Ουκρανία: Από τον Ψυχρό πόλεμο σε θερμές εξελίξεις;

Δημοσίευση: 12 Απρ 2021 15:40

Η προοπτική πολεμικής ανάφλεξης στην Ουκρανία αποτελεί εφιάλτη ενώ η ένταση Ρωσίας - Ουκρανίας το τελευταίο διάστημα αναζωπυρώθηκε και δεν αποκλείεται μια γενικευμένη θερμή σύγκρουση.


Οι σταθμοί της κλιμάκωσης:
1. Ουκρανός πρόεδρος Ζιλίνσκι υπό την πίεση των νεοναζιστών φασιστών του «Δεξιού τομέα» και την πριμοδότηση του Μπάιντεν ουσιαστικά κήρυξε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας στις 24 Μαρτίου, υπογράφοντας το Διάταγμα 117/2021. Με το διάταγμα εγκρίνεται η στρατιωτική ανακατάληψη και επανένταξη της Κριμαίας. (Σημ. Η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014 κατόπιν δημοψηφίσματος).
2. Ο Ζιλίνσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ζήτησε την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Ο Γ.Γ. τού δήλωσε πως το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ανοιχτά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
3. Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας που τόνισε πως θα αντιδράσει σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δηλώνοντας: «Η απόφαση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί μία πρόκληση. Η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα στον κόσμο. Σίγουρα δεν αποτελεί απειλή για την Ουκρανία. Αλλά δείχνει πάντα μεγάλη προσοχή στη δική της ασφάλεια». Προειδοποίησε δε, πως θα λάβει τα απαραίτητα «μέτρα» σε περίπτωση δυτικής στρατιωτικής ανάπτυξης στην Ουκρανία. Να υπενθυμίσουμε πως είναι σε ισχύ το τελεσίγραφο της Ρωσίας στις ΗΠΑ, πως εάν αναπτυχθούν πύραυλοι μέσου βεληνεκούς κοντά στα χερσαία σύνορά της, τότε θα τους καταστρέψει.
4. Το Κίεβο άνοιξε τα αεροδρόμιά του στο ΝΑΤΟ και Αμερικανικά αεροσκάφη προσγειώνονται τις τελευταίες μέρες.
5. Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Ζιλίνσκι ότι έχει τη στήριξη της Ουάσιγκτον, ενώ λίγες μέρες πριν χαρακτήριζε τον Πούτιν δολοφόνο!
6. Με τη δήλωση της Ε.Ε. ότι «παρέχει την ακλόνητη υποστήριξή της προς την Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα» μπαίνει στο κάδρο της σύγκρουσης. Η Ελλάδα, μέσω Αλεξανδρούπολης, έχει μετατραπεί σε μεταφορικό κόμβο Αμερικανονατοϊκού οπλισμού και στρατευμάτων για στήριξη της Ουκρανίας και περικύκλωσης της Ρωσίας και σίγουρα θα βρεθεί στη δίνη μιας ενδεχομένης πολεμικής αναμέτρησης.
7. Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Ντονμπάς.
8. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως οι Αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους έπειτα από τις «πρόσφατες κλιμακώσεις της ρωσικής επιθετικότητας στην Ανατολική Ουκρανία».
9. Το Κρεμλίνο προειδοποίησε πως θα λάβει τα απαραίτητα «μέτρα» σε περίπτωση δυτικής στρατιωτικής ανάπτυξης στην Ουκρανία.
10. Η Μόσχα μιλάει για «Νατοϊκούς στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας», ενώ σημειώνει πως υπάρχει «αυξημένη δραστηριότητα της Συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα». Έστειλε δε προειδοποίηση για «αποσταθεροποίηση ολόκληρης της Ανατολικής Ουκρανίας».
11. Η Ουκρανία κάλεσε εφέδρους για κατάταξη.
12. Το Κρεμλίνο διαμήνυσε πως επίθεση κατά του Ντονμπάς, θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία γεγονός που θα οδηγήσει στην ισοπέδωση της Ουκρανίας.
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης στον δυτικό κόσμο συνεχίζουν να μιλούν για «ρωσική επιθετικότητα», ενώ οι Ρώσοι κατηγορούν τον Ζιλίνσκι και την Κυβέρνηση Μπάιντεν για την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή.
Οι κινήσεις της Ουκρανίας δείχνουν πως όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη σύγκρουση. Το ερώτημα είναι, πώς αποθρασύνθηκε η Ουκρανία όταν γνωρίζει ότι ο συσχετισμός στο πεδίο των μαχών είναι εξαιρετικά αρνητικός; Αν οι Ουκρανοί αποφασίσουν να εισβάλλουν στο Ντονμπάς, είτε θα ισοπεδωθεί η Ουκρανία, είτε θα υπάρξει Αμερικανονατοϊκή παρέμβαση για να διασωθεί το Κίεβο και τότε πιθανά οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτο πόλεμο. Όμως θα υπάρξει και με ποια μορφή εμπλοκή ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όταν κάτι τέτοιο οδηγεί σε αναμέτρηση πυρηνικών δυνάμεων που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που ίσως να προκαλέσει τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;
Ε.Ε. ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η απόφαση της Ε.Ε. για υποστήριξη της Ουκρανίας χωρίς καμία αντίρρηση της Ελλάδας, η διάθεση των βάσεών μας μέσω της πρόσφατης Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας που ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η Ν.Δ., μετατρέπει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων. Οι λαοί απαιτούν να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση, οι διαφορές να επιλυθούν με διάλογο και να υπάρξει Ειρήνη. Φοβούμαι πως οι ασκήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα αποτελούν πολεμική προπαρασκευή.
Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποβιβάζονται και μετακινούνται προς τα ρωσικά σύνορα στρατός και πολεμικό υλικό των ΗΠΑ στο πλαίσιο των ασκήσεων «DEFENDER 2021». Με συντονιστή το ΑΤΑ και συμμετοχή της 110 Π.Μ. (Λάρισας) και άλλων μονάδων μας, ξεκινάει η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021». Τέτοιες ενέργειες όμως μετατρέπουν τη χώρα μας σε πολεμικό στόχο.
Τώρα είναι η ώρα για δράση: Είναι καιρός να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στον πόλεμο, να καταδικάσουμε την Κυβερνητική πολιτική και να διεκδικήσουμε τα αιτήματα του Αντιπολεμικού Κινήματος για: Απεμπλοκή από τους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, να κλείσουν οι βάσεις. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Από τον Νίκο Κακαγιάννη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό και μέλος της Αντιπολεμικής Κίνησης Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass