EΠΙΣΤΟΛΗ

Το Κυπριακό...

Δημοσίευση: 20 Απρ 2021 15:40

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Καλημέρα σας, διάβασα στην έγκριτη εφημερίδα σας, το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του αγαπητού βουλευτού Λαρίσης της Ν.Δ., κου Μάξιμου Χαροκόπουλου, με τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο...» και θα ήθελα να το συμπληρώσω (κατάγομαι από την Κύπρο και έζησα από κοντά πάρα πολλές από τις διάφορες καταστάσεις στη Μεγαλόνησο). Προσθέτω τα κάτωθι:
1. Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 (και κατοχή έκτοτε του 37% του εδάφους της), έγινε με αφορμή του προδοτικού πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών και των υποστηρικτών της στην Κύπρο (πολλοί από τους οποίους ακόμη δεν έχουν καταλάβει πως ευθύνονται για την όλη κατάσταση)...
2. Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο βάσει του δικαιώματος που της έδιναν οι Συμφωνίες της Ζυρίχης του 1959 (υπογράφηκαν από την τότε Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και από τον εθνάρχη Μακάριο, την Αγγλία και την Τουρκία), με τις οποίες οι τρεις χώρες: Αγγλία, Ελλάδα, Τουρκία είχαν δικαίωμα να επέμβουν στην Κύπρο, είτε μαζί είτε ξεχωριστά, για να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη (σε περίπτωση που διαταρασσόταν από οποιαδήποτε αιτία - η Τουρκία θεώρησε πως το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου της έδινε το δικαίωμα να επέμβει).
3. Η Τουρκία με την εισβολή και κατοχή σχεδόν της μισής Κύπρου δεν αποκατάστησε τη συνταγματική τάξη, αλλά προκάλεσε πόλεμο με χιλιάδες νεκρούς και διωγμό 200.000 Ελλήνων - Κυπρίων από τα σπίτια τους, τα οποία κατέχει παράνομα από το 1974.
4. Η Τουρκία μπορεί να κάνει πολλά χρόνια υπομονή μέχρι να της δοθεί η αφορμή για κατάκτηση εδαφών (στην περίπτωση της Κύπρου περίμενε 10 χρόνια, από το 1964 όταν οι ΗΠΑ και η (τότε) Σοβιετική Ένωση την απέτρεψαν από το να κάνει εισβολή).
Συμπέρασμα: Καλά τα είπε ο υπΕΞ της Ελλάδος κος Δένδιας στον όμορό του της Τουρκίας, τον κο Τσαβούσογλου, αλλά ας έχουμε υπόψη πως α) ούτε τη λύση του Κυπριακού θα δούμε (εφόσον η άλλη πλευρά προσβλέπει δε 2 ξεχωριστά κράτη) και β) η Τουρκία δεν θα πάψει να διεκδικεί ελληνικά εδάφη μέσω της αξίωσης να μοιραστεί το Αιγαίο. Τα γεγονότα αυτό μας δείχνουν.

Μιχάλης Παπασάββας
(Έλληνας - Κύπριος)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass