ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΣΕ Θ. ΓΕΜΤΟ

Επειδή υπάρχει κοινή λογική...

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2021 15:28

Το τελευταίο διάστημα έπεσαν στην αντίληψή μας αρκετά κείμενα, τα οποία συνήθως συνυπέγραφε ο ομότιμος καθηγητής Θεοφάνης Γέμτος, με άλλα άτομα της περιοχής και με κύριο θέμα τον Αχελώο, στα οποία, αν και συχνά υπήρχαν έμμεσες αναφορές για το

κόμμα μας, δεν μπήκαμε στη διαδικασία να ασχοληθούμε και να απαντήσουμε. Φαίνεται όμως πως η ανεκτικότητά μας αυτή εκλαμβάνεται ως αδυναμία, έτσι δεν γίνεται να αφήσουμε αναπάντητη τη νέα πρόσφατη πρόκληση.
Ο κύριος Γέμτος προχώρησε σε μία δημόσια παρέμβαση αρθρογραφώντας για το ζήτημα ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που επιχειρείται να κατασκευαστεί στη θέση «Γιδομάντρι» στο γνωστό «Γκεντίκι» της Τ.Κ. Νέσσωνος του Δήμου Τεμπών. Στο άρθρο του αυτό αφού ξεκινάει με μία κριτική αναφορά στο κίνημα των Αγράφων, το οποίο έχει ταχθεί κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura, στρέφεται σε μία σφοδρή κριτική σε όσους/-ες εναντιώνονται στην κατασκευή αυτού του σταθμού.
Μέμφεται δε με ειδική αναφορά τους Οικολόγους-ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ με προσβλητικό τρόπο, αφού τους αναφέρει ως «οικολόγους» σε εισαγωγικά.
Άραγε αγνοεί ο κύριος Γέμτος ότι υπάρχει το νόμιμο ελληνικό κόμμα των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, το οποίο είναι και ο επίσημος εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, του κατά γενική ομολογία, εκ των σοβαρότερων πολιτικών φορέων παγκοσμίως, με αδιαμφισβήτητη δράση και με πραγματικό όφελος των Ευρωπαίων πολιτών; Τα σχετικά δελτία Τύπου που εκδόθηκαν, πάντως, από τον φορέα μας και όλες οι παρεμβάσεις μας ήταν ενυπόγραφες.
Κύριε Γέμτο, παρότι, ως κόμμα, είμαστε αναφανδόν υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), δεν αντιμετωπίζουμε, a priori και συλλήβδην το θέμα, ούτε υπερθεματίζοντας, ούτε δημοσιολογώντας, αλλά εξετάζουμε ανά περίπτωση, τους όρους και προϋποθέσεις που θεωρούμε ότι πρέπει να πληρούνται καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ιδιαίτερα δε όταν υπάρχει έλλειψη χωροταξικού με τα συνακόλουθα προβλήματα χωροθέτησης.
Θέλουμε, και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να προωθηθούν οι ΑΠΕ, και αυτό το έχουμε αποδείξει στην πράξη περίτρανα, με τη λειτουργία της Περιφερειακής μας Παράταξης, κατά την προηγούμενη Περιφερειακή Περίοδο, θα μπορούσατε να αναζητήσετε τα πεπραγμένα μας στα πρακτικά των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της περιόδου 2014-2019. Μπορείτε να το κάνετε και τώρα.
Το απλουστευτικό δε δίλημμα: «λιγνίτης και ορυκτά καύσιμα ή ΑΠΕ» δεν είναι δυνατόν να απευθύνεται σε μας, οι οποίοι έχουμε προτείνει ειδικό σχέδιο απανθρακοποίησης και έχουμε ταχθεί επίσημα κατά των εξορύξεων και αναφανδόν υπέρ των ΑΠΕ, αλλά κατά του greenwashing.
Στο θέμα δε, που προσφάτως προέκυψε, είμαστε ενάντια, για τους παρακάτω, μεταξύ άλλων, σοβαρότατους λόγους.
1. Υπάρχει ιδιοκτησιακό ζήτημα, καθώς η έκταση ανήκει ιστορικά στην Κοινότητα Νέσσωνος και «εκ παραδρομής» και καταχρηστικά έχει περιέλθει προσωρινά στο δασαρχείο, λόγω μιας ατυχούς ερημοδικίας, για την οποία έχει προσφύγει ένδικα ο Δήμος Τεμπών και αναμένεται η εκδίκαση, κατά το αμέσως προσεχές διάστημα. Η κατασκευή του εν λόγω σταθμού με τη μέθοδο της προ τετελεσμένου πράξης θα μπορούσε να έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις για τον Δήμο και τους Δημότες του σε σχέση με την περιουσία τους, η οποία υπολογίζεται σε 2.800 στρέμματα, όπως έχει αναφερθεί από τον Πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας. Αντί λοιπόν αυτή να είναι κτήμα της αυτοδιοίκησης θα είναι στη διάθεση του εκάστοτε δασάρχη που θα τη διαθέτει όπως νομίζει χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν. Επιθυμεί κάποιος κάτι τέτοιο; Θεωρεί κανείς ότι αυτό είναι δημοκρατικό;
2. Η παρέμβαση λαμβάνει χώρα σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση από τη νεότερη λατομική περιοχή του ξακουστού και μοναδικού Πράσινου Θεσσαλικού Λίθου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των σπουδαιότερων παγκόσμιων μνημείων (Αγιά Σοφιά, Βατικανό, Σεβίλλη και πολλά άλλα) και ακυρώνει τις τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου, λόγω οπτικής, αισθητικής ρύπανσης.
3. Δεν υπήρξε καμία έγνοια για το θέμα της επικονίασης σε μια περιοχή όπου παράγεται το 1% της παγκόσμιας παραγωγής αμυγδάλου και όπου υπάρχουν και άλλες σημαντικές δενδρώδεις καλλιέργειες, εκτός και αν προσδοκούμε βιοτεχνολογικές λύσεις και εισαγόμενους βομβίνους.
4. Δεν διαφάνηκε καμία μέριμνα για τη συμβατότητα με τις παραδοσιακές χρήσεις και κυρίως την κτηνοτροφία, προβλέποντας συγκεκριμένα ύψη των πάνελ και άθικτη τη χορτολιβαδική έκταση.
5. Δεν απασχόλησε κανέναν η απώλεια των ενισχύσεων της ΚΑΠ και μείωση των βοσκοτόπων και διάφορα άλλα, για να μην επεκταθούμε.
Όλα δε τα παραπάνω έγιναν χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση των αυτοδιοικητικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας, καμία απολύτως διαβούλευση, κάτι που αποτελεί αν μη τι άλλο, τουλάχιστον, ασέβεια.
Κύριε Γέμτο, και επειδή «ουδέν κακόν αμιγές καλού», ο/η καθένας/-μία μπορεί να συμβάλει στην εκπόνηση ενός σχεδίου ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού στην περιοχή μας (αλλά και παντού), που θα θέτει κανόνες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων με όρους βιωσιμότητας, προστατεύοντας και τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής μας και όχι καθιστώντας τον ένα ιδιότυπο βιομηχανικό χώρο. Και σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς και καμία.
Πολιτική κίνηση (Π.Κ.) Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Ν. Λάρισας

Δεν σκοπεύουμε να επανέλθουμε. Άλλωστε όλες μας οι θέσεις είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του κόμματός μας και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ΕΠΚ), όποιοι ενδιαφέρονται ας τις αναζητήσουν εκεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass