Οι γαλάζιες σημαίες στην παραλία του Δήμου Τεμπών

EΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2021 12:35

Αγαπητή Ελευθερία,
Κάθε χρόνο, αυτήν την εποχή και για πολλά χρόνια τώρα, ο Δήμος ανακοινώνει τη βράβευση της παραλίας με τρεις γαλάζιες σημαίες.


Σίγουρα είναι μία σημαντική εξέλιξη, γιατί πιστοποιεί την καθαρότητα των νερών και τα απαραίτητα για τους λουόμενους.
Όμως αρκεί αυτό όταν:
* Ο καθαρισμός της παραλίας είναι ελλιπής και είναι ελλιπής γιατί ο επιχειρηματίας που του ανέθεσε ο Δήμος την καθαρότητα της παραλίας, διαθέτει ένα μικρό κόσκινο που δεν επαρκεί για να μαζέψει όλα τα φερτά υλικά. Πέρυσι έγινε πραγματικά καλή δουλειά και μάλιστα αναγνωρίστηκε από όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
* Ο παραλιακός δρόμος, παραμένει εδώ και δεκαετίες το ίδιο χωματόδρομος, όπως διαμόρφωσε ο τότε Εξωραϊστικός Σύλλογος του Καστρί Λουτρού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όχι μόνο, τα χιλιάδες αυτοκίνητα που περνούν, δημιουργούν σύννεφα σκόνης, προκαλώντας πρόβλημα στα σπίτια, στα μαγαζιά και στους περιπατητές της παραλίας.
Ο Δήμος προγραμματίζει για φέτος την ασφαλτόστρωση κάποιων δρόμων, χωρίς βέβαια καμία υποδομή, ενώ αφήνει τους εσωτερικούς δρόμους να κλείνουν σιγά-σιγά από τα βάτα. Ως δικαιολογία προβάλλουν ότι δεν έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα ή ότι δεν έχουν τα χρήματα για να κάνουν αναθέσεις σε ιδιώτες.
Ο κεντρικός δρόμος από την παλαιά εθνική οδό μέχρι τους οικισμούς Μεσάγγαλα-Καστρί Λουτρό καθαρίστηκε από τα χόρτα, αλλά στα σημεία που υπάρχουν στηθαία δεν καθαρίστηκε, με αποτέλεσμα τα χόρτα και τα βάτα να καλύπτουν σιγά-σιγά τον ήδη στενό δρόμο.
Το Βυζαντινό κάστρο στο Καστρί Λουτρό, που ο Εξωραϊστικός Σύλλογος προσπάθησε να το αναδείξει στη θητεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και με τη συνδρομή της έγινε πλήρης καθαρισμός, παρουσία μάλιστα και της προϊσταμένης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λάρισας, χάνεται και πάλι.
Μετά τον καθαρισμό από τα χόρτα, το κάστρο ήταν ορατό, δεδομένου ότι σε πολλά σημεία του υπάρχει τοιχοποιία υπεράνω του εδάφους. Το κάστρο αυτό, που χρονολογείται από το 600 μ.Χ. σε συνδυασμό με την πανέμορφη λίμνη που περιβάλει αυτό, αν αξιοποιηθούν θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ώθηση στον τουρισμό της περιοχής. Δυστυχώς, έμεινε στις υποσχέσεις από τους υπευθύνους Περιφέρεια-Δήμο-Αρχαιολογική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να καλυφθεί και πάλι από τη βλάστηση.
Χρόνια τώρα, ο Δήμος και η Περιφέρεια, υπόσχονται στους κατοίκους της περιοχής, τη σύνδεση με τους Νέους Πόρους με μία γέφυρα. Δυστυχώς, δεν υλοποιούν τις υποσχέσεις τους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να επικοινωνούν με τους Ν. Πόρους και τον Πλαταμώνα από τον υπάρχοντα ακατάλληλο αγροτικό δρόμο, που είναι παράλληλος στις γραμμές του τρένου. Αν κατασκευαστεί η γέφυρα, η απόσταση των Ν. Πόρων από το Καστρί Λουτρό, θα είναι χίλια πεντακόσια μέτρα. Τώρα χρειάζεται να διανύσουμε με αυτοκίνητο 12 χλμ. με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί ο ακατάλληλος αυτός δρόμος. Τουλάχιστον, αφού δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κατασκευάσουν την κανονική γέφυρα, ας επισκευάσουν την πεζογέφυρα, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να επισκέπτονται τις γύρω περιοχές με τα πόδια ή το ποδήλατο.
Στα συχνά παράπονα των κατοίκων, οι υπεύθυνοι του Δήμου προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες, όπως ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα ή ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, όπου διαμένουν οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι και μάλιστα ψηφοφόροι. Στην παραλία, τον χειμώνα διαμένουν μόνιμα λίγοι κάτοικοι και ελάχιστοι από αυτούς είναι ψηφοφόροι του Δήμου.
Πριν πολλά χρόνια, ο δραστήριος Εξωραϊστικός Σύλλογος του Καστρί Λουτρού, με τη βοήθεια της τότε Νομαρχίας και βουλευτών του Νομού, προσπάθησε με συχνές επισκέψεις στα Υπουργεία, να ενταχθεί το Καστρί Λουτρό στο σχέδιο πόλης. Κατά γενική ομολογία, το Καστρί Λουτρό είχε τις προϋποθέσεις (κοινόχρηστους χώρους, 4 πλατείες και δρόμους 8 και 10 μέτρων), δηλαδή ουσιαστικά άρτιο ρυμοτομικό σχεδιασμό.
Η τότε Δημοτική Αρχή όμως, για ψηφοθηρικούς λόγους, επέμεινε να ενταχθεί όλη η περιοχή, δηλαδή Μεσάγγαλα-Καστρί Λουτρό και παραλία Κουλούρας, αν και γνώριζε τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν στις περιοχές αυτές, κάτι που καθιστά αν όχι αδύνατη, πολύ δύσκολη την ένταξή τους σε σχέδιο πόλης.
Πιστεύω, ότι αν η Δημοτική Αρχή δείξει περισσότερο ενδιαφέρον, κυρίως στην καθαριότητα και βέβαια όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, η πανέμορφη παραλία των 5 χιλιομέτρων, με την πεντακάθαρη θάλασσα και τη χρυσαφένια αμμουδιά, θα γίνει πηγή πλούτου για τον Δήμο και τους κατοίκους.
Χρειάζεται όμως όραμα και πολιτική βούληση σύγκρουσης. Η μέχρι τώρα όμως πορεία, δείχνει ότι και αυτοί ακολουθούν την ασφαλή πολιτικάντικη τακτική, δηλαδή της άγρας ψήφων.

Αργύρης Μπονές,
δημότης Καστρί Λουτρού Αιγάνης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass