Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Δυναμική, υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση

Δημοσίευση: 12 Απρ 2021 15:55

Την τελευταία περίοδο ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές και διαμοφωτές της κοινής γνώμης με την ευγενή χορηγία της κυβέρνησης εκφράζουν έντονο αλλά όχι άδολο ενδιαφέρον για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, την πορεία του Κινήματος Αλλαγής.

Θεωρούν ότι η κριτική της παράταξης για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και γενικότερα η αντιπολίτευση που τώρα ασκεί δεν είναι καλή σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας. Προσποιούνται, αγνοούν συνειδητά αυτό που πλέον γνωρίζει η πλειοψηφία των πολιτών, ότι δηλαδή η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην πρώτη φάση ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης στη δεύτερη φάση του φθινοπώρου και στην τωρινή τρίτη φάση.
Για τα προβλήματα που διογκώθηκαν αυτό που φταίει είναι ότι μετά την πρώτη φάση η κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο, πανηγύρισε πρόωρα και αλαζονικά, οικειοποιήθηκε μικροκομματικά την προσπάθεια που έκαναν οι πολίτες και τη στήριξη που δόθηκε από την αντιπολίτευση και δεν έκανε την απαραίτητη προετοιμασία για ένα δεύτερο και τρίτο κύμα που οι επιστήμονες θεωρούσαν πολύ πιθανά.
Η μη έγκαιρη και αποτελεσματική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είχε ως συνέπεια σήμερα αυτό να δοκιμάζεται και σε πολλές περιοχές οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους.
Με την κόπωση από δήθεν «έξυπνα» μέτρα που ορισμένες φορές υποτιμούν την κοινή λογική, με αντιφατικές δηλώσεις διαφόρων Υπουργών, με τη συνέχιση της επικοινωνιακής λογικής ότι η κυβέρνηση «τα κάνει όλα καλά» και για τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες φταίνε όλοι οι άλλοι, με «πολυφωνία» στην εκπομπή των μηνυμάτων από την Επιτροπή των Ειδικών και με τη στοχοποίηση από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη της νεολαίας, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση έχει υποστεί ρωγμές και η υπόγεια, για την ώρα, δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς περιορισμούς μεγαλώνει.
Οι ίδιοι βέβαια πολιτικοί αναλυτές και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, γνωστοί υπερασπιστές και υμνητές της κυβερνητικής πολιτικής με την πανδημία σε κρίσιμη φάση προχωρούν και σε «υποδείξεις» για την ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες εκλογής ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, δήθεν για να βρει η παράταξη τον δρόμο της. Είναι προφανές ότι μύχιος πόθος τους και επιδίωξή τους είναι να γίνει η παράταξη «δεκανίκι» της Νέας Δημοκρατίας.
Η απάντησή μας σε όλους αυτούς που υποκριτικά «ενδιαφέρονται» για την πορεία της παράταξης πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρη. Η εντολή των πολιτών προς το ΠΑΣΟΚ, προς το Κίνημα Αλλαγής, είναι να ασκήσει δυναμική, υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση. Να νικήσουμε τον κορονοϊό είναι ο μεγάλος μας στόχος. Για αυτό οφείλουμε να αποκαλύπτουμε τις πρακτικές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που νομίζουν ότι έχει αξία να κερδίσουν το πολιτικό παιχνίδι με πόλωση, διχασμό και εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις, χωρίς συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών, χωρίς συναίσθηση ότι τις συνέπειες τέτοιων συγκρούσεων τις πληρώνουν ακριβά η κοινωνία και οι πολίτες που βιώνουν την τραγωδία του κορονοϊού.
Εμείς οφείλουμε να πιέσουμε ώστε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση και όλο το πολιτικό σύστημα έγκαιρα, τώρα να συνειδητοποιήσουν ότι όταν με την υπεράνθρωπη προσπάθεια των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού και τη συμβολή των εμβολίων σταματήσει ο πόλεμος στα νοσοκομεία, τότε θα αποκαλυφθεί σε όλες της τις διαστάσεις η πολύ μεγάλη ζημιά στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, στην παραγωγή, στην απασχόληση, στις εργασιακές και γενικότερα τις κοινωνικές σχέσεις, στην κοινωνική συνοχή, τότε θα αναδειχθούν πλήρως οι νέες ανισότητες που γεννά η πανδημία.
Να πιέσουμε ώστε ύστερα από διάλογο με τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες, τους εργαζόμενους, του εμπόρους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες να αποφασιστούν και να σχεδιαστούν τα αναγκαία μέτρα που σταδιακά από τώρα αλλά και μετά το τέλος της πανδημίας θα στηρίξουν την οικονομία και την κοινωνία και θα δώσουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν, να αντέξουν και να μην βάλουν λουκέτο. Τώρα πρέπει να πιέσουμε να γίνει η προετοιμασία για την έγκαιρη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που αποτελεί εθνική υπόθεση.
Εάν η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα δεν κινηθούν τώρα, άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση θα έχουν αποδειχτεί κατώτεροι των περιστάσεων και είναι ορατός ο κίνδυνος η αμφισβήτησή τους από τους πολίτες που είναι ήδη μεγάλη, να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, ιδιαίτερα από τις νέες και τους νέους που η κυβέρνηση με τις πράξεις και τις παραλείψεις της τους βάζει διαρκώς απέναντι.
Σε ό,τι, δε αφορά στη «μεγάλη ιδέα» που μας προτείνεται, τώρα με την πανδημία σε πολύ κρίσιμη φάση, εμείς να προτάξουμε την εκλογή ηγεσίας στην παράταξη επισπεύδοντας τις σχετικές διαδικασίες, τη θεωρώ ηθικά διάτρητη, πολιτικά λανθασμένη και απολύτως παράλογη και πιθανή αποδοχή της θα σήμαινε ότι δεν κατανοούμε την τραγικότητα των στιγμών που βιώνουν η κοινωνία και οι πολίτες.
Οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν και θα γίνουν στην ώρα τους όταν ο κίνδυνος, η ανασφάλεια, η αγωνία και ο φόβος για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας θα έχουν περάσει. Οι διαδικασίες θα γίνουν σύμφωνα με τις καταστατικές μας αρχές, με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων και με γνώμονα τη διασφάλιση της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης.
Η προοπτική της παράταξης είναι, πρέπει να είναι πάνω από τις όποιες θεμιτές προσωπικές φιλοδοξίες και σε κάθε περίπτωση «η παράταξη υπάρχει για να υπηρετεί τον λαό και τη χώρα».

Από τον Βασίλη Έξαρχο, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ