Μετά από 21 μήνες ... βρήκε τα «βήματα» για τον Αχελώο

Δημοσίευση: 15 Απρ 2021 20:44

Από τον Κώστα Γκούμα*

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστη την είδηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε πολλά ΜΜΕ (11/4/21) και αφορούσε στην απάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, σε σχετική με τα έργα Άνω Αχελώου ερώτηση, που

του υποβλήθηκε από τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο (έναν ίσως από τους ελάχιστους βουλευτές της Θεσσαλίας που ασχολούνται ακόμη με το μείζον για την περιοχή μας θέμα).
Παρότι σε πρώτη ανάγνωση η δήλωση αυτή αρμόδιου Υπουργού μπορεί να εμφανίζεται ως κάποια εξέλιξη, όλους εμάς που ασχολούμαστε εδώ και χρόνια με τα συχνά πισωγυρίσματα στην πορεία των ταλαιπωρημένων έργων του Αχελώου, όχι μόνο μας ανησυχεί, αλλά μας δημιουργεί και εύλογες απορίες.
- Γιατί ο Υπουργός Υποδομών μετά από 21 μήνες ...πετάει το μπαλάκι «στην κερκίδα» και ουσιαστικά δηλώνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα, αν δεν κινηθούν πρώτα οι άλλοι συναρμόδιοι συνάδελφοί του;
- Γιατί άραγε, ο Υπουργός Υποδομών επικαλείται την πρόσφατη απόφαση 2230/2020 του ΣτΕ, που καταδίκασε σε μια νέα πολυετή καθυστέρηση την έναρξη λειτουργίας του ΥΗ έργου Μεσοχώρας και που σαφώς δεν αφορά τα υπόλοιπα έργα (Συκιά και σήραγγα);
- Δεν γνώριζε ή δεν τον ενημέρωσαν οι συνεργάτες του ότι η πορεία των παραπάνω ημιτελών έργων (που δεν συνδέονται με τη Μεσοχώρα) έχει προδιαγραφεί ήδη με την υπ. αριθμόν 26/2014 απόφαση του ΣτΕ;
- Όταν στο 5ο προσυνέδριο της ΝΔ στη Λάρισα, δήλωνε (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 19/11/2017) ότι «η Θεσσαλία αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο και επείγον υδατικό και οικολογικό πρόβλημα» και ταυτόχρονα ότι «το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο» και ότι «η ολοκλήρωση των έργων στον Αχελώου αποτελεί τη μόνη λύση», δεν ήξερε τα πολλά και χρονοβόρα βήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει ο Αχελώος;
- Δύο σχεδόν χρόνια μετά, μήπως γνώριζε τις δυσκολίες, αλλά παρέλειψε να τις αναφέρει στη σύσκεψη υπό τον κ. Γ. Γεραπετρίτη, που έγινε στην Αθήνα (16/1/2020), ή λίγες ημέρες αργότερα στη Λάρισα, στο Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ανάπτυξης όπου δήλωνε ότι «...Θέλουμε τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον κάμπο» (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 27/1/2020).
Και για να μην αναφερόμαστε μόνο στον κ. Καραμανλή, όλα τα παραπάνω ερωτήματα αφορούν στο σύνολό τους τη σημερινή Κυβέρνηση, αφού στην παραπάνω σύσκεψη (παρουσία του Υπουργού Επικρατείας) δόθηκαν συγκεκριμένες υποσχέσεις ότι εντός του Α’ τετράμηνου του 2020 θα δημοπρατηθεί η εκτέλεση των έργων συντήρησης στο φράγμα Συκιάς και στην (υπό κατάρρευση) σήραγγα, ότι θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή και ότι ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης θα προκηρύξει την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων στο Α’ εξάμηνο του 2020, ώστε να προχωρήσει η νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων.
Δεκαπέντε (15) μήνες μετά, ΚΑΜΙΑ από αυτές τις υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκε. Και τίθεται ένα επιπλέον ερώτημα:
- Αφού κανείς δεν ανταποκρίθηκε όλο αυτό το διάστημα για τα υπεσχημένα, μήπως ενημέρωσε κάποιος τον Πρωθυπουργό για τις εκκρεμότητες αυτές ή έφερε, ένας από τους πολλούς συναρμόδιους Υπουργούς, το θέμα στο Υπουργικό συμβούλιο;
- Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα, κυβερνητικοί παράγοντες (αρμόδιοι ή αναρμόδιοι) δηλώναν ότι είναι υπέρ της ολοκλήρωσης των έργων αυτών;
Μόλις πριν 4 μήνες, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του κ. Αγοραστού με τους συναρμόδιους Υπουργούς (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 9/12/2020), είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας (με κοινή επιστολή), γιατί κανείς από τους κυβερνητικούς παράγοντες δεν ανακοίνωσε τότε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τα επόμενα βήματα (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 12/12/2020).
Και έρχεται τώρα η απάντηση του κ. Κ. Καραμανλή, με τα ...«μετέωρα» και χωρίς χρονοδιάγραμμα προσεχή βήματα, να δικαιώσει τις επιφυλάξεις μας.
Σύντομα θα συμπληρωθεί η μισή θητεία της Κυβέρνησης της ΝΔ και δεν διαπιστώνονται ούτε καν τα στοιχειώδη βήματα προόδου στα υδατικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία, ενώ παραμένουν όλες οι εκκρεμότητες που παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση από την προηγούμενη.
Και για να προλάβουμε όσους επικαλεστούν δυσκολίες όπως η πανδημία και δικαστικές - νομικές εμπλοκές, θα θυμίσουμε ότι στους 21 μήνες αυτής της διακυβέρνησης δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή αναβλητικότητα στην επίλυση εκκρεμοτήτων που παρέλαβε η ΝΔ για μεγάλα έργα ή επενδύσεις (Ελληνικό, οδικοί άξονες, Χρυσός, ΔΕΗ κ.ά).
Είναι πλέον φανερό ότι το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και τα ημιτελή έργα του Άνω Αχελώου δεν είναι ψηλά στην agenda της Κυβέρνησης και συνεπώς όλα κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς.
Εάν σύντομα δεν έχει γίνει αντιληπτό στην Κυβέρνηση, ότι η Θεσσαλία είναι εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους από κλιματικά φαινόμενα όπως η ξηρασία – λειψυδρία, ο κίνδυνος ερημοποίησης και η έντονη διάβρωση των εδαφών (που ήδη εξελίσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από το παρελθόν), τότε δυστυχώς θα παρέλθει άπρακτη άλλη μια κυβερνητική θητεία, αυτήν τη φορά μάλιστα, από ένα κόμμα που δήλωνε έτοιμο να λύσει το πρόβλημα!
* Ο Κώστας Γκούμας είναι γεωπόνος, πρ. διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κ.Ε

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass