Αξιολόγηση μαθητών: Aγνοια, υποκρισία ή πολιτική σκοπιμότητα;

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2021 15:05

Με αφορμή όσων γράφονται και ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από συναδέλφους εκπαιδευτικούς, σχετικά με την αξιολόγηση των μαθητών και την άρνηση κατάθεσης βαθμολογίας A’ τετραμήνου, θα ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου άποψη.


Έχοντας ως βάση αυτά που διδάσκονται στο Παιδαγωγικό τμήμα της ΣΕΛΕΤΕ, αλλά και από τη συμμετοχή μου στις γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ, ο εκπαιδευτικός για κάθε διδακτική ώρα ακολουθεί το σχέδιο μαθήματος. Σύμφωνα με το σχέδιο μαθήματος, που θα πρέπει να έχει νωρίτερα οργανώσει, για κάθε διδακτική ώρα θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής στάδια: εισαγωγή, παρουσίαση του θέματος, εφαρμογή των γνώσεων που διδάχθηκαν μέσω του φύλλου εφαρμογής, έλεγχος των γνώσεων που αποκτήθηκαν μέσω του φύλλου ελέγχου (σε ολιγόλεπτο χρονικό διάστημα), το οποίο ο εκπαιδευτικός στη συνέχεια μπορεί να το αξιολογήσει και τέλος ανακεφαλαίωση του μαθήματος. Ομολογώ ότι κατά την πρώτη συμμετοχή μου στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, σε εξεταζόμενο θέμα διδακτικής, όπου ζητούσε να οργανώσουμε διδακτικά 3ωρο συνεχόμενο μάθημα του αντικειμένου μου, επέλεξα να αξιολογήσω τις γνώσεις των μαθητών μόνο την 3η ώρα και όχι και στις υπόλοιπες δύο και αυτός ήταν ο λόγος που δεν πέτυχα στις τότε εξετάσεις.
Κατά συνέπεια, οι εκπαιδευτικοί από την αρχή της σχολικής χρονιάς διά ζώσης και εξ αποστάσεως είχαν τη δυνατότητα να έχουν αξιολογήσει τους μαθητές τόσες φορές όσες και οι ώρες διδασκαλίας τους εάν και εφόσον είχαν οργανώσει σωστά το μάθημά τους και δεν είχαν παραλείψει το στάδιο του ελέγχου. Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο θεωρώ ότι το κάνουν από άγνοια ή υποκρισία ή εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και προσπαθούν να αλιεύσουν ψήφους φροντίζοντας πρώτα να δημιουργήσουν ζήτημα.
Αν προηγουμένως είχαν φροντίσει να είναι συνεπείς στο εκπαιδευτικό τους έργο από παιδαγωγικής και διδακτικής άποψης δεν θα υπήρχε ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση παραπλανούν και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις στους συναδέλφους, τους γονείς, τους μαθητές και την κοινή γνώμη.
Με σεβασμό και εκτίμηση προς όλους τους συναδέλφους που βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες διά ζώσης ή εξ αποστάσεως, που σμιλεύουν ανθρώπινες παιδικές ψυχές και παλεύουν για μια καλύτερη εκπαίδευση.
Προς όλους τους συναδέλφους που είναι άμεμπτοι και έχουν κερδίσει τον μέγιστο σεβασμό των μαθητών, των γονέων, των συναδέλφων τους, της Πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας.

Από τον Νικόλαο Γ. Σταφύλη, Msc, εκπαιδευτικό ΕΠΑΛ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass