Η δράση και αντίδραση… Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2021 15:20

Η δράση και η αντίδραση είναι δύο δυνάμεις, γνωστές από το μάθημα της φυσικής, εμφανιζόμενες πάντα κατά ζεύγη, αφού η γένεση της μιας προϋποθέτει την ύπαρξη της άλλης. Η σημασία τους είναι καθοριστική τόσο στη δημιουργία έργων ειρήνης, όσο και

πολεμικών καταστροφών. Οι δυνάμεις της ειρήνης, αν διαχρονικά είχαν επιβληθεί αυτών της αντίδρασης, στην πολυτάραχη περιοχή της Μ. Ανατολής σήμερα δε θα γινόμασταν μάρτυρες και κοινωνοί του επιτάφιου θρήνου αθώων πολιτών και μυριάδων καταστροφών... Κι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν κυριαρχούσαν οι νουνεχείς και φιλειρηνικές θέσεις. Οι μετριοπαθείς και δίκαιες απόψεις. Οι μεστές συνεννόησης και καταδίκης της ακραίας ιδεολογίας του μίσους και της εξαφάνισης... Γιατί αυτή γεννά και διαιωνίζει μόνον, βία, καταστροφή και θάνατο.
Στο ειρηνικό αυτό αποτέλεσμα θα μπορούσαν οι εμπλεκόμενοι να φτάσουν, αν στο εσωτερικό μέτωπο Ισραηλινών και Παλαιστινίων κυριαρχούσαν οι δυνάμεις της ειρηνικής συνεννόησης, απέναντι στην αντίδραση των ακραίων και δογματικών θέσεων της εξαφάνισης και της καταστροφής... Δυστυχώς, όμως στο μέτωπο των αντιμαχομένων ιδεών επικρατούν οι επιθετικές και διαιωνίζουσες το μίσος δυνάμεις, οι οποίες έχουν επενδύσει στον διαρκή πόλεμο, στην εξουδετέρωση του δικαιώματος για ασφάλεια και ειρηνική συνύπαρξη...
Στο μακελειό και στην καταστροφή του σημερινού πολέμου, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, επιβάλλεται να αντιτάξουμε το αίμα των αμάχων, που αδίκως χάνονται. Αυτό κράζει και καλεί σε βοήθεια την παρέμβαση του διεθνούς δικαίου, του φορέα της ειρήνης στη χειμαζόμενη περιοχή της Μ. Ανατολής. Που θα κάνει τους λαούς του Ισραήλ και της Παλαιστίνης να ζουν ασφαλείς και υγιείς στον τόπο τους. Πώς θα μπορέσει όμως να επιβληθεί μια τέτοια κατάσταση; Αν διαγραφεί από τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων ο πόλεμος, που μόνο πόνο, δάκρυ και δυστυχία προκαλεί. Αν η αξία της ειρήνης γίνει εδραία. Αν καταστεί δόγμα ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.
Κι αυτό μπορεί να γίνει, αν οι μετριοπαθείς και φιλειρηνικές πολιτικές δυνάμεις επιβληθούν των ακραίων. Αν αυτό καταστεί αδύνατο τότε οι λαοί θα πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Οργανώνοντας και δραστηριοποιώντας λαϊκά κινήματα προς την κατεύθυνση της ειρηνικής και αναίμακτης επίλυσης των οποιωνδήποτε διαφορών. Κι αυτή η δράση θα πρέπει να είναι επίμονη, απομονωτική, συντριπτική σε κάθε αντίδραση ακραίων εθνικιστικών και φανατικών θρησκευτικών στοιχείων.
Πέραν όμως από τη δύναμη των λαών, σημαντικό ρόλο παίζει η βούληση και η ετυμηγορία των διεθνών οργανισμών και ειδικότερα ο λόγος των ισχυρών, που ποσοστιαία είναι ο μεγαλύτερος και ο βαρύτερος. Αυτό το τιμ των δυνατών πρέπει να δει και να σταματήσει αμέσως το θανατικό, το αίμα, την καταστροφή. Όμως, το παρελθόν έχει δείξει ότι η ιστορία αυτή του μακελειού δεν πρόκειται να σταματήσει, αν δεν δοθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση. Λύση που θα γίνει απόλυτα σεβαστή και από τους δύο λαούς. Διεθνής συνθήκη, η οποία θα καταστεί ο καταλύτης της ειρήνης στη Μ. Ανατολή. Και ως τέτοιο γεγονός θα καταγραφεί από τον ιστορικό του μέλλοντος. Τιμή και δόξα στους ηγέτες που θα υπογράψουν μια τέτοια συμφωνία. Μια συμφωνία η οποία θα αναβαθμίσει και το κύρος των διεθνών οργανισμών. Που δυστυχώς, στους καιρούς μας, είναι ελλειμματικό, γιατί επισκιάζεται από το μέγεθος των συμφερόντων τους.
Επομένως, όλες οι δράσεις στη Μ. Ανατολή πρέπει να συντείνουν προς το μέρος της ειρήνης και να εξουδετερώνουν όλες τις αντιδράσεις των εθνικιστών και των ακραίων θρησκευτικών οργανώσεων. Επιπλέον η πρακτική αυτή να καταστεί δόγμα των δύο λαών, ώστε να επιλύουν τις όποιες διαφορές τους μέσω του διαλόγου, ο οποίος θα είναι απόρροια καλής γειτονίας και φιλίας. Αυτό ευχόμαστε πολύ γρήγορα να καταστεί πρώτιστη και σεβαστή αξία στη σχέση Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass