Ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολίων

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2021 15:22

Τις τελευταίες δεκαετίες τεράστια ποσά χρημάτων έχουν επενδυθεί για την πρόοδο της ιατρικής. Όμως δύο είναι τα επιτεύγματα που μας κάνουν υπερήφανους και έσωσαν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.


Το πρώτο, η ανακάλυψη της πενικιλίνης και εν συνεχεία άλλων αντιβιοτικών που έσωσαν και σώζουν από τις μικροβιακές λοιμώξεις.
Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα του περασμένου αιώνα είναι η ανακάλυψη και η εφαρμογή των εμβολίων. Τα εμβόλια αποτελούν αναμφισβήτητα το καλύτερο όπλο πρόληψης έναντι των μικροβιακών και ιογενών λοιμώξεων. Τα εμβόλια έσωσαν και συνεχίζουν να σώζουν εκατομμύρια ανθρώπους και με τη χρήση τους εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη μας θανατηφόρες ασθένειες, όπως για παράδειγμα η πανώλη, η ευλογιά, ο επιδημικός τύφος, ο άνθρακας και άλλα.
Οι νέοι γιατροί δεν έχουν δει πλέον διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, τέτανο και άλλα λοιμώδη νοσήματα. Το γεγονός αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο, αλλά έχει και μια αρνητική παράμετρο. Συγκεκριμένα γιατροί και νέοι γονείς επειδή δεν έχουν δει ορισμένα λοιμώδη νοσήματα, δεν γνωρίζουν τις δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να έχουν με αποτέλεσμα να μην είναι φανατικοί υποστηρικτές των εμβολίων, ακόμη και να είναι και αρνητές.
Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολίων θα ταίριαζε μια μικρή ιστορική αναφορά-αναδρομή για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς.
Τον Μάιο του 1980 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η ευλογιά, μία τρομερή ασθένεια που είχαν νοσήσει εκατομμύρια άνθρωποι έχει εξαλειφθεί. Για το επίτευγμα αυτό χρειάστηκαν δύο αιώνες περίπου.
Όλο αυτό ξεκίνησε από έναν Άγγλο παθολόγο ιατρό, τον Edward Jenner, που παρατήρησε ότι οι γυναίκες που άρμεγαν τις αγελάδες στην εξοχή, παρουσίαζαν φουσκάλες στα χέρια τους και δεν νοσούσαν από ευλογιά. Ο Jenner πήρε υγρό από τις φουσκάλες αυτές και το εμβολίασε σε ένα οχτάχρονο αγόρι το οποίο έφερε σε επαφή με αρρώστους από ευλογιά. Ο μικρός όμως παρέμενε απρόσβλητος. Αυτό ήταν. Το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία και το πρώτο εμβόλιο ήταν γεγονός. Ο Jenner ήταν ο επινοητής του εμβολιασμού και θεωρείται ο πατέρας της ανοσολογίας. Έσωσε περισσότερες ζωές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ιατρική ανακάλυψη. Το όραμα του Jenner ήταν η πλήρης εξάλειψη της ευλογιάς.
Το 1948 έρχεται ο Jonas Salk, ιατρικός ερευνητής και ιολόγος, ο οποίος ανακάλυψε και ανέπτυξε το πρώτο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο της πολιομυελίτιδας. Η επιτυχία του εμβολίου δημοσιοποιήθηκε το 1955. Ο Salk αντιμετωπίστηκε ως θαυματοποιός, χωρίς προσωπικό όφελος. Αργότερα, ο Albert Sabin ανέπτυξε εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας από του στόματος έναντι και των τριών στελεχών της νόσου και κυρίως σε μεταλλαγμένα στελέχη που διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων, αλλά δεν προκαλεί παράλυση. Στην αρχή, έκανε το εμβόλιο ο ίδιος, η οικογένειά του και οι συνάδελφοί του. Στα τέλη του 1954 εξελίχθηκε ως εμβόλιο πολιοϊού. Από το 1964 έγινε η κυρίαρχη μέθοδος εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας με αποτέλεσμα το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης του ιού-εξάλειψης της νόσου.
Το 1908 οι Γάλλοι Calmette και Guerin αρχίζουν πειράματα στη Lille για την παρασκευή εμβολίου, γνωστού μέχρι σήμερα ως BCG (Bacillus Calmette–Guérin) από τα αρχικά τους. Το εμβόλιο αποτελείται από εξασθενημένους βόειους βακίλους της φυματίωσης και χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1921 στο Παρίσι. Το 1927 γίνεται αποδεκτό από τη διεθνή ιατρική κοινότητα και άρχισε η μαζική του χορήγηση.
Όταν ήμουν φοιτητής (δεκαετία του ’60) ένα από τα μαθήματα που διδασκόμασταν ήταν και η Φυματιολογία με τρίμηνη άσκηση στην κλινική, στο Σανατόριο (Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης). Τότε υπήρχε και η ειδικότητα του  πνευμονολόγου φυματιολόγου. Σήμερα δεν υπάρχει το μάθημα της Φυματιολογίας. Σανατόρια υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα βουνά (ο καθαρός αέρας βοηθούσε στη θεραπεία της νόσου μαζί με τα φάρμακα). Το Σανατόριο της Θεσσαλονίκης έχει κλείσει και έχει στη θέση του λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου». Το πρώτο Σανατόριο στον κόσμο έγινε στη Σιλεσία (σημερινή Πολωνία) το 1863.
Τώρα όσον αφορά τη γρίπη, αυτή οφείλεται σε RNA ιούς. Οι ιοί αυτοί ανήκουν σε τρεις τύπους, A, B και C. Ο κατ’ εξοχήν νοσογόνος είναι ο A για τον άνθρωπο. Η πρώτη πανδημία γρίπης που αναφέρεται στην ιστορία της ιατρικής είναι το 1889-1890 (Ασιατική-Ρωσική). Η πιο σοβαρή πανδημία γρίπης συνέβη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1918-1919 (Ισπανική γρίπη H1N1) που σκότωσε πάνω από πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους. Η τελευταία πανδημία το 1968-1969 (Hong-Kong H3N3) με ένα εκατομμύριο θανάτους.
Το 1931 ο ιός της γρίπης απομονώθηκε και καλλιεργήθηκε σε κρόκο αυγού κότας. Η συστηματική χορήγηση του εμβολίου άρχισε το 1945. Σήμερα κυκλοφορούν εμβόλια της γρίπης και είναι ανάγκη να κυκλοφορούν νέα για κάθε χρόνο. Σε 3-4 χρόνια αναμένεται να κυκλοφορήσει νέο εμβόλιο κατά της γρίπης. Το εμβόλιο αυτό θα διαφέρει από τα σημερινά σε τρία σημεία. Θα περιλαμβάνει όλους τους ιούς A και θα προκαλεί ανοσία για πάνω από δέκα χρόνια, θα χορηγείται με αυτοκόλλητη ταινία (τσιρότο) που θα περιέχει πάνω από 100 μικροβελόνες.
Το 1980, όντας εν ενεργεία ιατρός, έκανα αγώνα για να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες των ασθενών μου με καλά αποτελέσματα.
Θα μπορούσα να αναφερθώ σε πάμπολες επιδημίες και πανδημίες, αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να συνεχίσω.
Ο SARS-CoV-2 είναι ο τελευταίος εχθρός. Κοινός και αόρατος. Και το όπλο για να καταπολεμηθεί είναι ένα: ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ. Ο κορονοϊός θα συνεχίσει να καλπάζει στον πλανήτη όσο παραμένουν ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Αποτελεί ύβρη έναντι των συνανθρώπων η άρνηση εμβολιασμού. Με το εμβόλιο θα στηθεί τείχος ανοσίας στην αγέλη και μαζί με το επερχόμενο φάρμακο, θα αποτελέσουν το τέλος της νόσου-λύτρωση της ανθρωπότητας.
Κωνσταντίνος Πανταζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass