Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2021 15:40

ΟΔΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


Η οδός αυτή είναι κάθετη στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Χατζηγιάννη, Ψυχάρη και παράλληλη με τις οδούς Αυξεντίου και Αγιάς και βρίσκεται στη συνοικία Άγιοι Σαράντα.
Οφείλει το όνομά της στον διεθνούς φήμης μουσικό, συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Δημήτριο Μητρόπουλο. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου 1896 και αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο σχολή, έχοντας μέτριες επιδόσεις και στη συνέχεια σπούδασε διεύθυνση χορωδίας στο Ωδείο Αθηνών και μετά στο Βερολίνο. Εξαιτίας των ικανοτήτων του στο πιάνο, βραβεύτηκε από το Ωδείο Αθηνών με χρυσό μετάλλιο, κάτι που έχουν καταφέρει μόλις πέντε άτομα. Από το 1930 ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη διεύθυνση ορχήστρας αρχικά στην Αθήνα και από το 1937 στις Η.Π.Α. Έγινε διευθυντής ορχήστρας στη Συμφωνική της Βοστώνης (1937), στη Συμφωνική της Μινεάπολης (1938-1948) και από το 1949 στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, αποκτώντας παγκόσμια αναγνώριση, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 1958 και παρέμεινε σ’ αυτήν ως μαέστρος. Συνέθεσε περίπου 40 έργα που αποτελούν σταθμό στη σύγχρονη ελληνική μουσική. Ήταν γνωστός για τη φωτογραφική του μνήμη καθώς μπορούσε να διευθύνει χωρίς παρτιτούρα και για τον ασκητικό τρόπο ζωής του.
Στις 2 Νοεμβρίου 1960 κατά τη διάρκεια των δοκιμών με την ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου υπέστη καρδιακή προσβολή και έχασε τη ζωή του, σε ηλικία 64 χρονών. Η είδηση του θανάτου του έγινε πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο, δείγμα της παγκόσμιας αναγνώρισης που είχε αποκτήσει.
Επιμέλεια: Νίκος Τάχατος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass