Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2021 15:40

Οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης


Οδός παράλληλη με τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου και Μπασδέκη. Είναι κάθετη στις οδούς 28ης Οκτωβρίου, Κολοκοτρώνη και Μιαούλη.
Στο όνομά της τιμάται μια μαρτυρική μορφή του μικρασιατικού ελληνισμού, του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου. Ο Χρυσόστομος Καλαφάτης γεννήθηκε στα Τρίγλια της Βιθυνίας στην Προποντίδα της Μ. Ασίας στις 8 Ιανουαρίου 1867. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοίτησε με άριστα και το 1896 ήταν διάκονος στη μητρόπολη Εφέσου. Το 1897 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και ήταν για κάποιο διάστημα Μέγας Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού θρόνου. Στις 23 Μαΐου 1902 εξελέγη παμψηφεί μητροπολίτης Δράμας. Από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε για την ενίσχυση της ελληνικής κοινότητας και την ίδρυση σχολείων, αντιστάθηκε με κάθε τρόπο στη βουλγαρική προπαγάνδα και ίδρυσε ορφανοτροφεία, γηροκομεία και φιλανθρωπικά καταστήματα. Η εθνική του δράση ενόχλησε την τουρκική διοίκηση, η οποία κατάφερε να πετύχει την απομάκρυνσή του από τη Δράμα τον Ιούνιο του 1909.
Στις 11 Μαρτίου 1910 έγινε μητροπολίτης Σμύρνης, από όπου συνέχισε τους εθνικούς του αγώνες, αναπτύσσοντας φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκε στην πόλη, το γήπεδο του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης. Κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο βοηθούσε Έλληνες που ήταν υπό διωγμό και με επιστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μιλούσε για την καταπίεση των Ελλήνων. Οι Τούρκοι προσπάθησαν και πέτυχαν την απομάκρυνσή του από τη Σμύρνη στις 20 Αυγούστου 1914. Επανήλθε όμως το 1918 και κατά τα έτη 1919 -1922 αποτέλεσε τον Εθνάρχη του μικρασιατικού ελληνισμού.
Μετά την κατάρρευση του ελληνικού στρατού και την είσοδο των Τούρκων στην πόλη, αρνήθηκε να φύγει, παρόλο που μπορούσε. 27 Αυγούστου 1922 σφαγιάστηκε με φρικτό τρόπο από εξαγριωμένο τουρκικό όχλο. Η ορθόδοξη εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο και η μνήμη του γιορτάζεται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Επιμέλεια: Νίκος Τάχατος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass