Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2021 15:29

Οδός παράλληλη με τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου και Χατζηγιάννη, κάθετη στις οδούς Αγιάς, Αυξεντίου, Καραγάτση και ανήκει στη συνοικία Άγιοι Σαράντα.


Ο Γιάννης Ψυχάρης ήταν λογοτέχνης, γλωσσολόγος και καθηγητής της ελληνικής γλώσσας στο Παρίσι. Γεννήθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας στις 15 Μαΐου 1854 και τα πρώτα του χρόνια τα έζησε στην Κωνσταντινούπολη. Σε ηλικία 15 χρονών πήγε στη Μασσαλία της Γαλλίας, όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Σπούδασε φιλοσοφία, γλωσσολογία στο Παρίσι και αργότερα μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία στη Γερμανία. Το 1886 έγινε καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας στο Παρίσι και το 1904 ανέλαβε τη διεύθυνση της Σχολής Ανατολικών Σπουδών, θέση που διατήρησε μέχρι τον θάνατό του.
Υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας, καθώς έγραψε διηγήματα, ποιήματα και θεατρικά έργα. Η πιο σημαντική του προσφορά όμως ήταν η επιμονή του στο να καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού λαού, η δημοτική. Το 1888 έγραψε το πιο γνωστό του έργο, το πεζογράφημα «Το Ταξίδι μου», ένα έργο - σταθμό στην προσπάθεια των δημοτικιστών, που εκδόθηκε στη Γαλλία και ήταν γραμμένο με όλους τους κανόνες της νεοελληνικής γραμματικής. Το έργο αυτό όπως ήταν αναμενόμενο έλαβε αρνητικές κριτικές από τους οπαδούς της καθαρεύουσας, αλλά θετικές από τους πολλούς άλλους οπαδούς της δημοτικής.
Πέθανε στο Παρίσι στις 29 Σεπτεμβρίου 1929 και ενταφιάστηκε στο νησί της Χίου, τόπο καταγωγής της οικογένειάς του.
Επιμέλεια: Νίκος Τάχατος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass