EΠΙΣΤΟΛΕΣ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2021 15:29

Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Ολυμπο


Η απόφαση για επιβολή εισιτηρίου στην προστατευόμενη περιοχή του Ολύμπου, που οριοθετείται εντός της περιοχής Natura με κωδικό GR1250001, με ΚΥΑ του υπουργού Οικονομικών και υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Ο ανορθόδοξος σχεδιασμός, η προχειρότητά του, η έλλειψη οράματος και στόχων, βάζει σε σκέψεις ότι το «εισιτήριο» είναι ένα ακόμα μέσο για περαιτέρω υποβάθμιση του περιβαλλοντικού μας πλούτου, καθώς και στέρησης πρόσβασης σε δημόσιους χώρους και εμπορευματοποίησης κοινών αγαθών.
Γεννιούνται ερωτηματικά κατά πόσο μπορεί να είναι εφαρμόσιμο, από τις υπάρχουσες δομές του φορέα. Ο φορέας είναι υποστελεχωμένος και η ΚΥΑ αναφέρει ρητά ότι η εφαρμογή της δεν θα προκαλέσει δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, άρα δεν θα προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας για τις απαιτήσεις του ελέγχου.
Ήδη με τον νόμο 4685/2020, «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», υποβαθμίστηκε ο ρόλος των Δ.Σ. των Φορέων Διαχείρισης, συγκεντρώνοντας όλες τις αρμοδιότητες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη δημιουργία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. «Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής».
Το σχέδιο της ΚΥΑ δεν είναι πρόταση του φορέα, όπως ορίζει ο νόμος 4519/2018 άρθρο 8-2α, ούτε προϊόν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, άρθρο 4-ια, αλλά επιβάλλεται από το Υπουργείο στο Δ.Σ. του φορέα για ψήφιση.
Το «εισιτήριο» δεν πρέπει να έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα. Πρέπει να είναι ένα μέσο ελέγχου και φύλαξης, καθώς και μέτρησης της επισκεψιμότητας της προστατευόμενης περιοχής. Πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο σεβασμού στη Φύση, στην Ιστορία και στην Πολιτισμική μας Κληρονομιά.
Το «εισιτήριο» δεν πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά, στην προσέλευση των νέων και των φυσιολατρών, των μαθητών, των σπουδαστών, αλλά και της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας. Πολύ δε περισσότερο της τοπικής κοινωνίας που καθημερινά παλεύει για τη διάσωση και την προβολή του τόπου της. Πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά μόνο για τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων, για τις μαζικές δραστηριότητες, για τις ομάδες όχλησης.
Η επίσκεψη στον Όλυμπο είναι προσκύνημα. Δεν είναι απλά τουριστικός προορισμός και χώρος αναψυχής. Δεν πρέπει να αποτελεί πεδίον «ελιτίστικου» αθλητισμού και «ατραξιόν».
Θα πρέπει να καθοριστεί ένα πλαίσιο το οποίο να λειτουργεί αποτρεπτικά στη χρήση μέσων όχλησης αλλά και όλων των δραστηριοτήτων οι οποίες έχουν σημαντική επίπτωση στο ευαίσθητο περιβάλλον και το ιδιαίτερο οικοσύστημα του Ολύμπου. Το αντίτιμο του εισιτηρίου πρέπει να είναι διαβαθμισμένο σε ελεύθερο, συμβολικό, και υψηλό.
Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι η επιβολή του εισιτηρίου συμβαδίζει με τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για παραχώρηση των δημόσιων χώρων της Αθήνας, όπως Λυκαβηττός - λόφος Στρέφη - Φιλοπάππου - Εθνικός Κήπος κ.λπ., για εκμετάλλευση σε ιδιώτες.
Η συγκυρίες της σχεδιαζόμενης από την κυβέρνηση ΚΥΑ φανερώνουν, πως τα σχέδια δεν έχουν μόνον εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά αποσκοπούν σε κάτι βαθύτερο. Σίγουρα στην περαιτέρω απαξίωση των Φορέων Διαχείρισης και στην κατάργησή τους.
Φοβόμαστε ότι το επόμενο βήμα θα είναι το χάρισμα του βουνού των Θεών και όλου του φυσικού μας περιβαλλοντικού πλούτου σε ιδιώτες εισπράκτορες.
Ως μέλη του Δ.Σ. ΦΔΕΔΟ, έχουμε οριστεί θεματοφύλακες της Προστατευόμενης Περιοχής Ολύμπου, και ως εκ τούτου, έχουμε υποχρέωση, μαζί με το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα, να υποδείξουμε στο Υπουργείο τις ελλείψεις, τις παραλείψεις και λάθη της προτεινόμενης ΚΥΑ, καθώς και να προτείνουμε τα απαραίτητα έργα που απαιτούνται για τη φύλαξη, για την αύξηση της επισκεψιμότητας και κυρίως για την ασφάλεια των επισκεπτών. Έχουμε δε καθήκον να ενημερώσουμε τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες για τις επερχόμενες αλλαγές.
Οι δήμαρχοι και οι Φορείς, πρέπει να τοποθετηθούν και να ενεργήσουν υπεύθυνα με κύριο γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, την προστασία των μνημείων και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, των ελεύθερων Δημόσιων Χώρων και την ευημερία του τόπου.
Αστέριος Χλωρός, αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. ΦΔΕΔΟ

 

Το έργο άρδευσης Χειμαδίου - Καλοχωρίου
Κύριε Διευθυντά,
Με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση διαβάσαμε ανακοίνωση του πρώην δημάρχου του Δήμου Τεμπών ότι το έργο άρδευσης ήταν προγραμματισμένο από τη δική του δημοτική θητεία. Τίποτα πιο ψευδές από αυτό. Το έργο ήταν πρωτοβουλία 45 καλλιεργητών των 2 ανωτέρω χωριών και της Όσσας. Τη μελέτη του έργου την αναθέσαμε σε ιδιωτικό γραφείο με συμμετοχή του καθενός μας με 50 ευρώ και αγώνα δρόμου από 3-4 ώστε να προλάβουμε την ένταξη στα ΕΣΠΑ 14-20. Η βοήθειά τους ήταν ανύπαρκτη παρότι ζητήθηκε, αλλά δεχόμασταν και καθημερινό πόλεμο και ειρωνείες από καλοθελητές της παράταξής του.
Οι τοπάρχοντές του απουσίαζαν, ο ίδιος ούτε γνώριζε για το έργο. Πώς το οικειοποιείται; Άγνωστες οι σκέψεις του ανδρός. Σημαντική η βοήθεια του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, της νέας δημοτικής αρχής του κ. Μανώλη, του προέδρου ΤΟΕΒ κ. Τσιουρή, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων της τεχνικής διεύθυνσης περιφέρειας. Οι συμβουλές τους στην τακτική των ενεργειών μας ήταν σημαντικές. Δε γνωρίζουμε για τα άλλα έργα που αναφέρει ο κ. Κολλάτος και δε μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει όμως να επανορθώσει το λάθος του και να ενημερώνεται σωστά από τους πρόθυμους τοπάρχες. Δεν είναι όλα «νύχτωσε και δεν προλάβαμε», αν νύχτωσε για εκείνον, ξημέρωσε για μας με την ένταξη του έργου, τη δημοπράτησή του, και οσονούπω την κατασκευή του. Το έργο ζωής για τους 45 καλλιεργητές είναι στην ολοκλήρωσή του, με πολύ αγώνα από 3-4 καλλιεργητές.
Με τιμή
Αχιλλέας Τσαγκούλης - Χρήστος Σαμαρίνας

 

Το κλάμα του κλαρίνου
Από κει θα τρέχουν τα δάκρυα, θάλασσες θα γεμίσουν...
και θα φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ...
θα γίνουν διαμάντια στο αντικατόπρισμα του Ήλιου,
θα φωτίσουν όλη τη γη. Η λάμψη του θα υπάρχει στους αγώνες!
Η Ωδή... το λυρικό άσμα με το κλάμα του κλαρίνου... της θλιμμένης δοξαριάς του βιολιού... θα κρατούν εκεί τον Μίκη, με τα χέρια του ανοιχτά... να βαστάει τον ουρανό, καθώς από κει θα δείχνει τον δρόμο για τον πολιτισμό, με το χαμόγελο της απέραντης καλοσύνης του μικρού και άκακου παιδιού, που έλαμπε πάντα στο πρόσωπό του!
Ελευθερία Χρυσού, Μουσικός-Ερμηνεύτρια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass