Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν ήταν έκπληξη...

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2021 19:00

Δεν έχουν τελειωμό οι αντιδράσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού (στη ΔΕΘ και στην επίσκεψή του στη Θεσσαλία) σχετικά με τα υδατικά έργα στη Θεσσαλία και τη γεωργία.


Και όπως προκύπτει σχεδόν κανείς δεν έμεινε ευχαριστημένος από τις δηλώσεις αυτές, που, κατά κοινή ομολογία, απέχουν πολύ από τις προσδοκίες των Θεσσαλών και βεβαίως δεν συμβαδίζουν, έστω στοιχειωδώς, με τις υποσχέσεις του κ. Κυρ. Μητσοτάκη και των στελεχών της ΝΔ (βουλευτές, αυτοδιοικητικοί κ.λπ.), σχετικά με την επίλυση του υδατικού – οικολογικού προβλήματος της περιοχής μας.
Αντίθετα πρόκειται για εξέλιξη απόλυτα συμβατή με την επί δύο χρόνια και πλέον σιωπή της Κυβέρνησης πάνω σε κρίσιμα ζητήματα (έργα, δράσεις, αποφάσεις κ.λπ.) που συνδέονται με τα νερά της Θεσσαλίας και για συστηματική προσπάθεια αυτά να ΜΗΝ τεθούν σε ανοικτό διάλογο και να «πάνε πίσω» όσο γίνεται, ώστε να μην προκαλούν πολιτικό κόστος.
Οι δικές μας παρατηρήσεις:
1. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι το καυτό πρόβλημα των υδάτων της Θεσσαλίας ΔΕΝ βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα από τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους βουλευτές της παρούσας Κυβέρνησης.
2. Προκαλεί εντύπωση η ευκολία με την οποία ο κ. Μητσοτάκης πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τις υποσχέσεις του!
Οι δηλώσεις που έκανε κατά καιρούς για συγκεκριμένα έργα και η μη ανταπόκρισή του σε αυτές, αποτελούν δυστυχώς πειστήριο της μειωμένης αξιοπιστίας του, τουλάχιστον για τα υδατικά της Θεσσαλίας. Και βεβαίως πέφτει στο κενό η προσπάθεια κάποιων στελεχών της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες να προστατέψουν το κύρος του, με αστήρικτα επιχειρήματα και αποπροσανατολιστικές συγκρίσεις (π.χ. τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ...).
3. Το πιο επικίνδυνο από όλα είναι η έλλειψη οράματος από τον Πρωθυπουργό και τα στελέχη της ΝΔ, καθώς και η μη συνειδητοποίηση των κινδύνων που απειλούν σήμερα τη Θεσσαλία. Το εξελισσόμενο φαινόμενο της ξηρασίας και της διάβρωσης των εδαφών, η τραγική απουσία υποδομών για αποθέματα νερού προς αντιμετώπιση του προβλήματος, οι δραματικές προοπτικές που διαμορφώνονται για τον πρωτογενή τομέα, η διαρκής επιδείνωση της οικολογικής κατάστασης στα υπόγεια νερά και στα ποτάμια, η κατά κοινή ομολογία κακή διαχείριση των υδάτων (με απουσία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, κατάλληλου διοικητικού μηχανισμού και διατήρηση των λανθασμένων πρακτικών), η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου έργων και δράσεων (masterplan) δεσμευτικού για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια, είναι μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα που συνδέονται με το υδατικό ζήτημα.
4. Από την Κυβέρνηση και τους βουλευτές της ΝΔ καταβάλλεται προσπάθεια να ισορροπήσουν τις αρνητικές εντυπώσεις με την επίκληση του ...ΥΗΕ Μεσοχώρας, ως δήθεν ενός «πρώτου βήματος» για την ολοκλήρωση των έργων Άνω Αχελώου!
Τους καλούμε, εάν θέλουν να προστατέψουν τη σοβαρότητά τους, να εγκαταλείψουν τέτοιου είδους «επιχειρήματα».
Όλοι γνωρίζουν ότι η αναμενόμενη ενίσχυση των υδάτων της λεκάνης Πηνειού θα προέλθει από τον μισοτελειωμένο ταμιευτήρα της Συκιάς (και όχι απ’ εκείνον της Μεσοχώρας). Επίσης η ενίσχυση αυτή δεν θα προέλθει από κάπου μακριά, αλλά μόλις από απόσταση 18 χιλιομέτρων, από τα ορεινά της Καρδίτσας και όχι, όπως αόριστα αναφέρουν, από τη «Δυτική Ελλάδα», έτσι για να ακούγεται πιο δύσκολο και απραγματοποίητο!
Τέλος, η προσδοκώμενη ένταξη σε πρόγραμμα υλοποίησης του ταμιευτήρα Σκοπιάς Φαρσάλων επί του Ενιπέα, παρότι θετική, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή ως άλλοθι για την Κυβέρνηση της ΝΔ, σε σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουμε και την επιζητούμενη διέξοδο, η οποία απαιτεί τολμηρές πολιτικές αποφάσεις και έργα πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας (άλλωστε οι εκτάσεις της περιοχής Φαρσάλων δεν περιέχονται σε εκείνες που θα εξυπηρετηθούν από τα έργα Αχελώου).
Και θα ήταν οπωσδήποτε χρήσιμη έστω και μια απλή ανάγνωση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ), των μεγεθών που αυτό παραθέτει, των κινδύνων που περιγράφει και των προτάσεων που περιέχει, ώστε να συνειδητοποιήσει ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ πόσο μεγάλες ευθύνες αναλαμβάνουν με το να αγνοούν τις υποσχέσεις τους και να αδιαφορούν για το υδατικό της Θεσσαλίας, περιορίζοντας τη δράση τους στην ένταξη ενός μόνο (χρήσιμου βεβαίως για την περιοχή) ταμιευτήρα, για συλλογή 50 εκατ. κυβικών μέτρων (εκατ. κ.μ.) νερού, όταν τα ελλείμματα ανέρχονται ετησίως σε εκατοντάδες εκατ. κ.μ. Ας γνωρίζουν ότι οι υπόγειοι υδροφορείς αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν ακόμη και σε αυτήν την επίφαση κανονικότητας που έως σήμερα (επί δεκαετίες) πρόσφεραν στους μειωμένης ευθύνης πολιτικούς μας.
5. Κρίνουμε ότι στις παρατηρήσεις μας αυτές θα πρέπει να προστεθούν λίγα λόγια και για τις αντιδράσεις του χώρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρόκειται για ένα τυπικό δικομματικό «καβγά» χωρίς ουσία. Όλες οι σκέψεις, οι ιδέες, τα έργα και οι δράσεις που συμβάλλουν στην επίλυση του υδατικού προβλήματος είχαν εδώ και πολλές δεκαετίες καταγραφεί μέσα από πολλές ευκαιρίες (συνέδρια, ημερίδες, μελέτες κ.λπ.) και για πρώτη φορά προσέλαβαν έναν πιο «θεσμικό» χαρακτήρα μέσω των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ), τα οποία ως γνωστόν δρομολόγησε η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου (2010) και ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν από την Κυβέρνηση Σαμαρά (2014).
Έκτοτε παρέμειναν στα συρτάρια των δύο επόμενων Κυβερνήσεων, χωρίς να έχει υπάρξει πρόοδος και ουσιαστική εφαρμογή πολιτικών για τα νερά, «ωρίμανση» των απαιτούμενων έργων, η αναγκαία διοικητική ενίσχυση και γενικά ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ επί της ουσίας. Συνεπώς λιγότερη υποκρισία δεν θα έβλαπτε.
Όσο για τον ταμιευτήρα Σκοπιάς, θα θυμίσουμε σε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αυτές τις μέρες «σηκώνουν» το θέμα, ότι επί Κυβέρνησης Τσίπρα ούτε «ωρίμανση», ούτε και ένταξη του έργου αυτού σε κάποιο πρόγραμμα υπήρξε. Η απλή αναφορά του στο κείμενο της αναθεώρησης (2017) του ΣΔΥ σίγουρα δεν συνιστά ...προώθηση του έργου (!), ούτε βεβαίως προσφέρεται ως «φύλλο συκής» για την απόλυτη στασιμότητα του υδατικού της Θεσσαλίας την αντίστοιχη περίοδο, η οποία δυστυχώς ...επιμηκύνθηκε με την πρωθυπουργία Κυρ. Μητσοτάκη.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχουντελειώσει πια οι ψευδαισθήσεις ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έθετε σε προτεραιότητα την επίλυση του υδατικού – οικολογικού προβλήματος της Θεσσαλίας.
Κρίνουμε ότι στο εξής, για να γίνουν πράξη οι διεκδικήσεις των αγροτών, αλλά και του συνόλου των Θεσσαλών, δεν απομένει παρά η ισχυρή πίεση προς την Κυβέρνηση, σε όλα τα πεδία δράσης (Βουλή, ΜΜΕ, Επιμελητήρια, αγροτικές οργανώσεις, κ.λπ.), χωρίς αναστολές και αυταπάτες, έτσι ώστε να υλοποιηθούν όσα είχαν υποσχεθεί και να εφαρμοστούν επειγόντως οι πολιτικές που απαιτούνται για την προστασία της Θεσσαλίας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλά και για να διαμορφωθούν προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στον τόπο μας.

Από τους Φάνη Γέμτο, Κώστα Γιαννακό, Κώστα Γκούμα, Τάσο Μπαρμπούτη*

*Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
*Γιαννακός Κώστας, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας.
*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κ. Ε.
*Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος Δ.Σ. ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔ-Θ.