Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρκετά με την εξαπάτηση, ώρα για καθαρές και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2021 18:30

Τις ημέρες αυτές τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ (Λάρισας) έχουν επιδοθεί σε μια οργανωμένη προσπάθεια εξαπάτησης σχετικά με όσα συμβαίνουν στην υπόθεση των υδάτων, του περιβάλλοντος και της γεωργίας στη Θεσσαλία. Με περισσή υποκρισία επιχειρούν να παρουσιάσουν μία κατακερματισμένη εικόνα, έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να τη διαχειριστούν και να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.


Ειδικότερα :
1. Κατηγορούν την κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη ότι ούτε τα έργα Αχελώου προχώρησε (τα οποία σημειωτέον είχε υποσχεθεί), ούτε όμως «άλλα έργα, μικρότερης εμβέλειας, που να καλύπτουν το υδατικό έλλειμμα» της Θεσσαλίας, όπως προέβλεπε το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ) του 2017.
Πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα. Όμως ...ξεχνάνε (;) να μας πούνε πως και η κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα δεν υλοποίησε παρόμοια έργα και δράσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, δεν ασχολήθηκε ούτε καν με τα άκρως απαραίτητα έργα εξοικονόμησης νερού (π.χ. κλειστοί αγωγοί μεταφοράς), ούτε βεβαίως δρομολόγησε τα μικρά και μεσαία (πλην Αχελώου) έργα που προβλέπει το αναθεωρημένο ΣΔΥ του 2017.
Στην πραγματικότητα καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν εργάστηκε συστηματικά και επίμονα για την ωρίμανση, χρηματοδότηση και ένταξη υδατικών έργων και δράσεων και το αποτέλεσμα ήταν η κατάσταση της πλειοψηφίας των υδάτινων οικοσυστημάτων (με βάση τις προδιάγραφες της Οδηγίας 60/2000-ΕΕ) να είναι «κακή», με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
Να λοιπόν που δεν ήταν αρκετή η απλή καταγραφή έργων στο ΣΔΥ, που και αυτό το χρήσιμο εργαλείο το κατάντησαν ...στοιχείο επικοινωνιακής πολιτικής και μικροπολιτικής αντιπαράθεσης!
Εξάλλου, όπως σωστά επισημαίνει ο βουλευτής τους Β. Κόκκαλης, «η ένταξη στο ΣΔΥ δεν σημαίνει και υλοποίηση» ενός έργου.
2. Σε ό,τι αφορά στα έργα μεταφοράς (εκτροπής) Αχελώου, δηλαδή φράγμα Συκιάς και σήραγγα μεταφοράς προς Μουζάκι, η προσπάθεια εξαπάτησης απαιτούσε τεκμηρίωση με κάποιους ...αριθμούς.
Η εκτίμηση που διατυπώνουν για δαπάνη έως τώρα ενός (1) δισεκατομμυρίου ευρώ είναι σωστή.
«Παρέλειψαν» όμως να διευκρινίσουν ότι σχεδόν τα μισά χρήματα από το ποσό αυτό αφορούν στο ΥΗΕ Μεσοχώρας, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στα έργα εκτροπής!
Τέτοια λαθροχειρία ομολογουμένως δεν την περιμέναμε. Φαίνεται όμως ότι οι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, το μίσος για τα έργα Αχελώου, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια να επανέλθουν στην κυβέρνηση είναι τόσο ισχυρά κίνητρα, που οδηγούν ακόμη και στην παραβίαση στοιχειωδών κανόνων του διαλόγου.
Για την ιστορία (από πίνακα των υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών, σε επικαιροποιημένες τιμές, Δεκ. 2013) :
Το φράγμα Συκιάς (μαζί με μελέτες, έργα πρόσβασης, μέρος απαλλοτριώσεων κ.λπ.) απορρόφησε 365 εκατ. ευρώ. Απομένουν 150 εκατ. για ολοκλήρωση (χωρίς ΥΗ Σταθμό).
Η σήραγγα μεταφοράς προς Μουζάκι, πλήρως διανοιγμένη και εν μέρει επενδυμένη, απορρόφησε 228 εκατ. ευρώ. Απομένουν τα 2/3 της εσωτερικής επένδυσης και η τοποθέτηση θυροφραγμάτων, δηλαδή 65 εκατ. ευρώ.
3. Όμως ο φαρισαϊσμός τους συνεχίζεται με αόριστες ή αμφίσημες διατυπώσεις, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν να πούνε τι εκείνοι προτείνουν να γίνει με τα έργα Άνω Αχελώου.
Θαυμάστε διατύπωση : «...ένα έργο ημιτελές, χωρίς να διαφαίνεται πιθανότητα να ολοκληρωθεί» (;).
Και ρωτάμε εμείς:
Εάν είναι έτσι, γιατί ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης (Δεκ. 2015) στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση, υποσχέθηκε ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα;
Γιατί ο Αλ.Τσίπρας στη Λάρισα (Συνέδριο 2017) δήλωσε ότι «σκεπτόμαστε» την υδροηλεκτρική αξιοποίηση του ταμιευτήρα Συκιάς; Γιατί ο τότε υφυπουργός ΠΑΑΤ Β. Κόκκαλης δήλωνε δημόσια (2017) ότι «...η εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης του 2014, τα οποία προβλέπουν τη μερική μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο ... (αποτελεί) μονόδρομο ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ανάπτυξη της περιοχής»;
Γιατί ο Χρ. Σπίρτζης το (2019) ενέκρινε πίστωση (ΣΑΕ) για τη συντήρηση έργων που... δεν θα ολοκληρωθούν;
Για μας η εικόνα είναι καθαρή: Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν ανάγκη να παίζουν με το ψευτοδίλημμα «υπέρ/κατά» της εκτροπής (άσφαιρος δικομματικός καβγάς), χωρίς να ξοδεύουν χρήματα, ούτε για την ολοκλήρωσή τους (που απαιτεί 220 έως 250 εκατ. ευρώ – δες προηγούμενα), ούτε όμως και για την κατεδάφισή τους, που και για αυτήν απαιτείται μια αντίστοιχου ύψους δαπάνη.
Με άλλα λόγια επιλέγουν να συντηρούν την ψευδαίσθηση (στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπαγιδεύθηκε για τα καλά...), ότι τα έργα αυτά είναι δυνατόν να παραμένουν εσαεί εγκαταλειμμένα στα βουνά των Αγράφων!
Αποδεικνύεται λοιπόν πόσο υποκριτικές είναι οι ευαισθησίες τους για το πολύπαθο ποτάμι, εφόσον χωρίς ολοκλήρωση (τεχνητή λίμνη) ή χωρίς κατεδάφιση (αποκατάσταση φυσικής ροής του ποταμού), ο Αχελώος δεν μπορεί να επανέλθει σε μια φυσιολογική λειτουργία (!), ενώ οι σοβαρότατοι κίνδυνοι από πλημμυρικά φαινόμενα ελλοχεύουν.
Συνεπώς, δεδομένου ότι οι προηγούμενες δηλώσεις της κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα ήταν μια ψευτιά, τι προτίθενται ΤΩΡΑ, στις παρούσες συνθήκες, να πράξουν στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;
Θα «απελευθερώσουν» το μπαζωμένο ποτάμι από τον τεράστιο όγκο σκυροδεμάτων και χωματισμών των ημιτελών έργων;
Θα επαναφέρουν τον Αχελώο στην αρχική του μορφή, με παράλληλη αποκατάσταση του τοπίου, διαθέτοντας κάποιες εκατοντάδες εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό; Και εάν ναι, γιατί δεν το έκαναν πράξη κατά τη διάρκεια των 4,5 ετών κυβερνητικής θητείας;
Θα απαιτήσουν, έστω και τώρα, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πίεση στη Βουλή και ενημέρωση της κοινής γνώμης, την άμεση κατεδάφιση των έργων;
Προφανώς δεν περιμένουμε απάντηση. Το μόνο που τους απασχολεί είναι να «παίζουν» τον κόσμο με γενικότητες και αοριστίες, που όμως δεν συνιστούν μια πολιτική πρόταση διεξόδου, ούτε σε ό,τι αφορά στα έργα Αχελώου, ούτε συνολικά των υδατικών – οικολογικών προβλημάτων στη Θεσσαλία.

Από τον Κώστα Γκούμα
* Ο Κώστας Γκούμας, γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ Κεντρικής Ελλάδας.