Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόσωπα των Αμπελακίων (18ου/19ου αι.) Χατζη-Κωστής Κυριατζής - Στέριος Παπαδιαμάντης

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2021 15:05

Από τον Κώστα Σπανό, εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου»

Συνεχίζοντας την παρουσίαση Αμπελακιωτών των 18ου/19ου αι., θα ασχοληθώ στο άρθρο που ακολουθεί με άλλους δύο: τον Χατζη-Κωστή Κυριατζή και τον Στέριο Παπαδιαμάντη. Όπως ήδη έχω αναφέρει, τις πληροφορίες γι’ αυτούς άντλησα από τις επιστολές, κυρίως, αυτές τις οποίες εξέδωσε το 1950 ο Ηλίας Γεωργίου και εγώ το 2015, στον 67ο τόμο του Θεσσαλικού Ημερολογίου.
1) O ΧAΤZΗ-ΚΩΣΤΗΣ ΚΥΡΙΑΤΖΗΣ
Αδελφός κάποιου Μπλιαμούτη. Και οι δύο δεν αναφέρονται αλλού. Ο Κυριατζής, έμπορος, μάλλον, στην Τεργέστη, διέθετε 60.000 γρόσια και αλληλογραφούσε έναν χρόνο για να συμμετάσχει στη νέα συντροφία, στέλνοντας τα χρήματα αυτά στα καταστήματά της στην Τουρκία. Περνώντας από την Τεργέστη ο Αρσενής Χατζηπρασσάς συνάντησε τον Κυριατζή και συμφώνησαν να στείλει στη Σμύρνη τα 29.000 γρόσια. Ο Κυριατζής πρότεινε στον Σβαρτς και στον Δροσινό να τους δανείσει 17.000 γρόσια, για τα καταστήματά τους στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη, με επιτόκιο 10%. Επειδή ο Δροσινός του αντιπρότεινε 9% απευθύνθηκε στον Μεζεβίρη. Τελικά ο Δροσινός, εξαιτίας της έλλειψης ρευστού, δέχθηκε το δάνειο και ο Κυριατζής θέλησε να τους δανείσει και άλλα 20.000 γρόσια, τα οποία μπορούσε να στείλει στα Αμπελάκια με το επόμενο ταχυδρομείο. Στα Αμπελάκια θα συζητήσουν για τη συμμετοχή του στη συντροφία και θα δώσουν σ’ αυτόν και στον γραμματικό του, γνωστό τού Ιω. Γκαραβέλα, ένα μερίδιο με το οποίο θα ικανοποιηθούν.
Σπανός 2015, 39-40.

2) Ο ΣΤΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Μέλος της συντροφίας του Γεωρ. Σβαρτς. Στις 11.7.1794 βρισκόταν στη Βιέννη, με τον Δημ. Πέσιο, όπως αναφέρει στον Σβαρτς, σε μία επιστολή του, από τη Βιέννη, ο Ιωάννης Χρόνια Δροσινός (ήλθον πάλι εδώ με σκοπόν να σταθούν και έχουν μίαν εβδομάδα και ούτε τους μέλλει. Ακόμη έχουν μίαν φαντασία). Σε μία επιστολή επιστολή του προς τον Σβαρτς, από το Όλλμετζ (11.11.1794), ο Δημ. Γκαραβέλας τον κατηγορεί για διασπάθιση των χρημάτων της συντροφίας τους. Ενώ στο ταμείο του καταστήματος της Βιέννης υπήρχε έλλειμμα 6.939 φιορινίων, αυτός ζούσε πλουσιοπάροχα «ωσάν πρώτα», όταν τα έσοδα της συντροφίας ήταν αρκετά (θαυμαζόμεθα πού ευρίσκει τα τόσα άσπρα, θε να έχη άσπρα οπίσω κρατημένα). Αποσύρθηκε από τη συντροφία τους και πήρε και τους πελάτες της. Για υπεξαίρεση 1.800 φιορινίων τον κατηγορεί και ο Δημήτριος Πέσιου, σε μία επιστολή του, από το Όλλμετζ (7.2.1794) προς τον Σβαρτς. Ο Πέσιος πληροφορήθηκε ότι ο Ιωάννης Δημ. Σβαρτς σκόπευε να κάνει γαμπρό του τον Παπαδιαμάντη. Εάν συμβεί αυτό, ο Γεώρ. Σβαρτς να βάλει ως εγγυητή τον αδερφό του Ιωάννη, για να μην ακουστούν σχόλια εις βάρος του. Τον Φεβρουάριο του 1799 τον είχε βοηθό του ο Δημ. Γκαραβέλας που τον «διαφεντύει εις τα κρασοπουλιά της Μόραβας, κατιγορόντας τους τους Σφαρτζιάδες».
Γεωργίου 1950, 27, 29.

www.thessaliko.gr