50 εκατομμύρια στρέμματα χέρσα (ΙV)

Δημοσίευση: 11 Απρ 2021 20:45

Από τον Δημήτρη Λιάο, γεωπόνο

Για την αξιοποίηση της χέρσας γης αναφέραμε ήδη ότι ο ιδιωτικός τομέας, αδυνατεί να λύσει το πρόβλημα, γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για δράση. Έτσι απομένει το κράτος, να πρωτοστατήσει και με τη βοήθεια του ανενεργού επιστημονικού προσωπικού

να οργανώσει συνθήκες για τη δημιουργία γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, για την καλύτερη αξιοποίηση της χέρσας γης. Για να επιτύχει η προσπάθεια αυτή, προτείνουμε τα εξής μέτρα: 1) Κατάργηση των αναγκαστικών δασικών συν/σμών, διότι ο σκοπός τους και η ωφέλεια, έφθασε στο τέλος, τη διαχείριση των εκτάσεων, δάσους και βοσκοτόπου, να αναλάβουν οι εναπομείναντες στην ύπαιθρο ή οι έχοντες τις κατάλληλες γνώσεις, αφού θα έχουν ιδιόκτητη έκταση ή νοικιαζόμενη, από το κράτος ή τους αστούς ιδιοκτήτες ή μεικτές ομάδες, με την κατάλληλη σύνθεση. 2) Νέος νόμος για την ενοικίαση γης: α) Για πολυετή μίσθωση, για καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μέχρι 10 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης, ώστε ο ενοικιαστής να κάνει μικρές μεν, αλλά απαραίτητες βελτιώσεις, που θα αποσβαίνονται, κατά τον χρόνο ενοικίασης. Με τον όρο βέβαια, ότι ο ενοικιαστής, δεν αποκτά δικαιώματα χρησικτησίας της γης. β) Για βοσκοτόπους και δάση μέχρι 80-90 χρόνια και με το δικαίωμα να κάνει μόνιμες εγκαταστάσεις και βελτιώσεις, αλλά και μακροχρόνιες επενδύσεις, όπως φωτοβολταϊκά πάρκα και ανεμογεννήτριες ή μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Βέβαια με κατοχύρωση της ιδιοκτησίας, κράτους και ιδιωτών. 3) Νομικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας, ομάδων κοινής καλλιέργειας και εκμετάλλευσης μηχανημάτων που να λειτουργούν, απρόσκοπτα, παραγωγικά, διοικητικά. 4) α) Νέος νόμος περί συνεταιρισμών, ο οποίος να έχει σκοπό το κέρδος και όχι απλώς τη συγκέντρωση και διαχείριση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. β) Να έχει μέλη πέραν ορίων, ενός νομού, αφού με τα ηλεκτρονικά μέσα μπορεί να λειτουργεί παραγωγικά και με διαφάνεια. γ) Η λειτουργία, πρέπει να είναι στο πλαίσιο των Ε.Π.Ε. ή Α.Ε., με κέρδη και ζημίες. δ) Το κράτος, στα πρώτα χρόνια του νέου πλαισίου, πρέπει να βοηθήσει, με τον κρατικό έλεγχο, την οργάνωση και κυρίως, με συμβούλους, Πανεπιστημιακούς και μη, από την αγορά.
Το παραπάνω νέο νομικό πλαίσιο, για να εφαρμοστεί, πρέπει. ο νέος γεωργός ή κτηνοτρόφος να έχει ενιαία έκταση, ιδιόκτητη ή νοικιασμένη: 1) Στις πεδινές - ποτιστικές εκτάσεις, τουλάχιστον 700-900 στρ. καλλιεργήσιμης γης. 2) Στην ημιορεινή ζώνη, καλλιεργήσιμη γη ή βοσκότοπο, τουλάχιστον 1.000-2.000 στρ. και 3) Στην ορεινή ζώνη να έχει έκταση δάσους ή βοσκότοπο 2.000-3.000 στρ. Οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο στην πολυτεμαχισμένη, σημερινή ύπαιθρο, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, αντίθετα, δημιουργούν πολλά προβλήματα, λόγω της γραφειοκρατίας, αλλά και λαθεμένης, αντίληψης, των δημοσίων, υπαλλήλων, σχετικά με την αξιοποίηση της χέρσας, παρατημένης γης!
Οι πολιτικοί έκαναν το λάθος, λόγω της οικονομικής κρίσης να διαλύσουν την υπηρεσία αναδασμού, η οποία προσέφερε πολλά στη γεωργία και την κτηνοτροφία, όπου εφαρμόστηκε σωστά, αντί να την ανασυγκροτήσουν, να την εμπλουτίσουν, με νέες μεθόδους, με νέα ηλεκτρονικά μέσα και νέους ανθρώπους, δηλαδή, να την προσαρμόσουν, στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες των νέων - γεωργών και κτηνοτρόφων.
Ο ιδιωτικός τομέας, στην προκειμένη περίπτωση, για σύγχρονο αναδασμό γης, όπως ισχυρίζονται οι ελάχιστοι εναπομείναντες υπάλληλοι, είναι πολύ χρονοβόρος και πάρα πολύ ακριβός αφού στην ημιορεινή και ορεινή ζώνη, η δαπάνη είναι μεγαλύτερη από την σημερινή εμπορική αξία της προς αναδιανομή γης!
Επομένως για να αξιοποιηθούν οι χέρσες, εκτάσεις χρειάζεται νέος νόμος για τον αναδασμό της γης, ο οποίος θα βοηθήσει τη δημιουργία γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, θα μειώσει το κόστος των παραγομένων προϊόντων και θα βελτιώσει την ποιότητα, αλλά και την ποικιλία προϊόντων, όπως ψυχανθών.
Ο νέος νόμος ν’ απαλλαγεί από τη γραφειοκρατία και τη χρονοβόρα, διαδικασία, του υπάρχοντος νόμου, δηλαδή: η εφαρμογή, ν’ αφορά όχι μόνο ένα χωριό, αλλά μια ολόκληρη επαρχία, ώστε να λύνονται προβλήματα αγοράς ή κληρονομιάς, προίκας, σε όμορες κοινότητες, η αναδιανομή να γίνεται, με βάση τους υπάρχοντες καλλιεργητές ή κτηνοτρόφους, αφού προηγουμένως οι μη καλλιεργητές - αστοί, διαφόρων, επαγγελμάτων, δηλώσουν σε ποια ομάδα θέλουν να βρεθεί η ιδιοκτησία τους, ώστε έτσι να προκύψουν, συνεχόμενες εκτάσεις, ανάλογα με τη ζώνη και τη γονιμότητα πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων και οι ομάδες ανά δύο και ανάλογα με την ηλικία των νέων αρχηγών της ομάδας, να έχουν ηλικιακή διαφορά, τουλάχιστον 15 χρόνων, ώστε να γίνει άμεση συνεργασία για την καλύτερη αξιοποίηση, των υπαρχόντων μηχανημάτων και στο μέλλον να γίνει μια ιδιοκτησία η κοινή καλλιέργεια για περαιτέρω ωφέλεια και καλύτερη αξιοποίηση του χώρου. Τα συνεργεία αναδασμού, να έχουν στη διάθεσή τους, παλιές αεροφωτογραφίες, που φαίνονται, ιδιοκτησίες με τις καλλιέργειες ή τα ποιμνιοστάσιά τους και με υπεύθυνες δηλώσεις ή όποιο άλλο αποδεικτικό στοιχείο διαθέτει ο ιδιοκτήτης γης και όχι το σημερινό καθεστώς, της επιτόπου υπόδειξης της ιδιοκτησίας, διότι λόγω της εγκατάλειψης, αλλά και των συνόρων (ορίων) που ήταν μια ή πολλές πέτρες, οι οποίες σήμερα έχουν καλυφθεί από θάμνους και χρειάζεται πολύς χρόνος να βρεθεί το ακριβές όριο.
Άλλωστε η επιτροπή και το συνεργείο αναδασμού έχουν στη διάθεσή τους τη μείωση ή την αύξηση της ιδιοκτησίας, με τη χάραξη των νέων δρόμων, όπου οι μικροπαραλείψεις να διορθώνονται. Επομένως χρειάζεται, πολιτική βούληση και κεφάλαια ώστε η νέα υπηρεσία αναδασμού, που πρέπει να έχει χρόνο 10-12 χρόνια ζωής και να αξιοποιήσει, μηχανικούς, γεωτεχνικούς, άνω των 50 χρόνων, που διαθέτουν μεγάλη πείρα, για να λύσουν, το επείγον ζήτημα της αξιοποίησης των εκατομμυρίων στρεμμάτων, που σήμερα είναι χέρσα. Το κόστος είναι πολύ μικρό, σε σχέση με την ωφέλεια...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass