Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ειρήνη με τη φύση

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2021 15:10

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζοντας αγωνία για το μέλλον του πλανήτη, μεταξύ άλλων, λέει: «Ήρθε η ώρα να κάνουμε ειρήνη με τη φύση. Είναι η μεγάλη αποστολή του αιώνα μας». Και καταλήγει με μια ευχή: «Το

2021 να είναι έτος θεραπείας του πλανήτη μας».

Η ΝΑΣΑ (Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος) διαπιστώνει: «Το 2020 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά για τον πλανήτη. Υπήρξε η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) σε μία έκθεσή του, μιλώντας κι αυτός για τις κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν μέσα στο 2020, διαπιστώνει: «Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του 2020 ήταν η συνεχής ζέστη, οι δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία, το μικρό μέγεθος του Αρκτικού πάγου και οι τυφώνες στον Ατλαντικό».
Το WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) σε μία έκθεσή του μιλάει για απώλεια 430 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων μέσα σε 13 χρόνια (2004-2017). Θεσσαλικές Επιλογές, τεύχος 404.
Τέλος, ο γ.γ. του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: «Οδεύουμε προς μία καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας από 3-5 βαθμούς κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα»...
Ξεκινήσαμε το σημερινό μας σημείωμα με τις διαπιστώσεις και τις προειδοποιήσεις των πλέον αρμόδιων οργάνων παγκοσμίου κύρους, για να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο πλανήτης μας και το ζοφερό του μέλλον.
Ας ανεβούμε τώρα σκαλοπάτι-σκαλοπάτι την κλίμακα του χρόνου για να δούμε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα που έρχεται και απειλεί την ανθρωπότητα.
Ιούλιος 1992. Υιοθετείται η άποψη των ειδικών επιστημόνων για το περιβάλλον και μπαίνουν οι βάσεις για την σύμβαση-πλαίσιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Δεκέμβριος 1997. Κιότο. Υπογράφεται στην παλιά πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Κιότο από 141 χώρες το «Πρωτόκολλο του Κιότο» και τίθεται σε εφαρμογή το 2005. Κύριο θέμα η αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και η δέσμευση για μείωση των ρύπων, κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα κατά 5% και της υπερθέρμανσης κατά 2% μέχρι το έτος 2100. Το 2001 ο στενόμυαλος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπους δεν υπογράφει κι αποχωρεί...
2015 Συμφωνία των Παρισίων. Ενώ 195 χώρες υπογράφουν τη συμφωνία, την επικυρώνουν τελικώς μόνο 55. Επιπλέον αποφασίζεται η υποχρέωση των βιομηχανικών χωρών να μειώσουν την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά 5,2 σε σχέση με το 1990. Ο πρόεδρος Τραμπ και ο εκπρόσωπος της Κίνας αποχωρούν.
Είναι ευτύχημα που οι 27 της Ε.Ε. έχουν κοινή πλεύση στο ζήτημα και κοινή αντίληψη για τα αίτια και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν ξέρω, εμείς εδώ πόσο σοβαρά έχουμε πάρει το θέμα, γιατί δεν φαίνεται να γίνεται κάτι το ουσιαστικό που να ταράξει τα... νερά. Μόνο ο συμπολίτης και φίλος Κώστας Γκούμας και η ομάδα του κινούνται δραστήρια για να πείσουν πολίτες και Αρχές για τον Αχελώο. Ρωτάει ο ακάματος Κώστας Γκούμας και δικαιολογημένα: «Γιατί η χώρα πρέπει να στηριχτεί όλο και περισσότερο στο εισαγόμενο φυσικό αέριο και δεν επενδύει στην υδροηλεκτρική ενέργεια; Ειδικώς στη Θεσσαλία προσφέρονται ημιτελή-προχωρημένα έργα (Συκιά-σήραγγα Δρακότρυπας), τα οποία μαζί με τη Μεσοχώρα, θα μπορούσαν να προσθέσουν στη ΔΕΗ εγκατεστημένη ισχύ εκατοντάδων MW, αλλά και σημαντική αποθήκευση ενέργειας». Ο ίδιος συνεχίζει ακάθεκτος: «Το έργο της μεταφοράς νερού από την περίσσεια των χειμερινών πλεονασμάτων του Αχελώου προς τη θεσσαλική πεδιάδα είναι αναγκαίο να τελειώσει (...). Τον Αχελώο τον έχουν ανάγκη και η Θεσσαλία και η Εθνική Οικονομία. Λόγω της έλλειψης επιφανειακών υδάτων και της υπεράντλησης στη Θεσσαλία τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργήθηκε ένα υδατικό έλλειμμα στον υπόγειο υδροφορέα 3 δισ. κ.μ. νερού. Αυτό το έλλειμμα οφείλουμε να το αποκαταστήσουμε. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές και στο περιβάλλον». Και έτσι είναι, αφού σήμερα ο θεσσαλικός κάμπος αρδεύεται κατά 70% από υπόγεια νερά (γεωτρήσεις), ενώ από τα επιφανειακά μόνο κατά 30%.
Τίποτα. Αν συνεχίσουμε έτσι με τέτοια χαλαρότητα, η ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών της Θεσσαλίας θα μας... επισκεφθεί σύντομα. Κι ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν, εμείς εδώ περιμένουμε από τους τοπικούς φορείς να δούμε πρωτοβουλίες ή να ακούσουμε κάποια δράση ή έστω μια πρόταση που θα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών στους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν ακούσαμε π.χ., ένα ευρύ πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων από Δήμους και Περιφέρεια ή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελς σε όλα τα δημόσια κτίρια και ηλιοθερμικών συστημάτων ή ακόμα-ακόμα και γιατί όχι, μικρών φραγμάτων-συλλεκτήρων νερού κατά μήκος του Πηνειού...
Αφορμή για το σημερινό σημείωμα υπήρξε η επιμονή και ο τιτάνιος αγώνας του φίλου Κώστα Γκούμα και των συνεργατών του πολλά χρόνια τώρα, για ένα θέμα ζωής, αν όχι ύπαρξης...

Από τον Τάσο Πουλτσάκη