Ο σεισμός ευκαιρία - πρόκληση

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2021 12:12

Οι καταστροφικοί σεισμοί που ακόμη ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας, επέφεραν τεράστιες υλικές ζημιές στις κατοικίες και τις βασικές υποδομές των πόλεων και των χωριών της περιοχής.


Η συνέχεια των μετασεισμών και η αδυναμία πολλών οικογενειών να μείνουν στα σπίτια τους φέρουν, ως πρώτη προτεραιότητα, την υποχρέωση της Πολιτείας, με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης, να ενεργήσει για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στα σπίτια, σχολεία, εκκλησίες, γέφυρες και τα βασικά δίκτυα υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία κ.λπ.).
Οι ζημιές όμως ενός σεισμού δεν περιορίζονται μόνο στις εμφανείς υλικές καταστροφές. Υπάρχει πάντα το μεγάλο ζήτημα της υστέρησης που θα προκληθεί στην παραγωγική, οικονομική και κοινωνική πορεία ανάπτυξης μιας πληγείσας περιοχής.
Γι’ αυτό και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες οφείλουν να αναδείξουν το συγκεκριμένο ζήτημα και να διεκδικήσουν έργα και ενέργειες που, μαζί με την αποκατάσταση, θα φέρουν παραγωγική ανασυγκρότηση και θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης.
Οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν μπροστά τους μια ευκαιρία-πρόκληση: να μετατρέψουν την καταστροφή σε διαδικασία δημιουργίας και ανασυγκρότησης.
Από κοινού οφείλουν να ενεργήσουν για τη σύνταξη ενός Ειδικού Προγράμματος ή προγραμμάτων Αποκατάστασης και Ανάπτυξης και από κοινού να διεκδικήσουν την υλοποίησή του, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Ένα Ειδικό Πρόγραμμα Αποκατάστασης και Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ), φρόνιμο είναι να συνταχθεί εγκαίρως, με τη βοήθεια τεχνοκρατών, που θα εκφράσουν τη βούληση των αυτοδιοικητικών παραγόντων και θα συμπεριλάβουν έργα αποκατάστασης και αναπτυξιακά έργα, αξιοποιώντας και υπάρχοντα προγράμματα (π.χ. επικαιροποιημένο ΤΑΠ Τυρνάβου), τρέχοντα και μη ολοκληρωμένα έργα καθώς και νέες προτάσεις έργων που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη.
Η γκάμα των τομέων που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ένα ΕΠΑΑ είναι ευρύτατη. Ενδεικτικά αναφέρονται τα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης, η οδοποιία, οι οδικές συνδέσεις μεταξύ των διαμερισμάτων, οι αστικές αναπλάσεις, η ενίσχυση του αγροτικού τομέα (αγροτική οδοποιία, αρδευτικά δίκτυα, ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων κ.λπ.), οι συνδέσεις με τα εθνικά οδικά δίκτυα (Τύρναβος- Αμπελώνας-ΠΑΘΕ, Τύρναβος - Ελασσόνα - Εγνατία, Ε65) κ.ά.
Μαζί με όλα τα παραπάνω αξίζει να τονιστεί, ιδιαίτερα, η ανάγκη να συντηρηθούν και να αναδειχθούν τα κατεστραμμένα ιστορικά δημοτικά και δημόσια κτίσματα, τα μνημεία, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες, τα διατηρητέα κτίρια και όλα όσα εκφράζουν την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε τόπου.
Επιπρόσθετα, οι Δήμοι οφείλουν να δουν και έργα που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της εποχής μας, όπως είναι οι νέες τεχνολογίες και ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) για παραγωγή φθηνής πράσινης ενέργειας (Ενεργειακές Κοινότητες), που, αφενός, θα καλύπτει τις ανάγκες δημοτικών υπηρεσιών και αφετέρου, θα παρέχεται με πολύ μικρό ή μηδαμινό κόστος στους οικονομικά αδύναμους πολίτες.
Από άποψη χρονικής περιόδου η πρόταση για τη σύνταξη και διεκδίκηση ενός ΕΠΑΑ ίσως τίθεται στην πλέον κατάλληλη στιγμή, αφού κάλλιστα μπορεί να συνδυαστεί με το αναμενόμενο ΕΣΠΑ (2021-2027), όπου δίνεται η ευκαιρία στην αυτοδιοίκηση να παρουσιάσει προγράμματα και να διεκδικήσει έργα και δράσεις μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.
Η πρόκληση είναι μεγάλη και σ’ αυτή καλούνται να ανταποκριθούν οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια, από κοινού με τον περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο, για να συντάξουν και προωθήσουν ένα Ειδικό Πρόγραμμα Αποκατάστασης και Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) που θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Τυρνάβου - Ελασσόνας, το οποίο θα αναζωογονήσει τις τοπικές κοινωνίες και θα δώσει ώθηση στην Τοπική Ανάπτυξη. Υ.Γ. : Ένα γεγονός, θετικό παράδειγμα των δυνατοτήτων δράσης της Αυτοδιοίκησης, αποτελεί ίσως, η περίπτωση των νομών της Κοζάνης και των Γρεβενών.
Όταν έγινε ο σεισμός του 1995, οι δύο τότε Νομάρχες, Μητλιάγκας Πασχάλης (Κοζάνης) και Πέτσας Αντώνης (Γρεβενών), πρότειναν, διεκδίκησαν και κέρδισαν ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων που ωφέλησε τα μέγιστα την περιοχή.

Από τον Δημήτρη Κουγιώνη,
πρώην δήμαρχο Τυρνάβου

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass