημαντική μάχη, αφήστε τους να αντιμετωπίσουν την αρρώστια τους όπως αυτοί θέλουν, χωρίς σχόλια, υποδείξεις, κριτική και οίκτο αλλά με αμέριστο θαυμασμό, όπως ταιριάζει στους γενναίους πολεμιστές.
Οι στατιστικές και τα νούμερα διαψεύδονται από τον αγώνα του κάθε ανθρώπου. Πρέπει να εστιάζουμε στο ποσοστό ζωής και όχι στο ποσοστό θανάτου. Η θέση μας είναι να κατανοήσουμε, να σεβαστούμε και να εμψυχώσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Παράλληλα ως ενεργοί πολίτες να διεκδικήσουμε απλούστευση των μηχανισμών που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια από κάθε φορέα που εμπλέκεται στη διάγνωση και τη θεραπεία.
Κάθε ταξίδι έχει ένα τέλος, αγωνίσου να κερδίσεις το εισιτήριο της επιστροφής σε μια καινούρια ζωή. Να ξεφύγεις από ό,τι σου ορίζουν. Ο καρκίνος είναι ένας σταθμός, δεν είναι ολόκληρη η ζωή σου. Η μόνη μάχη που χάθηκε σίγουρα, είναι η μάχη που δε δόθηκε.

Από τη Λία Ρογγανάκη*

 * Η Λία Ρογγανάκη είναι γενική–οικογενειακή ιατρός, πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass