Το αντεργατικό νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δημοσίευση: 26 Απρ 2021 18:39

Από τον Βασίλη Ζωγράφο*
Τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα κατοχυρώθηκαν με μεγάλους αγώνες και θυσίες του εργατικού κινήματος. Εκφράζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ισότητας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας. Οι θέσεις και η στάση του καθε κόμματος

απέναντι στην εργασία και τους εργαζόμενους, αναδεικνύουν με σαφήνεια τη διαχωριστική γραμμή με τον νεοφιλελευθερισμό και τη δεξιά πολιτική. Πρόκειται για πεδίο μάχης ιδεών, πολιτικών και συμφερόντων, ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογίες. Είναι για την Αριστερά πεδίο ταξικού αγώνα. Η προάσπιση της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων αφορά την κοινωνική πλειοψηφία, το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αφορά τους νέους ανθρώπους και το μέλλον τους.
Η εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων για την Αριστερά βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασής της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ως πρωταρχικό στόχο το μοντέλο της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Έχει ως στόχο την ενίσχυση των εργαζομένων και της διαπραγματευτικής τους δύναμης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη επιλογή.
Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή μετά το Πάσχα, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών. Συνιστά πρόκληση ότι φέρνει αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας, lockdown και περιοριστικών μέτρων, με την πλειονότητα των εργαζομένων σε αναστολή συμβάσεων και υποχρεωτική τηλεργασία.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βιάζεται να θέσει σε λειτουργία το σχέδιό της, να ξεχρεώσει τα γραμμάτια προς τον ΣΕΒ. Δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία όλα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελούν στρατηγικό της σχέδιο το οποίο προεκλογικά το έκρυψε, πίσω απο το σύνθημα «περισσότερες και καλύτερες δουλειές».
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πλήξει κάθε μορφή εργασίας και κατηγορία εργαζομένων, από τους βιομηχανικούς εργάτες, τους οικοδόμους, τους εργάτες γης, των εμπορικών καταστημάτων, των σουπερμάρκετ, τους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού όσο και τού δημοσίου τομέα και της Αυτοδιοίκησης.
Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ απέναντι σε αυτήν την αντιμεταρρύθμιση, τη γενικευμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, είναι:
* Κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ.
*Ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
*Αύξηση τού κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ.
* Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων.
*Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας απο το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών.
*Στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά τους μισθούς και την εργασιακή εξέλιξη.
*Ενίσχυση της συνδικαλιστικής λειτουργίας και δράσης, της συμμετοχής των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους στον σχεδιασμό της διαδικασίας της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι να συναντηθεί με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που υποφέρουν, διαμαρτύρονται και αντιστέκονται στις κυβερνητικές πολιτικές.
Τώρα είναι η στιγμή να αναπτυχθεί μια ευρεία κοινωνική συμμαχία στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς και στα κινήματα.

*Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass