Το γαλατάκι των υπαλλήλων του Δήμου Λαρισαίων

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2021 15:01

Από τον Κώστα Μεζάρη

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η Προκήρυξη Διαγωνισμού για την «Προμήθεια φρέσκου γάλακτος για τις ανάγκες των εργαζομένων του Δήμου Λαρισαίων και των νομικών του προσώπων».
Ο Διαγωνισμός αυτός επαναλαμβάνεται ανά έτος και αφορά τη διανομή στους υπάλληλους του Δήμου Λαρισαίων ενός λίτρου γάλακτος στον καθένα στη διάρκεια ενός χρόνου, 23 ημέρες κάθε μήνα επί 11 μήνες. Προφανώς δεν γίνεται διανομή κατά τις αργίες και τον μήνα της άδειας του κάθε υπάλληλου.
Πρέπει να αναφερθεί ότι παρόμοιοι διαγωνισμοί που αφορούν άλλους Δήμους του νομού Λάρισας δεν έχουν γίνει αντιληπτοί, το πιθανότερο είναι η παροχή γάλακτος να είναι προνόμιο μόνον των υπαλλήλων του Δήμου Λαρισαίων. Αφού δεν αφορά όλους τους υπάλληλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού, πρόκειται για μία εξαιρετική παροχή.
Ο σκοπός της παροχής αυτής δεν είναι γνωστός: ενώ θα περίμενε κανείς να διανέμεται το γάλα σε εκείνους που ασχολούνται στην καθαριότητα της πόλης και γενικά σε εργασίες σε ανθυγιεινό περιβάλλον για την προστασία της υγείας τους, η παροχή αφορά το σύνολο των υπαλλήλων του Δήμου, ακόμη και όσων εργάζονται σε γραφεία, επιπλέον δε και εκείνων που εργάζονται στο Δημοτικό Ωδείο (!).
Η ποσότητα του ενός λίτρου σε κάθε υπάλληλο δεν αφορά τον υπάλληλο και μόνο, γιατί δεν είναι φυσιολογικό να πίνει κάποιος περισσότερο από ένα έως δύο ποτήρια γάλα (0,50 λίτρα) την ημέρα και μάλιστα κάθε μέρα. Αφορά λοιπόν και κάποιους άλλους εκτός από τον ίδιο τον υπάλληλο, άρα δεν παρέχεται για την προστασία της υγείας του υπάλληλου, αλλά σαν παροχή μισθού σε είδος. Δεν είναι γνωστό το νομικό έρεισμα αυτού του είδους της παροχής.
Για να γίνει αντιληπτό το συνολικό μέγεθος της παροχής, αυτή αφορά 2.017 υπάλληλους του Δήμου και 27 υπάλληλους του Ωδείου, στους οποίους θα διανεμηθούν 515.309 λίτρα γάλακτος, προϋπολογιζόμενης αξίας 582.299,17 ευρώ με τον ΦΠΑ, σύμφωνα με τη Διακήρυξη του διαγωνισμού. (Για την ακρίβεια, πρέπει να διορθωθεί το 515.309 σε 517.132 λίτρα γάλακτος και η προϋπολογιζόμενη αξία σε 584.359,16 ευρώ, γιατί στην αναλυτική προσμέτρηση της Διακήρυξης στους 27 υπάλληλους του Ωδείου αντιστοιχούν 5.008 λίτρα, το οποίο είναι άστοχο, γιατί η διαίρεση 5.008:27 δεν δίνει ακέραιο αριθμό που να ισούται με το γινόμενο των μηνών επί τις ημέρες της χρονιάς. Ο ορθός υπολογισμός είναι 23 ημέρες Χ 11 μήνες Χ 27 υπάλληλοι = 6.831 λίτρα, αντί των 5.008. Εάν δεν αλλάξουν το 5.008 για να μην αναβληθεί ο διαγωνισμός, θα είναι αδύνατον να μοιράσουν ισομερώς τα γάλατα στους υπάλληλους του Ωδείου). Για κάθε υπάλληλο η παροχή αυτή εκτιμάται σε περίπου 250 ευρώ τον χρόνο.
Η θεσμοθέτηση της παραδοσιακής αυτής παροχής πρέπει να ανάγεται σε πολλές δεκαετίες στο παρελθόν, όταν το γάλα ίσως δινόταν στους υπάλληλους καθαριότητας του Δήμου σαν αντίδοτο στις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Πριν τη χρήση των σύγχρονων απορριμματοφόρων, η αποκομιδή των σκουπιδιών γινόταν με φορτηγά αυτοκίνητα, στην ανοιχτή καρότσα των οποίων οι υπάλληλοι άδειαζαν τους κάδους κάθε σπιτιού, χωρίς κάποια μέτρα ατομικής και γενικής προστασίας. Εκτιμάται ότι χάρη στην ελληνική στρεβλή συνδικαλιστική δραστηριότητα, η παροχή αυτή, καθόλα λογική τότε αν και ελλιπής, επεκτάθηκε κατά παράλογο τρόπο και στους μη εργαζόμενους σωματικά υπάλληλους γραφείων, στους οποίους δεν είναι σαφής ο λόγος της καθημερινής υπερβολικής γαλακτοποσίας, εκτός από την πρόληψη ενδεχόμενης οστεοπόρωσης λόγω καθιστικής εργασίας. Εκτιμάται περαιτέρω ότι χάρη στην αδράνεια των εκάστοτε δημοτικών αρχών της πόλης και για την αποφυγή συγκρούσεων με τους δημοτικούς συνδικαλιστές, ώστε να λειτουργεί με το σύστημα της συναλλαγής ο δημοτικός μηχανισμός, παρέμεινε μέχρι και σήμερα αυτή η παροχή, παρά το ότι αποτελεί στρεβλή και ανορθόδοξη πρακτική.
Διότι με τις σημερινές συνθήκες και μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον Δήμο, εκείνων δηλαδή που εργάζονται σωματικά, γιατί για τους πνευματικά εργαζόμενους στα γραφεία είναι εντελώς παράλογη, η χορήγηση ενός ποτηριού ή ενός λίτρου γάλακτος δεν προσφέρει κάτι σημαντικό στην υγεία τους. Αντίθετα, κάποιοι υπάλληλοι, ιδιαίτερα εκείνοι των γραφείων, ίσως θεωρούν προσβλητική την παροχή αυτήν, επειδή είναι ανόητη και οικονομικά ευτελής.
Η Δημοτική Αρχή της Λάρισας πρέπει να διακόψει αυτήν την παροχή, επειδή δεν ανταποκρίνεται στην εποχή μας και την εκθέτει σε αρνητικά σχόλια. Εάν όμως θεωρεί ότι για λόγους παράδοσης η παροχή γάλακτος πρέπει να διατηρηθεί, ας τη βελτιώσει, παρέχοντας επιπλέον βουτήματα και μπισκότα μαζί με το γάλα ή φύλλα κρούστας κατ' επιλογή, για την παρασκευή γαλατόπιτας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass