Τα χιονόδεντρα!

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2021 15:20

Τα παλιόδενδρα υπάρχουν εκεί που δεν τα «σπέρνεις». Ή μήπως δεν είναι έτσι; Όταν βγαίνεις από το μεγάλο κάδρο, όταν απομονώνεις τα πράγματα και δεν συνδέεις το γενικό με το ειδικό, καταλήγεις σε αλλοπρόσαλλα συμπεράσματα. Κατάσταση που, βέβαια,

ισχύει γενικότερα για αυτό το μοντέλο ανάπτυξης και τη φιλοσοφία που το στηρίζει. Η Αττική ήταν γεμάτη δάση κωνοφόρων και ειδικά πεύκων. Στην περιφέρεια της Αθήνας που γιγαντώθηκε από αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, ο «πλούτος» διάλεξε να κτίσει βίλες μέσα στα εναπομείναντα δάση. Χωρίς κτηματολόγιο και δασολόγιο που εξυπηρετούσε τις συντηρητικές πολιτικές, τα πάντα ευνοούσαν την καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων. Η διαχείρισή τους, αναπόφευκτα, βρέθηκε απέναντι σε μια ρευστή κατάσταση που ανακάτευε ιδιοκτήτες ακινήτων, τοπική αυτοδιοίκηση, δημόσιο, περιφέρεια και οτιδήποτε συνδέονταν με την άτσαλη αστικοποίηση. Τα παλιά δασικά πεύκα όμως που απέμειναν στις νεόδμητες περιοχές, πολύχρονα και μεγάλου μεγέθους, σε αντίθεση με τα φυλλοβόλα δέντρα που δεν συγκρατούν πολύ χιόνι, βρίσκονται σε «μάχη» με μεγάλες μάζες χιονοπτώσεων. Ορισμένα υποκύπτουν λογω του βάρους χιονιού και ενδεχόμενης χιονοθύελλας, με σοβαρές επιπτώσεις στην ανοργάνωτη επίσης κατάσταση δικτύων που τροφοδοτούν τις αυθαίρετα δομημένες περιοχές. Χαμός.
Ποιος φταίει; Οι πολιτικές που στήριξαν αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, της λεγόμενης οικονομικής μεγέθυνσης, επιμένουν να θέλουν να ρίξουν τα βάρη σε διάφορους εργαζόμενους. Ή σε υπηρεσίες που καλούνται να λειτουργήσουν όπως «οραματίζονται» οι διαχρονικές συντηρητικές πολιτικές. Με ένα δημόσιο, ευλύγιστο και προσαρμοσμένο στα συμφέροντα. Οι κατηγορίες ανάμεσα σε υπηρεσίες, οι πονηρές αντιμεταθέσεις ευθυνών περιφερειών και κράτους, δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και μοντέλου ανάπτυξης. Αλλιώς οι καταστροφές σε όλα τα επίπεδα, και λόγω εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής, θα συνεχιστούν και θα αυξάνονται.

Από τον Κώστα Δεληγιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass